Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak těžký mohu táhnout přívěs?

Od: kubaxxx odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

prosím o radu a náhled do problematiky co se týká možnosti hmotnosti taženého přívěsu. V TP u vozidla mám možnost táhnout bržděný přívěs o maximální hmotnosti 800 Kg. Mohu táhnout prázdný přívěs který má vlastní hmotnost 750 Kg a celkovou hmotnost 2500 Kg? Respektivě záleží na aktualní hmotnosti, kterou mám zapřaženou na kouli a k tomu abych dostal pokutu mne musí policie ČR zvážit a nebo si policista vezme hmotnost co mohu na kouli táhnout (800 Kg) a maximální možnou hmotnost přívěsu (2500 Kg) a na tomto základě usoudí že porušuji zákon? Děkuji za odpovědi.

Kuba

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dost často se v tom dělá chyba, ale ve Vašem případě můžete takto tahat. Považřuje se okamžitá hmotost.

Pak je ještě oprávnění k tahání vleků, pokud nemáte skupinu "E", nesmíte jet se soupravou která má celkově více jak 3500kg, respektivně 4250kg.

Jak těžký mohu táhnout přívěs?

Moju odpoveď som požiadal zmazať,lebo je nesprávna. Tuto sa to rieši aj s odkazom na príslušný zákon.

centrumprivesu.cz/...

A tu § 14 : zakonyprolidi.cz/...

výtka
Upozornění od sys milancukrar 16. 08. 2024 12:55:39
odpovědi se mažou jen vyjímečně. Tak zní pravidla.Navíc i teď odkazujete na neplatný předpis.

glyx
hodnocení

4x

Z pohledu řidičského oprávnění (smíte/nesmíte to řídít) vás zajímá celková "papírová" hmotnost, z technického pohledu spojitelnosti (smíte/nesmíte to zapřáhout) vás zajímá okamžitá hmotnost.

organ
hodnocení

3x

ano, pokud to vychazi na tvuj ridicak. Tedy na RP sk.B to bude soucet z TP maximalnich hmotnosti privesu + auta <= 3500 kg. Ve tvem pripade by muselo mit auto MAX 1000 (hodne maly auto), jinak uz musis mit tusim B96 (=4250 Kg), bak je BE (=3500+3500 kg)

Myslim ze je to takhle nejak (skutecna hmotnost je jedna vec - ma vliv na kouli a papirova hmotnost je limitovana papirama - ridicakem) a mozna to prumerny policista ani vedet nebude jak to je :)

paveldvorak
hodnocení

1x

Má to celkem 3 aspekty

1.) Nejde jen o hodnoty O1 + O2 a maximální hmotnnsti obou vozidel

2.) důležité je příslušné řidičské oprávnění, kde se vždy pozuzuje "maximální" hmotnost ideálně součtem maximálních hmotností z výrobních štítků tažného a přípojného vozidla...tady může vzniknout problém, přípojné vozidlo které je schváleno na 2800 kg může prázdné vážit jen nějakých 450 kg, nebo klidně těch 750kg, z hlediskam okamžité hmotnsti to lze táhnout za obyčejným osobákem s tím, že řidičské oprávnění skupiny B NESTAČÍ, při posuzování jakou skupinu ŘO potřebuji se vychází ze součtu maximálních hmotností obou vozidel

3.) navíc máme vyhlášku č. 209/218 S. o hmotnostech, rozměrech a spojitelnosti vozidel kterou je nutné dodržet

-----------------------------------------------------------------------------------

to jsou 3 důležité aspekty které řeší několik právních norem které je nutné zohlednit

organ

To 3) se ho netyka:

hmotnost brzděného přívěsu kategorií O1 nebo O2 nesmí být větší než největší povolená hmotnost brzděného přípojného vozidla stanovená pro tažné vozidlo, která je uvedena v technickém průkazu a osvědčení o registraci tažného vozidla, za podmínky, že hmotnost takového přípojného vozidla není větší než největší povolená hmotnost tažného vozidla u vozidel kategorií M1 a N1 a jedenapůlnásobek největší povolené hmotnosti tažného vozidla u vozidel kategorií M1G a N1G,

bo asi nema tazne auto s maximalkou < 750 kg, ze ne?

paveldvorak

tazatel neuvedl kategorii vozidel, proto jsem upozornil na vyhlášku, která řeší všechny kategorie a jejich možnou spojitelnost...

organ

Ta problematika je natolik složitá, že jí ani orgánové neznají, no tak lze na 99% předpokládat, že nemá trabanta nebo dětské autíčko.

