Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Značení parkování pro invalidy

Od: jarin® odpovědí: 38 změna:

Ahoj, měl bych dnes dotaz ze soudku silničního zákona. Na internetu jsem četl, že parkování pro invadlidy musí být vyznačeno svislou dopravní značkou + vodorovnou respektive značením na silnici. Co když je tam ale jen dopravní značka a vodorovné značení chybí...může za to hrozit pokuta a porušuju tím něco?

Ptám se informativně, neznalost neomlouvá a tyhle věci mne zajímají...aby si někdo nemyslel, že se hned chystám invalidům zabírat místo.

Díky.

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Mě to stálo 2500 a 2 body, do teď lituji že jsem to nedal do správního ale po 20minutach debaty s policistkou...jsem to radši vzdal, nikdy u supermarketu neparkuju u vchodu, bylo to výjimečne, prototoze jsem tam potřeboval, jen vbehnout pro kytku, na začátku řady značka 6xinvalida, ano tu jsem přehlédl...no jenže já zastavil na tom šestém, kde bylo vodorovné úplně ojezdene a nevšiml jsem si ho...někdo to udal a do 5 minut tam byly. Pani policistka tam prý za to schytava nadávky a rvou z ní uniformu atd atd, prý se značení bude obnovovat...jsem říkal ja se s vámi nedohaduju, nervu na Vás ale sama víte že to dle zákonů o silničním provozu není správné...tak se pak nedivte, když pokutujete něco co nemate...njn Mělník a blonďatá policajtka...to je lepší se zahrabat pod zem...takže ano i vodorovné má dost velký význam a dle rozhodnutí soudu má být čitelné min z 80% jestli si to pamatuji správně

hodnocení

3x

Mnoho textu již bylo napsáno, mnoho zdůvodnění po rúzných webech.

Musí být oboje značení a v 99,5% taky je to tak namalováno.

Gene má samozřejmě pravdu.

hodnocení

2x

Ano, musí být oboje. Tedy chybí li jedno (nebo není vidět), nejedná se o místo pro invalidy.

Tak to ne-e. Stačí značka. Co je namalováno na silnici neplatí a nikoho nemusí zajímat.

Nepouštějte se na tenký led.

Značení parkování pro invalidy

To,že je tam napísané,že je vždy doplnená vodorovnou značkou, neznamená,že ak tam nie je alebo je slabo viditeľná, ruší zvislú dopravnú značku,ktorá je dokonca nadradená,úplne stačí aby bola na zvislej dopravnej značke doplnený význam,či už na nej alebo pomocou dodatkovej tabuľky.. A ak by už došlo na lámanie chleba, tak skúste preukázať k tej vašej zobrazenej značke,tak ako je oprávnenie tej rezervácie,ak ste bežný motorista.

Vždycky si od Slováka rád přečtu sémanticko-logickou analýzu českého jazyka, abych se něco přiučil.

To já si zase říkám, že jen provokuje a ví, že nemá pravdu.

No v čom nemám pravdu,poučte ma .

Ty už mě taky nebavíš.

Ve Vašem výkladu nemáte pravdu, ale klidně to zkoušejte dále..

Milane,ja tiež môžem tvrdiť,že vy v živote nemate nikdy pravdu. Lenže je to len slovo,tak ako aj vaše. Tak povedzte,že kde sa mylím v tom výklade.

ja tiež môžem tvrdiť,****jasně že to může trvrdit, v tom Vám nikdo nebrání...

"neznamená,že ak tam nie je alebo je slabo viditeľná, ruší zvislú dopravnú značku,ktorá" toto tvrdíte Vy a není to pravda.

Výklad pana Gena je jasný, srozumitelný a správný.

Už aby bylo povinné školení všech řidičů.

asd1

Tedy chybí li jedno (nebo není vidět), nejedná se o místo pro invalidy.

Jakože když je zasněženo, tak se nejedná o místo pro invalidy?

No teraz viem,že kde si myslíte,že nemám pravdu, no a teraz mi najdite ten paragraf,kde je vaše tvrdenie popísane. Prešiel som si tu výhlášku k tej značke a aj odkaz na vykonavajúcu vyhlášku,kde je upravené,že ako má to miesto vyzerať, no zatiaľ nikde som sa nedočítal,že ak tam nie je vodorovné značenie tak zvislá značka je neplatná.

Pokud chybí značka a jsou tam malovánky pouze na silnici a je zasněženo, tak to stání pro invalidy není. Jak mám vědět, že je tam něco namalovaného, když u toho není značení?
Jinak to, že má být svislá vždy doplněna vodorovnou přeci neznamená, že pokud není, tak neplatí ani to svislé značení a tím pádem se nejedná o místo pro invalidy. To jsou dvě odlišné věci.

tak zvislá značka je neplatná.***to tvrdí kdo?

13.08.24 22:42
Aha, nic.

