Nejste přihlášen/a.
Ahoj, měl bych dnes dotaz ze soudku silničního zákona. Na internetu jsem četl, že parkování pro invadlidy musí být vyznačeno svislou dopravní značkou + vodorovnou respektive značením na silnici. Co když je tam ale jen dopravní značka a vodorovné značení chybí...může za to hrozit pokuta a porušuju tím něco?
Ptám se informativně, neznalost neomlouvá a tyhle věci mne zajímají...aby si někdo nemyslel, že se hned chystám invalidům zabírat místo.
Díky.
To,že je tam napísané,že je vždy doplnená vodorovnou značkou, neznamená,že ak tam nie je alebo je slabo viditeľná, ruší zvislú dopravnú značku,ktorá je dokonca nadradená,úplne stačí aby bola na zvislej dopravnej značke doplnený význam,či už na nej alebo pomocou dodatkovej tabuľky.. A ak by už došlo na lámanie chleba, tak skúste preukázať k tej vašej zobrazenej značke,tak ako je oprávnenie tej rezervácie,ak ste bežný motorista.
Milane,ja tiež môžem tvrdiť,že vy v živote nemate nikdy pravdu. Lenže je to len slovo,tak ako aj vaše. Tak povedzte,že kde sa mylím v tom výklade.
ja tiež môžem tvrdiť,****jasně že to může trvrdit, v tom Vám nikdo nebrání...
"neznamená,že ak tam nie je alebo je slabo viditeľná, ruší zvislú dopravnú značku,ktorá" toto tvrdíte Vy a není to pravda.
Výklad pana Gena je jasný, srozumitelný a správný.
Už aby bylo povinné školení všech řidičů.
Tedy chybí li jedno (nebo není vidět), nejedná se o místo pro invalidy.
Jakože když je zasněženo, tak se nejedná o místo pro invalidy?
No teraz viem,že kde si myslíte,že nemám pravdu, no a teraz mi najdite ten paragraf,kde je vaše tvrdenie popísane. Prešiel som si tu výhlášku k tej značke a aj odkaz na vykonavajúcu vyhlášku,kde je upravené,že ako má to miesto vyzerať, no zatiaľ nikde som sa nedočítal,že ak tam nie je vodorovné značenie tak zvislá značka je neplatná.
nevím proč parkplac pro invalidy by musel mít značku svislou i vodorovnou a jiné vyhrazené i nevyhrazené stání ne? to je podivné
jak bude vypada vodorovné značení třeba na mlatovém povrchu? ne všude je asfalt nebo beton
genehawkins: a důvod proč je to ve vyhlášce znáte?
je tam také napsáno, jak má značení vypadat na písku nebo štěrku? děkuji
tak to jste spokojený ovčan
a ještě máte smysl pro humr
km: To jsou trochu extrémní příklady, ještě nikdy jsem neviděl místo pro invalidy na štěrku nebo písku. Vždyť se počítá s tím, že ten invalida může mít problémy s hybnosti, může být na vozíku (nejen řidič ale i přepravovaná osoba), jak by na tom vozíku jeli po nějaké štěrku. Většinou se ty místa dávají tam, aby to dávalo smysl...viz. u obchoďáku co nejblíže vchodu atd.
když si dám práci, určitě vám najdu řadu míst k parkování invalidů, kde není pevný povrch
invalida, není jen člověk s problémem s pohybem, může mít problém např. se srdcem nebo psychikou
jediný důvod, který mne napadá, proč je nutné to vodorovné značení je, že mnohdy potřebuje kolem vozidla mnohem víc místa, aby mohl nastoupit
vy se také ptáte na tyto hraniční případy, tedy ty, kdy je jen svislá značka a absentuje ta vodorovná
jeden klik: mapy.cz/...
@km: "tak to jste spokojený ovčan"
Tohle je takové oblíbené plivnutí. Když už nevím kudy kam, tak alespoň plivnu.
Já, na rozdíl od vás, se snažím ty zákony znát, abych věděl, kdy je porušuju. Takže se nenechám od nějakého měšťáka buzerovat, když nějaké značení chybí...
genehawkins: naopak, je to reakce na "nezajímám se"
kdo parkuje na parkování pro invalidy (ať už je tam značka jakákoliv) a nemá pro to důvod (není sám invalida nebo neveze takovou osobu) je bezohledný ... (člověk), bez ohledu na to, jestli ten zákon četl nebo ne
vaše poslední reakce naznačuje, že do této kategorie také spadáte
To je spíš vychcanost - chybí metr čáry, tak kašlu na to že to je pro invalidy a směle parkuji. Policajt na mě nemůže, tak invalidi po..te se. Prostě Češi
"Neni vidět" - takže vodorovný pod sněhem = na invalidech se parkovat může?
Jak se vidíš, takový jsi.
Já znalost zákonů nepovažuju za vychcanost, ale chápu, že kde dojdou argumenty, hodí se nadávky.
Ne, na "invalidech" se parkovat nesmí nikdy a ani já to nedělám.
Ale jestli myslíš, že by policie měla stíhat přejetí plné čáry nebo zebry pod sněhem, domluv se s km, to taky není ovčan a jistě se na nějaké aktivitě ke změně legislativy domluvíte.
@km: ad "genehawkins: a důvod proč je to ve vyhlášce znáte?"
Já jsem tou odpovědí hlavně demonstroval, že není podstatné, proč to tak je, ale že platný zákon (zákonná vyhláška) platí, ať si o tom myslíme co chcem.
Pokud vás opravdu zajímá proč musí být obojí značení, tak ano, vím. Ono totiž běžné umisťování značek vyhrazené parkoviště neodpovídá legislativě která říká: "Svislá dopravní značka umístěná vedle pozemní komunikace platí pro celou pozemní komunikaci v daném směru jízdy s výjimkou značky upravující zastavení nebo stání, která platí jen pro tu stranu pozemní komunikace, u níž je umístěna." To zřetelně tyto značky začasté umístěny v čele parkovacího místa nesplňují, proto je vymáhání jejich platnosti pro to konkrátní místo bez vodorovného značení na vodě. S tímto (byť povinným) vodorovným značením nemají neoprávněně parkující šanci, vzhledem ke zřetelnému vymezení by každý soud námitku ohledně výše uvedeného znění vyhlášky smetl. Osoby s postižením jsou zvlášť chráněnou skupinou, je zájmem společnosti, aby jejich místa byla chráněna důrazně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.