kubaxxx
hodnocení

Hehe koukám že to opravdu není jednoduché. Co se týká celkových hmotností to jsem v pohodě, mám řidičské oprávnění ,,B". Uvedu tedy konkrétní příklad co se mi stal, mám jedničkovou fábii, která má tažné na 800 Kg, příjel jsem do půjčovny, kde jsem si chtěl půjčit vlek a prázdný ho dovézt cca 30 km k dodávce, kterou bych na něm odtáhl materiál. Vlek byl dvousý a bylo to plato, vlastní hmotnost 750 Kg a celková hmotnost přívěsu 2500 kg. V půjčovně mi ho odmítli půjčit z důvodu že mám tažné na 800 a vlek má celkovou hmotnost 2500 kg a že kjdyby mě chytla policie je to o papíry, argument že vlek vezu prázdný a má 750 kg a já mám kouli na 800 kg je nazajímal protože tvrdili že policie vždy bere celkovou hmotnost přípvěsu (jako by byl plně naložen), zajel jsem do druhé půjčovny a ptal jsem se jich, jak to vidí oni, tam mi majitel řekl že vždy záleží na tom kolik mám reálně zaháklé na kouli, pokud bych si tedy pujčil prázdný vlek 750 kg jsem v pohiodě, pokud bych na něj už ale naložil třeba 200 Kg (750+200=900 Kg) a policie by mi to prokázala (měřením) měl bych už problém. Kd eje tedy pravda? :D

nesmíte překročit celkovou hmotnost (sečíst maximální váhy dle techničáku) 3500kg, páč nemáte "E"

Pak nesmíte překročit okamžitou hmotnost vleku 800Kg.

Musíte hlídat dvě hodnoty.

ges

Odpověď máte v prvním prispevku: organ 15.08.24 07:43

vaše fabie ma zrejme

F.1 největší technicky přípustná hmotnost / F.2 nejvyšší povolená hmotnost vetsi nez 1000 kg

a tedy byste skutecne mohl prijit o papiry, pokud nemate alespon B96, neb vlek 2500+f2 fabia >3500 kg a na rizeni teto soupravy potrebujete rozsireni RP na B96 autoskolarv.cz/...

takze ta vase legenda s dodavkou se mi nejak nezda...

jak uz tu padlo, potrebujete lepsiho ridice (ktery ma rozsireni a ktery zna predpisy). V aute problem neni, co mate na kouli, takze ta prvni autopujcovna se mylila kdyz poukazovala na TP fabie (to jste jim ani ukazovat nemel a houby jim je do toho), ale mela pravdu ze o papiry byste prijit mohl

ges
Jeste doplnim, ze kdyz mate dodavku (auto, SUV, cokoliv) s max 3500 kg a k ni pripojite vlek s maximalkou 750 kg, tak to je asi jediny pripad soupravy, kdy muzete legalne ridit soupravu >3500 <=4250 kg se zakladnim RP. sk. B.Protoze pokud ma vlek >750 tak uz potrebujete k te dodavce 3500 ve vasem pripade RP sk. BE, pokud byste mel mensi auto s max. 1750 kg (limit 4250-2500 vas vlek), tak by vam stacilo rozsireni na B96 - ale nalozit ho stejne nemuzete do plna, ale jen na celkovych 1750 kg, jen pokud byste mel terenaka M1G N1G tak muzete dat 1,5 nasobek tedy az do plnych 2500 kg (pokud terenak bude do maximalky 1750) - no neni to easy? :))
kubaxxx
hodnocení

Psal jsem už během diskuse že mám BE ;)

ges

Ale Nene , napsal jste:"Co se týká celkových hmotností to jsem v pohodě, mám řidičské oprávnění ,,B". - tady o pár centimetrů výše to píšete..

S BE smíte řídit 3500+3500 a zapřahat to, co máte na kouli, tedy až do limitu koule.

Buďto tedy v půjčovně neznají předpisy, a můžete jim dát lekci @ anebo se báli o toho, že to naložíte na Fabii a jim se roztříská vlek tak se vymluvili... Takovém případě by jim stačilo doložit techničák k té dodávce aby vám uvěřili, že to nepotáhnete za Fabii

Kubo, pokud máte opravdu B+E, tak klidně s tím jezděte.

Ale ve vysvětlení píšete: "mám řidičské oprávnění ,,B"."

Tak kde je pravda?

kubaxxx
hodnocení

Velmi se omlouvám, myslel jsem ,,BE", byl to překlik a pak jsem si to ještě nepřekontroloval. Omlouvám se za za zmatky a děkuji za všechny odpovědi ;)

hodnocení

0x