Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo má couvat?

Od: zuhud® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

Prosím Vás, stala se mi taková nemilá věc:

Silnice jeden pruh pro oba směry a do kopce. (místní obslužná komunikace). Já jela do kopce, a potkala jsem pána, jedoucí z kopce. Vím, že podle zákona couvá ten, pro koho je to snažší. A tak jsem couvala já z kopce a pána pustila.

Jenže jak pán dojel dolů, tak si mne "podal" s tím, že jsem blbá, že měl couvat on do kopce a ne já z kopce. Žeprej je to snažší couvat do kopce než z kopce.

Mně osobně je to jedno, odcouvám do kopce i z kopce a nemám s tím problém. Nicméně jsem vyhodnotila, že bude jednodušší, když odcouvu já z kopce a pána pustím.

Řval na mne tak, že jsem se stachy zamčela v autě.

Prosím Vás, kdo měl pravdu? Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

couvá ten, pro koho je to snažší****tak je to správně.

Páč dejte temu pánovi vlek za auto, bude couvat do kopce? Nesmíte si to tak brát, třeba ho něco rozlobilo, on se potřeboval na někoho vykřičet.

Hezkou neděli

hodnocení

8x
Byl to id*ot... Těch na silnicích pár je.
Jinak v kopci se pouští ten, kdo jede do kopce - hlavně v zimě, když je sníh nebo klouže silnice, tak když zastavíte v kopci, bude problém se rozjet, kdežto ten ze shora se rozjede vždy...
doplněno 11.08.24 08:14: V létě to dělám stejně, hlavně je to o domluvě, většinou mě taky pouští ti, co jedou se shora (v létě). V zimě se mi to stalo snad jednou, že mi tam vjel.
hodnocení

Jo, jenže je léto ...

kmet
hodnocení

8x

Blb a buran, neřešte. Pokud není značka, do kopce je přednost.

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, jedna věc je zákon ČR- ten pro koho se to snažší nebo méně nebezpečné (například osobák uhne soupravě kamionu s vlekem), v zimě se uplatňuje "lidské pravidlo", že ti co jedou do kopce by měli mít volno, aby nemuseli zastavit a tím pádem se nezkomplikovalo opakované rozjíždění, zároveň ti co jedou dolů jsou trochu nebezpeční, brzdit na sněhu z kopce taky není výhra.

Pak se ještě jedno, "Alpské pravidlo" a to praví, že ten co jede dolů má mít volno a přednost - zvyk s ohledem na časté přehřívání brzd a tudíž možné nebezpečí. Toto se uplatňuje např. v Rakousku.

jaj*
Alpský pravidlo, to jsem neznala, podle mě je horší ten rozjezd do svislé silnice, několikrát mi prošel opak alpského pravidla, protože z jejich kopců jezdím pomaličku, brzdění motorem, zastavení není problém kvůli alpským kozám

jaj*
hodnocení

0x
Kdysi jsem jela taky tenkým průjezdem, ale já jsem jela z kopce a zastavila jsem aby ten do kopce nemusel zastavovat a pak rozjezd do kopce, taky jsem byla kráva, nic si z toho nedělejte. Důležitý je že se nic nestalo, že nebylo zranění nebo škody na majetku. Jinak psychotesty nejsou až tak špatná věc, řidičák by pak nedali každému a tenhle pán by řval maximálně z okýnka autobusu. Navíc když chtěl couvat do kopce tak mu určitě nikdo nebránil a ještě na vás řval kvůli vaší ohleduplnosti místo aby poděkoval. A kdysi jsem se potkala s autem na kopci a auto mohlo zcouvat do 5 metrů aby mě pustilo, jenže nemohl tak jsem couvala já cca půl kilometru, ale nebyla jsem místní a pán z Rakouska má teď dobrý pocit jak mi to natřel.

hodnocení

0x

Bych se dotačného jedince zeptal, jestli mu v jeho právu (a domnělé povinnosti) couvat něco bránilo? *smich*

Jinak mám pocit, že u nás (míněno u nás ve vsi) platí pravidlo, že couvá či zastavuje ten, kdo má menší ego (rozuměj levnější auto). Už jsem přišel o zrcátko. Ten, co mi ho urazil, jel se svým Audi v obci tak sedmdesát a ještě chtěl volat policii. Čekali jsme 3 hodiny a skončilo to tak, jak začlo, každej za svý.

tj
hodnocení

0x
Pán byl zřejmě trošku jednodušší typ člověka spojeného s cholerikem, což je u těchto inteligenčně podprůměrných jedinců častý jev. Mně by nestálo ani za to vylejzat z auta, ještě bych na vás mávnul a poděkoval.

hodnocení

0x

Mala ste pravdu vy s tým cúvaním,vždy sa lepšie cúva z kopca ako do kopca,pretože dole kopcom cúvate na brzde a spojka tak netrpí s rozbehom,lebo jej pomáha gravitácia auta. Hore kopcom cúvať trpí veľmi spojka na rozbeh. Pri jazde smerom dopredu je to opačne.

km
hodnocení

0x

udělala jste to dobře, pouze jste narazila na pitomce, to se občas stane...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]