Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Variátor skutru nelze rozebrat

Od: moxxie odpovědí: 9 změna:

Zdravím, chtěl jsem si vyměnit řemen variátoru na Honda sfx 50, ale po slozění se mi vysypaly závazíčka, tak jsem to chtěl znovu rozebrat. Bohužel po odšroubování šroubu se ten přední plát protáčí, ale nelze vytáhnout (viz obrázek). Zkoušel jsem ho zahřívat a tahat ven lanem, ale nezabralo to.

mám stejní problém jako na tomto videu:

Předem děkuji za odpověď

Variátor skutru nelze rozebrat

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud jsem to dobře pochopil, chtělo by to šikovný stahovák.. A to ještě chce s ním chytře pracovat a vymyslet jak a za co ho uchytit, neboť by mohlo dojít k vylomení hrany "ventilátoru"...

slon

Tak, tak.. pootáčením a lehkým poklepem.

slon
hodnocení

3x

Budeš muset použít stahovák. Ta hřídel je, tuším do konusu a matkou si ti dotáhl na fest. Pero s drážkou na hřídeli není?

hodnocení

0x

Na tom ventilátoru, který nejde stáhnout, jsou podle videa dvě lopatky s otvorem.

V tom otvoru asi bude závit. Musíš zjistit co je v otvoru za závit a podle toho si vyrobit stahovák.

Pak musíš opatrně stahovat a doufat že to drží pouze na kuželu na hřídeli. Pokud tam je někde zašprajcované závaží, tak při stahování silou něco zničíš.

Tak nějak jsem to řešil u Yuki, taky tam byly 2 diry se závitem. Použil jsem kousek jeklu se 2 dirama a 2 šroubky, drželo to fest, až jsem se bál o závity, tak jsem doprostřed na hřídel fouknul kapalný CO2, aby se kónus maličko scvrknul, zabralo to, rána jak z děla a půlřemenice v pořádku odletěla opodál:)
moxxie
hodnocení

dekuju, to vyzkouším, akorát já tam závity nemám tak si je bude muset udělat sám.

Tak popřemýšlej, proč tam jsou ty nálitky a otvory?

Že by tam výrobce nedělal závity na stažení ventilátoru a musel sis tam závity sám vyříznout, to si myslím je neobvyklé (ale je to možné).

Změř průměr otvoru pak si vem třeba drátek z kola (špici) nebo drát zahnutý na konci do pravého úhlu. Když pojedeš koncem drátu po celém povrchu otvoru, tak bys měl cítit, jestli je to hladká díra a konec drátu o nic nezadrhává nebo jestli je díra zubatá a konec drátu poskakuje po vrcholcích závitu.

Pak vem šroubky menší, než průměr otvoru ve ventilátoru a zkus je tam našroubovat.

slon

I kdepak, chlapci. Ty dva otvory jsou bez závitů, primárně slouží k zasunutí speciálního bazmeku, kterým se zamezí protáčení talířů při povolování nebo utahování té matky.

No jo, teď si vzpomínám, že, vlastně variátor byl kdysi pro mě zásadní důvod ke koupi prvního rázovýho utahováku:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]