Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký můžu mít přesah nákladů přes obrys vozidla?

Od: facko odpovědí: 21 změna:

Řekněme že chci převést šestimetrovou trubku na Fabii, která má <4 m, na střeše, tak jestli nevadí, že to přesahuje o >1 metr

Tak jestli není nějaký předpis o přesahu půdorysu o >1metr?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nesmíte mít náklad větší, nežli dovolují předpisy. Neřeší se o kolik centimetrů, či metrů přečuhuje náklad půdoris vozidla, jen musí splnit vyhlášku.

Vyhláška č. 209/2018 Sb.Vyhláška o hmotnostech, rozměrech a spojitelnosti vozidel

v platném znění.

Povezete na vleku plastový bazén 3x7metrů, jedině nastojato.

pra

Takže přesah i nad metr dopředu a dozadu není problém, Stačí označit červeným praporkem

Zákon 361/2000 jen sděluje, jak se musí náklad označit a upevnit, ale jak velký, kolik může být řeší vyhláška

km

milancukrar: Minule, když jsem to zjišťoval, bylo to do metru přesah, ale zákon ani vyhlášku jsem nečetl...

Můžete to sem nějak jednoduše vysvětlit, kolik může přesahovat náklad a kolik na které strany a jestli se musí značit nějakým červeným hadrem? Děkuji. Nepochopil jsem to s tím bazénem... *hi* Nebo to snad je na každém řidiči? A je mi jedno jestli jde o zákon, výhlášku či jiné nařízení. Děkuji děkuji.

hodnocení

2x

zaseja - " ...žádný údaj nikde v předpisech nebyl k nalezení, do stran také ne..."

Najít tohle mi trvalo cca 10 vteřin.

doplněno 05.08.24 09:05:

zaseja - no jo, jenže tazatel se neptal, jak to bylo před 40 lety, ale jak je to dneska. To bych mohl taky argumentovat předpisem z v roku 1911, že " ...mimo obec rychlost nesmí býti stupňována nad 45 km/h". *smich*

zaseja

Já se s tebou nedohaduju a ani to nemám v úmyslu, ale před 40 lety platila jiná vyhláška než dnešní zákon a nebyl google, aby se dalo něco na internetu najít a od té doby jsem se o to už nezajímal

Vždyť žádný údaj o maximálním přesahu v předpisech opravdu není!

hodnocení

1x
Když jsem se o to kdysi zajímal, tak žádný maximální povolený přesah nákladu dozadu jsem nenašel. Limitem tedy zůstává maximální délka vozidla 12 m, řádné zajištění a označení nákladu a zajištěná stabilita + ovladatelnost vozidla a bezpečnost. Ty poslední body budou dost subjektivní.

hodnocení

0x
Jestli vadí přesah od nějakýho konkrétního rozměru nevím, ale pokud si dobře pamatuju, tak při přesahu přes metr musí být označeno, aby to nešlo přehlédnout, z čeho vyvozuju, že metr na obou koncích je s označením v pohodě.Já používám třeba reflexní vestu. Nedávno jsem vezl kari síť 3x2m, v podvečer přes Prahu, sice jsem rohy ověsil reflexnima vestama a omotal hadrem, ale stejně jsem furt nervózně koukal do zrcátek, jestli není v nebezpečné blízkosti nějakej motorkář s "úsměvem" od ucha k uchu ...

zaseja
hodnocení

0x

Vozím tak materiál a výrobky 40 let, kdysi jsem hledal a nenašel max přesahy, dopředu žádný údaj nikde v předpisech nebyl k nalezení, do stran také ne, tak se řídím pokud možno 30cm od obrysových světel, pro mě od kraje vozidla a dozadu když je to víc, jak 1metr, tak musí být červený hadr 30x30, trubky 6m vozím tak, že je nechám koukat max. 0,5 m dopředu a vzadu dám hadr

belus
hodnocení

0x

Ja som to riesil vzdy tak,ze som 6 m trubku podviazal pod auto. Meter sem,meter tam a nikto si to nevsimol.A tak blizko neide nikto,aby zavadil.Nie zeby som navadzal niekoho na "nezbedy".Ja len tak.

ale to není v rozporu s vyhláškou.

Jako pod osobák? Vždy by se musela zapíchnout o první příčnej práh, tím se zastavit na místě, postupně pohybem auta vzadu zvedat a čekat tak na kořist v podobě auta za tebou, kterým by projela po celý délce...

bery, až to někdy povezete, tak zjistíte, že to tak není.

Vhodně umístíte trubku na zem, najedete nad ní. Upevníte jí tak,aby se prohnula, označíte dle zákona 361/2000 a jedete. Samozřejmě opatrně, dodržet zmíněný zákon třeba část "a) chovat se ohleduplně a ukázněně...

Tak při prohnutí trubky snad jo, to jediná možnost. Ale bez ohnutí určitě ne, v okolí je několik retardérů, takových těch hupu nebo hranatých boulí, co mají pozvolný nájezd, výšku v úrovni spodku auta a půlka aut o ně drbne podmotorovym plastem- tam by se rovná trubka stoprocentně zarazila. A třeba plastová odpadní 40mm mezi prahem a motorem jednoduše rozdrtila. Takže tohle leda pro ppr, jinak si to nedokážu po městě představit.

jinak si to nedokážu po městě představit.***to já ano, páč 6metrová 1", nebo 5/4 trubka, několik kusů najednou, to není problém. Odpadovou PVC trubku nepovezeto pod autem...

třeba plastová odpadní 40mm mezi prahem a motorem jednoduše rozdrtila***jak byla dlouhá? Taky KG 160 v délce 5 metrů taky nedám pod auto...

Psal jsem, bylo to delší souvětí, že BY se rozdrtila, ne že to tak bylo :) Jsou některý retardéry, jak jsem psal, že tam dost aut drbne krytem, kam by se 4cm pod auto už prostě nevešly. A když trubku na koncích zvednu, tedy ohnu, uprostřed už bude opřená o silnici i na rovině.
asd1
Běžný auto má 4 až 5m, takže 6m trubka je delší max o 2m, pod auto předek dáš 50 cm před nárazník = vzadu bude max, 1,5m, to přitáhnes aby se neohla až na zem. Pokud nemas snížený tuzing auto nebo to není 100mm trubka, tak v pohodě prejedes i retardery..
Samozřejmost je cumici konec označit červeným hadrem.
Bery, dělám to jako ostatní. Trubka pod osobakem a jede se. Ještě jsem žádnou nezničil. Největší jsem vezl novodur nějakých 63 mm. Tři kousky vedle sebe.
Jen to nesmí vepředu moc čučet ven.
Nevím jaký máš auto, že na polovině retardérů drhneš spodním krytem motoru.
Já mám C-MAX a ještě jsem si neskrtnul.
Jedličková oktávka kombik benzin, pod motorem celokryt z dieslu, pod ním je k silnici max 10 čísel. Zadek nepatrně prizvedlej superbovyma pružinama kvůli LPG nádrží a občas na predek těžkýmu přívěsu. Což predek auta nepatrně snižuje a tím krytem někde skrtnu každou chvíli, ani nemusi jít o retarder, stačí hup v propadlým asfaltu projet rychlejc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]