Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
prosím o informaci :
- jsem ročník 1948, vlastním ŘP sk. B a současně průkaz ZTP. Vzhledem k mému věku očekávám, že mi časem nebude potvrzena lék. prohlídka. Protože vzhledem k omezení mobility nejsem schopen používat pro nezbytnou přepravu veřejnou dopravu, chci si do budoucna pořídit malý elektromobil, který má celkovou hmotnost 400 kg, max rychlost 45 km/hod, takže je potřebný ŘP skupiny A.
- lze při neschválení zdrav. prohlídky pro ŘP sk.B tuto omezit pro skup. A? Předpokládám, že jako je rozdíl podmínek pro získání ŘP pro profesionály bude rozdíl i při posuzování zdrav. způsobilosti pro jednotlivé skupiny
Milan Marek
Jen pár připomínek:
- 400kg/45km je spíše jen AM ("moped")
- výjimečně se (co jsem slyšel a četl) uděluje zdravotní nezpůsobilost k řízení motorových vozidel, a v takových případech už je ten člověk nebezpečí na silnici pro ostatní, ať už řídí cokoliv. Spíše se dává způsobilost s omezením a jako omezení je uvedena oblast ("do 20km od domu", "jen mezi Budějovicemi a Táborem, kde bydlí řidičova dcera" apod.) nebo se provede omezení na rychlost (max. xx km/h, tedy ne dálnice atd.) nebo "jen za denního světla a jasného počasí" apod.
- cílem je ochrana ostatních řidičů na silnici, ne potrestání starého člověka
- nevím, proč máte ZTP, takže neumím určit, jestli dostanete spíše omezení nebo úplnou nezpůsobilost
- i bez řidičáku jsou určité možnosti, jak se pohybovat sám po nejbližším okolí, např. různé elektrické vozíky, které nejsou určené na silnici
no právě - 400kg a 45km/hod = ŔP skup. pro moped, pro stejné vozítko s max. 25km/hod není potřeba žádný řidičák a přitom je v ČR je nabízen malý elektromobil - dvousedadlový, kapotovaný s max rychlostí 80 km/hod a prodejce tvrdí, že lze řídit od 16 let s ŔP A1. Otázka je zda majitel tohoto řidičáku a vozítka je pro sebe a ostatní řidiče menší nebezpečí, než senior, který má za život nalítáno milion kilometrů.
To je však jen diskuze, kde lze rozebírat spoustu náhledů na související problematku - např. elektrokoloběžky, elektrokola atd.
Zajímá mě legislativa - tj. zda je obv. lékař oprávněn přímo omezit = zakázat stávající skup. ŔP "B" a uznat zdrav. způsobilost jen např. na skup. AM,neboA1
To vše mě zajímá z hlediska očekávané budoucnosti, protože mám subjekt. pocit, že s přibývajícím věkem je tendence řízení zakázat.
(2) Zdravotní způsobilost posuzuje a posudek o zdravotní způsobilosti vydává posuzující
lékař na základě prohlášení žadatele o řidičské oprávnění nebo držitele řidičského oprávnění,
výsledku lékařské prohlídky a dalších potřebných odborných vyšetření.
citace ze zákona.
Vidíte, že by se to vztahovalo jen na některé skupiny?
Lékař Vám určitě nemůže omezit řidičské oprávnění o nějako skupinu.
Mám ŘP skupiny "CE" a lékařak mi řekla, že pokud chci potvrzení na tuhle skupinu, tak musím před každou prohlídkou absolvovat psychotesty. Pokud mi stačí oprávnění jen "B", tak na psychotesty chodit nemusím.
Jelikož jezsím jen s osobákem, tak mi do potvrzení píše, že jsem zdravotně způsobilí pro skupiny "A, B, BE a T".
Takže z toho vyplývá, že mě lékařka omezila oprávnění o skupinu "CE" - i když po vzájemné domluvě.
ŘP ale mám stále nezměněný a platný pro "CE".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.