Nejste přihlášen/a.
Zákon 361/200 Sb. o provozu na pozemních komunikacích:
§ 6a:
"(2) Při technické silniční kontrole je řidič povinen
a) zajet k mobilní kontrolní jednotce, do stanice technické kontroly nebo do stanice měření emisí, pokud zajížďka včetně cesty zpět není delší než 16 kilometrů,
...
c) řídit se pokyny osoby provádějící kontrolu.
§ 125c
"(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích
...
b) v rozporu s § 6a odst. 2 při technické silniční kontrole nezajede k zařízení pro provedení kontroly technického stavu nebo se neřídí pokyny osoby obsluhující toto zařízení,"
"(5) Za přestupek se uloží pokuta
c) od 4000 Kč do 10000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. a) bodu 1, 2 nebo 3, písm. b), písm. f) bodu 1, 3, 6, 8, 11, 16 nebo 17, písm. h) bodu 1 nebo písm. i) bodu 2 nebo 3,
Když zná někdo dobře, plně, kvalitně zákon, tak to lehce ocituje. Je vidět, že jste opravdový odborník. . (nenašel jsem smajlíka s kloboukem, abych ho před Vámi smeknul)
Já jsem musel psát odborníkovi do CSPSD, páč jsem to nenašel.
Ale jak jsem již napsal, Máte-li odpor, tak konejte podle svého odporu. Neřešte co po Vás chtějí kontrolní orgány.
Tak konejte podle sebe a plaťte pokuty.
Jak jednoduché.
V tomhle případě stačí nemít sazomet kterej čoudí jak V3S a nikdo ti motor tůrovat nebude. Mmch. motoru to opravdu nevadí, spíš naopak vadí trvalý šolíchání.
Tyhle kontroly jsou na jednu stranu potřeba - vytřídí to sazomety, auta kde se kat nasazuje jen před TK atd., na druhou stranu to je prostor pro ikanu - nelíbíš se policajtovi tak tě pošle na STK, tam se na 99% najde vážná závada tak jí rovnou i zaplatíš, a i kdyby auto bylo 100% v pořádku, tak najedeš až 16 km, strávíš tim klidně několik hodin času a nikdo ti nedá náhradu paliva, ztrátu času, případně další škody (jedeš do práce na schůzku s klientem a dorazíš o půl dne později, klient zakázku vezme odjinud = škoda klidně za raketu). A policajt se bude jen vesele chechtat jak osladil program
Neprávnický, laický názor: za porušení zákonné povinnosti (emise jsou technická kontrola) pokuta 4 000 až 10 000 nebo 2500 až 3500 na místě.
Jestli to také znamená, že ti automaticky propadne osvědčení o techn.způsobilosti, jsem z paragrafů nepochopil. Možná bude vědět někdo chytřejší.
> Otázka, jak takové auto může projít stk zůstává...
Ta odpověď už je známa strašnně dlouho -- Kdo maže, ten jede!, ať už je to s kouřícím parníkem nebo fungl novým řidičákem.
@bery V mobilu se často nabíjí baterie každý den a na 100%. Takže za rok má 365 cyklů a do tří let je hotová. Někdo nabíjí obden a tak vydrží i déle. Oproti tomu v autech se baterie nabíjí na 100% málokdy a i tak je při nájezdu 1500 km měsíčně nabíjením uděláte maximálně 4 cykly za měsíc. Za rok to je 48 cyklů, když si uděláte dovolenou a výlety, tak klidně 60 cyklů. Za 10 let tak máte baterii s 600 cykly a nájezd přes 200 tis. km. A to jste jste zhruba v poloviněí životnosti baterie.
Oproti tomu tu jeden psal jak na svém TDI má po 120 tis, km už motor po GO. V mém posledním spalováku jsem měl totálku motoru po 160 tis. km a GO zbytku motoru při 230tis. km. Nejsou to zrovna levné položky a ta životnost nových motorů není moc pozitivní.
@bery Ano. Mobily dnes běžně mají takovýto cyklus. Apple ráno sundáte z nabíječky a do večera má problém se dožít pokud jej trochu víc používáte. V mém Androidovém případě telefon za den běžně 50% baterie a více. Mladí kteří na tom hrají hry a telefon pořád v ruce vybijí tu baterii pomalu i 2x za den. Co se týče baterií v elektromobilu, tak opravdu degradace nezrychluje. Zkuste si o tom něco zjistit. Reálné zkušenosti majitelů a naměřených dat od nich. jasně ukazují že nejrychlejší pokles kapacity je v prvním roce a potom se výrazně zpomalí. Rekuperace se neřeší vůbec protože jeden cyklus baterie je brán jako nabití 80% energie kapacity baterie. A elektromobily fakt nerekuperují 2/3 energie zpět. Třeba při jízdě mimo město a na dálnicích je rekuperace téměř nulová.