Tvrdí to Genehawkins na samom začiatku svojho komentára,že musí byť oboje.

hodnocení

0x

Tak je logické, že když leží souvislá vrstva sněhu, že vodorovné značení není vidět. Ale svislé ano!

km
hodnocení

0x

nevím proč parkplac pro invalidy by musel mít značku svislou i vodorovnou a jiné vyhrazené i nevyhrazené stání ne? to je podivné

jak bude vypada vodorovné značení třeba na mlatovém povrchu? ne všude je asfalt nebo beton

Protože to říká Vyhláška 294/2015 Sb.

km

genehawkins: a důvod proč je to ve vyhlášce znáte?

je tam také napsáno, jak má značení vypadat na písku nebo štěrku? děkuji

Neznám a nezajímá mě.

Stejně jako na asfaltu, betonu nebo dlažbě...

km

tak to jste spokojený ovčan

a ještě máte smysl pro humr

výtka
Upozornění od sys milancukrar 13. 08. 2024 09:10:44
Prosím, zkuste to bez urážek. Děkuji.
hodnocení

km: To jsou trochu extrémní příklady, ještě nikdy jsem neviděl místo pro invalidy na štěrku nebo písku. Vždyť se počítá s tím, že ten invalida může mít problémy s hybnosti, může být na vozíku (nejen řidič ale i přepravovaná osoba), jak by na tom vozíku jeli po nějaké štěrku. Většinou se ty místa dávají tam, aby to dávalo smysl...viz. u obchoďáku co nejblíže vchodu atd.

km

když si dám práci, určitě vám najdu řadu míst k parkování invalidů, kde není pevný povrch

invalida, není jen člověk s problémem s pohybem, může mít problém např. se srdcem nebo psychikou

jediný důvod, který mne napadá, proč je nutné to vodorovné značení je, že mnohdy potřebuje kolem vozidla mnohem víc místa, aby mohl nastoupit

vy se také ptáte na tyto hraniční případy, tedy ty, kdy je jen svislá značka a absentuje ta vodorovná

jeden klik: mapy.cz/...

@km: "tak to jste spokojený ovčan"

Tohle je takové oblíbené plivnutí. Když už nevím kudy kam, tak alespoň plivnu.

Já, na rozdíl od vás, se snažím ty zákony znát, abych věděl, kdy je porušuju. Takže se nenechám od nějakého měšťáka buzerovat, když nějaké značení chybí...

km

genehawkins: naopak, je to reakce na "nezajímám se"

kdo parkuje na parkování pro invalidy (ať už je tam značka jakákoliv) a nemá pro to důvod (není sám invalida nebo neveze takovou osobu) je bezohledný ... (člověk), bez ohledu na to, jestli ten zákon četl nebo ne

vaše poslední reakce naznačuje, že do této kategorie také spadáte

asd1

To je spíš vychcanost - chybí metr čáry, tak kašlu na to že to je pro invalidy a směle parkuji. Policajt na mě nemůže, tak invalidi po..te se. Prostě Češi

"Neni vidět" - takže vodorovný pod sněhem = na invalidech se parkovat může?

Jak se vidíš, takový jsi.

Já znalost zákonů nepovažuju za vychcanost, ale chápu, že kde dojdou argumenty, hodí se nadávky.

Ne, na "invalidech" se parkovat nesmí nikdy a ani já to nedělám.

Ale jestli myslíš, že by policie měla stíhat přejetí plné čáry nebo zebry pod sněhem, domluv se s km, to taky není ovčan a jistě se na nějaké aktivitě ke změně legislativy domluvíte.

Pamatuji, že v určité době se nesmělo ani přejet (vjet) na označené místo.

@km: ad "genehawkins: a důvod proč je to ve vyhlášce znáte?"

Já jsem tou odpovědí hlavně demonstroval, že není podstatné, proč to tak je, ale že platný zákon (zákonná vyhláška) platí, ať si o tom myslíme co chcem.

Pokud vás opravdu zajímá proč musí být obojí značení, tak ano, vím. Ono totiž běžné umisťování značek vyhrazené parkoviště neodpovídá legislativě která říká: "Svislá dopravní značka umístěná vedle pozemní komunikace platí pro celou pozemní komunikaci v daném směru jízdy s výjimkou značky upravující zastavení nebo stání, která platí jen pro tu stranu pozemní komunikace, u níž je umístěna." To zřetelně tyto značky začasté umístěny v čele parkovacího místa nesplňují, proto je vymáhání jejich platnosti pro to konkrátní místo bez vodorovného značení na vodě. S tímto (byť povinným) vodorovným značením nemají neoprávněně parkující šanci, vzhledem ke zřetelnému vymezení by každý soud námitku ohledně výše uvedeného znění vyhlášky smetl. Osoby s postižením jsou zvlášť chráněnou skupinou, je zájmem společnosti, aby jejich místa byla chráněna důrazně.

Gene, 1*, a *palec*.

km
Mohl jste to takto napsat uz predtim. Kdyz to vite...

Mohl, ale nas.al mě ten ovčan.

km
Coze? Vzdyt jsem tu otazku napsal uz pred ovcanem... Achjo. Zacal jste si a ted fnukate. Ja se slusne zeptal, i rovnou podekoval.

Tu odpověď už jsem snad vysvětlil, ne?

A mně je to jedno...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]