Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porušení předpisů

Od: kolemjdouci odpovědí: 35 změna:

Pouze modelová situace

Mě jako provozovateli vozidla přijde z úřadu pokuta za porušení dopravních předpisů - bez nehody.

Ale já na úřad oznámím, že jsem v danou dobu vozidlo neřídil ani jsem v něm nebyl a oznámím úřadu komu jsem vozidlo půjčil. Dokonce budu mít svědka že jsem v danou dobu byl někde jinde a navíc to bude úřední osoba.

Uvedu smyšlená jména.

Půjčil jsem ho panu Novákovi.

Ale s panem Novákem se na úřad s podáním vysvětlení dostaví ještě další tři osoby např. pan Jirásek, Vomáčka a Horák a svorně tvrdí, že v daný okamžik si už nikdo nepamatuje kdo dané vozidlo řídil, protože se při řízení střídali.

Pokutu bude úřad vymáhat po kom?

Úřadu to bude jedno klidně ať se ti čtyři na tu pokutu složí?

A jak to bude z body? Pokud ten přestupek bude např. za 5 bodů

To body nedostane nikdo a nebo každý 1/4 což je 1.25 bodu.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to velmi jednoduché. Buď uvedete, kdo vozidlo řídil, dotyčný to přizná a pokuta a body jdou za ním. Pokud VY neumíte označit viníka, dopustil jste se správního přestupku nezajištění toho, že s vaším vozidlem nebudou páchány dopravní přestupky a pak pokuta bez bodů jde za vámi. Vámi rozvíjená teorie v dotazu je naprosto zcestná a správní orgán se jí vůbec zabývat nebude!

hodnocení

4x

Z vlastni zkusenosti ti to vysvetlim jednoduse, mas 5 varant jak postupovat:

1) Uplne odmutnuti vypovidat - Pokuta az 50tis za odmitnuti vypovedi + pokuta za prestupek majiteli bez bodu

2) Vypovidat ale odkazat se na §100 trestniho radu - Odmitam vypovidat z duvodu mozneho stihani me nebo blizke osoby. - Pokuta za prestupek majiteli bez bodu

3) Vypovidat a oznamit ridice - POkuta a pripadne body jdou za ridicem.

4) vypovidat a nahlaseni ridic toto tvrzeni odmitne i se svedky (nebo tvuj priklad) - Spravni urad po majiteli bude chtit praveho ridice, nebudes schopny ho ztotoznit - Pokuta za svereni vozidla nezname osobe 5-10tis + pokuta za prestupek bez bodu

- Ty jako majitel mas mit prehled kdo a kdy vozidlo pouziva, pokud se v nem strida vic lidi tak si mas vest napr knihu jizd aby nedoslo prave k teto situaci

5) Napadnout spravni rizeni a pokusit se ho ukoncit.

17.08.24 21:15

1* a *palec*

re4zon
hodnocení

3x
Bud uvedes kdo ridil a tomu se prestupek podari prokazat, nebo zacvakas pokutu ty a zadne body nikdo nedostane. Komu jsi co pujcil nikoho nezajima.
kolemjdouci
hodnocení

Jak můžu vědět kdo řídil, když jsem ve vozidle neseděl, copak jsem vševědoucí?

Mohu akorát vědět komu jsem půčil klíčky.

Přijde mi to nějak postavené na hlavu.

A co když se tomu koho uvedu přestupek nepodaří prokázat.

To je ovšem váš problém.
Auto půjčují výhradně osobě, která je spolehlivá. Pokud není, nepůjčuji.

Ale ty musíš vědět komu jsi půjčil! Tedy zatím jsem asi neviděl osobu co půjčí auto někomu koho nezná!

Jak můžu vědět kdo řídil, když jsem ve vozidle neseděl, copak jsem vševědoucí****to je přiznání z porušení zákona 361/2000.

kolemjdouci
hodnocení

já půjčím něco spolehlivé osobě a mohu za to, že to ona půjčí třetí osobě.

osobně jsem zažil několik případů, kdy na osobu se dalo spolehnout na více na 100% a najednou totálně zklamala.

tak ten zákon 361/2000 je mě nějaký divný.

iqbon

Tak to je dobrý protimluv člověče, tebe tipuju na IQ 75... Chápeš, že si odporuješ v každé větě? Aha, nechápeš, nemůžeš za to...

To šlo dřív, dělat si z orgánu prču, ale pak to zatrhli... Každopádně alespoň máš návod jak nepřijít o body

ak ten zákon 361/2000 je mě nějaký divný... to zde píše i poradce pan...

Tak požádejte poslance, aby ho změnili. Už je konec výmluv z přestupků..

(každá vyjímka potvrzuje pravidlo)

jaj*
Tak pokud je řídil někdo koho neznáte tak je to krádež ne? Nebo něco jako že si to neoprávněně půjčil, přece nemůžu jet jen tak nějakým autem a nemůžu jen tak sahat na cízi věci.
re4zon
Nehledej v zakone logiku. Cilem je vybrat co nejvic penez, jestli je povinnost splnitelna je vedlejsi. Proste vis, udas a doufas ze si to vyresi s nim, nebo platis. Treti moznost je branit se, ale to je pro nekoho s dotazem tohoto typu uz trosku slozitejsi.

Toto vlákno pod rádcem @re4zon je kromě jeho rady naprosto nesmyslné a zcestné. Je z něj zřejmé pouze to, že málokdo z přispívajících chápe, o čem je vlastně řeč.

hodnocení

3x

Pokud nebude identifikován viník přestupku, překlopí se do správního jednání s provozovatelem, neboť on porušil zákon se všemi důsledky. Váš příklad je již mnohokrát vyřešen, vždy to zaplatil draze provozovatel vozidla.