Každopádně ty mobily jsem zmiňoval jen proto aby jste si uvědomil jak moc velké nároky na baterie mají. Jinak se baterie do mobilů, notebooku, nářadí a nebo aut nedají srovnávat. Tesla má jiné baterie jak BYD a jiné jak VW. Dokonce mnohdy u jednoho výrobce narazíte na to že má odlišné baterie v jednom modelu vozu. Třeba LFP a NMC. Záleží co si zaplatíte. Přesto to jsou vše baterie kterým se říká Lithiové. Při tolika typech Lithiových baterií je naivní si myslet že něco takového najdete ve spotřební elektronice.
Váš notebook je docela úsměvná věc. 10 let jste držel baterii na 100%, což je právě stav který lithiové baterie nemají rádi. Nedivte se že umřela. Všechny lithiové baterie nemají rády max napětí a min napětí. Překročení těchto hranich je pro ně potom vyloženě rychle smrtelné. U svého notebooku který mi dovoluje držet ji nabitou na cca 70% po čtyřech letech nepozoruji degradaci a i při této úrovni nabití po odpojení kabelu běžně funguji 2 až 3 hodiny na baterii. Kžadopádně chemické složení
@asd1 Myslet si že moderní motor dnes vydrží bez oprav 300tis. je také docela sluníčkové. Takové motory se dnes už nevyrábí. Tohle zvládly kdysi dávno a dnes už to jsou vše staré šunky auta. Staré, ale dobré. Zrovna dnes tu můj kolega v práci řeší jeden takový úžasný motor v zánovním Passatu. Předběžnou cenu opravy má tipnutou na 70 tisíc. Obě turba v háji a setrvačník taky.
Opět dnešní tisk, MF Dnes:
Návrh: ať emise aut měří i strážníci
Měřicími stanicemi hladce projde podezřelé množství vozů
nicméně ministerstvo dopravy odmítlo. Podle něj je totiž kontrola měření škodlivin exhalací poměrně náročná činnost, kterou i v případě státní policie vykonávají výhradně specializovaní dopravní policisté, nikoliv policisté napříč celým sborem
> nechci,aby další matlák krom emisí, na které se prostě musí, mi túroval motor
Provádět technickou kontrolu může jen držitel profesního osvědčení kontrolního technika. Policista může kontrolu provádět jen vizuálně nebo pro ni musí mít vybavení.
Doutnáku, tobě se kouří z výfuku? A ještě sleduješ zprávy? novinky.cz/...
nejspíš vzali každého - komu se čudilo z výfuku
Nový auta bez daří by asi nebrali
A co závada? "Nezlobte se ale zrovna se to rozbilo, motor zhasl a nejde nastartovat, budu volat odtah".
Tak to budete mít docela štěstí, protože auto, které má poruchu na veřejné komunikaci se považuje také za technicky nezpůsobilé, takže o ten techničák můžete přijít úplně stejně, jako za ty emise.
rudoslave,
...které má poruchu na veřejné komunikaci se považuje také za technicky nezpůsobilé,
to čerpáte odkud, tuto informaci?
Píchnu pneumatiku a přijdu o techničák? Dojde mi benzin a taky? Rozsvítí se červená kontrolka a jsem bez techničáku?
Spíš chcípne ti motor a nesměl bys to ani odtáhnout.. Porucha (nejde nastartovat) = technicky nezpůsobilé, to je nesmysl vycucaný z prstu..
Spíš je otázka jestli odmítnutí silniční TK znamená technickou nezpůsobilost nebo jen přestupek za odmítnutí.. Asi to bude jako chlast = odmítnutí kontroly neznamená prokázaný alkohol, ale jen přestupek odmítnutí testu (což považuju za nesmysl, odmítnutí by mělo mít sankci na úrovni prokázaného chlastu v nejvyšší sazbě = trestný čin)
Zaplatí ty 3 papouchy na místě za odmítnutí emisí a má statisticky prakticky klid do příští pravidelné TK, před kterou nasadí kat a vyfouká saze z vejfuku.
Nebyl by první, pro koho je levnější zaplatit pokutu.
@dabel Zaujala mne spíše jedna informace. Vaše TDI má najeto zhruba 120 tisíc km a už potřebovalo generální opravu motoru? wau To tedy moc nevydrželo. Hlavně že tu tolik lidí mluví o životnosti baterií v elektromobilech. Přitom najedou násobně více.
Jistě k tomu existuje metodický pokyn ministerstva vnitra. Já mám pouze celý metodický pokyn pro měření vnějšího hluku vozidla a musím konstatovat, že splnění podmínek pro měření je velmi problematické ze strany Policie. Samozřejmě dohadovat se o tom, či onom bude už věc výdrže a pevných nervů. To, že metodický pokyn může obsahovat nesmysly je věc druhá. Víme přeci, že u nás dělají zákony a předpisy lidé s certifikátem a nikoli odborníci.
> nechci,aby další matlák [...] mi túroval motor do bezvědomí
Článek: "Více než 50 % všech akceleračních zkoušek u osobních vozidel s dieselovým motorem, která dostanou vyhovující protokol, je prováděno v rozporu s metodikou,"říká k další sledované hodnotě Petr Novák z ASEM. Technik totiž musí podle pravidel rychle sešlápnout pedál až na podlahu a držet ho tam, než motor dosáhne předepsaných otáček. Běžné vozidlo dosáhne této hodnoty do 1,5 sekundy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.