Úřadu to bude jedno klidně ať se ti čtyři na tu pokutu složí*****nebude mu to jedno.

Provozovatel vozidla nesmí

přikázat nebo svěřit samostatné řízení vozidla osobě, o které nezná údaje potřebné k určení
její totožnosti

On ale zná údaje a dokáže ověřit totožnost. Nicméně ten člověk co to řídil to popře, že neřídil a co potom? Bude to platit provozovatel i když viníka určil?

Takže se neví, kdo to řídil, pak je to na provozovateli.

Mnohokrát to obecní úřady vyřešili, podle zákona, sankcí na provozovateli.

Takže ideální řešení je nepůjčovat nikomu své auto.

hodnocení

0x

Pravdepodobne,bude stíhaný ten,ktorému ste auto požičali, on už nemal čo auto niekomu požičávať,pravdepodobne by sa to dalo posudzovať použitie inými osobami ako neoprávnené použitie cudzieho motorového vozidla. Mimochodom,mal by tam byť aj kamerový záznam pri prejednaní.

Tak to určitě nebude. Opět se mýlíte..

Ste sudca alebo právník?

re4zon
Jakoze spravni organ nebude resit odpovednost provozovatele za prestupek a misto toho se bude resit neopravnene svereni pujceneho auta dalsi osobe? Vetsi blbost jsem uz dlouho neslysel. Ne ze bys takovou skodu nemohl vymahat, ale 1. Je to obcanskopravni vec a 2. nema to se sanci za prestupek co delat. Musel bys napriklad mit pisemnou smlouvu, kde tohle vyslovne zakazes pod sankci a tu pak vymahat. Myslis, ze ten kdo se pta je pujcovna?

Pane Slavco, nikdo nemusí být právník, ani soudce, aby poznal že se mýlíte. Stačí znát naše předpisy.

Veď o tom bola otázka,že sa začnú vyhovárať,že sa striedali za volantom a nevedia,že kto v danom momente spáchal priestupok. Ak,by sa na toto vyhovárali,tak im hrozí neoprávnené užitie motorového vozidla,lebo nemali to dovolené od majiteľa. Čiže takým tvrdením,by si len mohli privodiť tvrdší postih. Takže,je riskantné,aby ten čo si požičal auto sa začal vyhovárať na iných. To,či by dostal pokutu od správného orgánu majiteľ alebo ten čo si ho požičal,to neriešim teraz, ale podstatu otázky a tou je výhovorka. Ak by sa tý ostatný priznávali k riadeniu bez povolenia,tak by ich mohol majiteľ vozidla obviniť z neoprávneného použitia cudzieho motorového vozidla. Myslím si,že by sa hneď našiel ten kto spáchal dopravný priestupok a správny orgán by spravodlivo udelil pokutu tomu kto to spáchal.

tak im hrozí neoprávnené užitie motorového vozidla,lebo nemali to dovolené od majiteľa.***ale Vy to stále vylepšujete hloupostí.

Nic takového se nestalo. Příklad, syn si půjčí auto, jedou na návštěvu a dá si tam pivo. Zpět bude řídit jeho manželka. Podle Vás naplnili skutek "neoprávnené užitie motorového vozidla"

Zde je jasné, že provozovatel neví, kdo řídil, takže to jde za ním.

ale to jdete špatným směrem, jako poslední dobou často.

Že Vy se tím jen bavíte?

Nie nebavím sa, a ani nejdem zlým smerom. Máte tam názor advokáta, a to isté aj v trestnom zákone,naschvál vyhľadané v na českej stránke s platným odkazom na zákon. Proste cudziu vec bez povolenia nesmiete používať,že sa deje bežne a toleruje,neznamená,že je to povolené.

Slavco netrolte. Nemáte pravdu NENÍ to neoprávněné použití... jen to tu plevelíte vašimi doměnkami.

Pane Slavco, Proste cudziu vec bez povolenia nesmiete používať

Ale o tom není sporu, ale to se tohoto případů netýká. Jste opravdu mimo.

Práve,že sa to týka toho sporu. Povolenie na vedenie vozidla dostal jeden človek,tý iný dvaja,ak by tvrdili,že riadili to auto tiež,tak neoprávnenie,bez dovolenia majiteľa. Jedine,ak by dostali povolenie všetci traja,tak by sa už nejednalo o užívanie cudzej veci.

jděte na pivo, uděláte lépe.

Naposledy, nebavíme se, kdo (ne)řídil, ale o tom, že provozovatel neví, kdo řídil a musí to vědět.

18.08.24 19:01

Nepijem.

re4zon
Tak znovu. Pokud pujcis auto synovi a ten ho necha ridit kamarada, muze ciste teoreticky dojit k situaci, kdy po nekom budes legitimne by vymahat skodu, ktera tim vznikne (jinou, nez rozflakani auta, to je zas jina vec). Ale 1. Je to obcanskopravni spor mezi tebou a synem 2. Kamarada do toho tahat nemuzes, protoze jemu jsi nic nepujcil, tudiz s nim nemas zadnou smlouvu, jemu ho predal az tvuj syn. Rozhodne nepujde o neopravnene uzivani cizi veci. 3. Co kdo komu navyklada v prestupkovem rizeni s tim absolutne nesouvisi.

Slavco, "Nepijem." tak to je ten problém...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]