Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nákup nových pneu

Od: xyvb odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

potřebuji na auto nové zimní pneu. Mám možnost koupit celou sadu za super peníze, ale jsou na tom pneumatiky z poloviny roku 2022. Nejsou vůbec jeté, jedná se o novou sadu. Mám se nějak obávat stárnutí pneu, že by už po těch 2 letech neměly optimální vlastnosti? Pokud by to už nebylo ono, tak radši koupím samotné disky a pneu úplně nové. Jedná se o zimní pneu, tak to chci mít v cajku. Díky

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x
Dokud se neojede konzervační vrstva (ca 50km) tak moc nestárnou, 2 roky stará se dá považovat za novou = pokud nejely ani metr tak ok, jinak budou 2 roky starý a horší než funglovka.
Jiná otázka je co to je za gumy, není guma jako guma, rozdíly jsou docela velky, hlavně na mokru, což je ca 80% ježdění v zimě..

re4zon
hodnocení

2x
Pokud byly normalne skladovane a jsou fakt nejete (to maji ochrannou vrstvu z vyroby), tak dva roky nic nejsou, to by me zajimalo jen kdybych si je chtel nechat 10 let. Spis bych resil, co to je za gumy..
xyvb
hodnocení

Myslíš jako značku?

asd1
Nejen značka, ale i konkrétní model a konkrétní rozměr.

hodnocení

0x
Pokud nebyly nikdy jeté, tak bych se dvou let vůbec nebál (pokud byly dobře skladované).

mathew
hodnocení

0x
Toho, že jsou 2 roky staré bych se nebál. Spíš by mne zajímalo co je to za gumy a disky. Ono, když je něco moc levný tak je třeba dávat pozor
xyvb
hodnocení

Disky jsou original Škoda a pneu Bridgestone Blizzak LM005

mathew
Tak to bych to rychle vzal a neptal se odkud to je
xyvb
hodnocení

to jo, ale nechci za dva roky řešit nové pneu, pokud by tyto už neměly vlastnosti "nových". ALe jsou opravdu nejeté, jen uložené.

asd1
04.08.24 14:49
To ber.
re4zon
Nevim co bys mel za dva roky resit? Kvalitni gumy za 4 roky neztvrdnou nijak zasadne. Pokud jezdis normalne a ne rally, nemas sanci poznat rozdil. Jestli jezdis vic nez par tisic rocne, driv je sjedes, nez zestarnou.
asd1
Mě přijde, že moderní směsi tvrdnou docela rychle..
... záměrně... Loni jsem prodal asi 15 let starý zimaky, myslím Hankook, téměř nejety, vzorek 8mm, skladovany většinu času v tmavý garáži, ale i venku byly nějakej rok na autě, a byly jako nový, guma krásně měkká bez nejmenších známek puchreni. Zato některý po 4 letech vypadaj na rozsypani.

spu
hodnocení

0x

Kupte celoroční a máte po starostech

xyvb
hodnocení

Tohle mám na "první" auto v rodině, tak chci mít pořádné zimáky. Celoročky mám na "druhém" autě se kterým jezdím kolem komína

asd1
Celorocky jsou kockopes, čistokrevná zimní je v zimě lepší a čistokrevná letní v létě.. nová,celorocka odpovídá zimní ojetý na 5 mm, celorocka s 5mm už je na,snehu dost na ... prd. A to se bavím o premiovkach.
spu

Pokud má někdo lepší pocit ( o nic jiného nejde), nechť si přezouvá. Z 90% záleží na řidiči a jeho stylu jízdy, ne na gumách.

asd1
K čemu ti je styl jízdy, když se před tebou něco semele a potřebuješ zabrzdit nebo se vyhnout? A zpomalit = furt se ti někdo lepí na zadek a predjizdi tě. Nebo vyjet namrzlej kopeček ke garazi, tam je rozdíl vyjedes v pohode/ nejak to vybruslis/ nevyjedes vubec.
A u stylu jízdy, opatrný pomalik ktery nikdy nejel smykem, jakmile dojde na krizovku tak jí neumi vyřešit, po prvním klouznuti ztratí kontrolu nad vozem a dal je to loterie jestli,co a jak trefi.. ostatně je to vidět začátkem zimy podle výskytu aut v prikopech, nez se lidi na klouzavym vyjezdi..
spu

Pokud se něco semele, dodržuji bezpečnou vzdálenost. Namrzne li kopeček , nepomůže vám ani zimní guma ze zlata.

Vše je jen o stylu jízdy.

re4zon
Ale ale. Kdyz jezdis rozumne, predvidas a nedelas kraviny a k tomu umis ridit, tak zadne smykem ani podobne silenosti nehrozi.
Uz jsem jezdil na vsem moznem a moderni celorocni naprosto v pohode, ten rozdil neni tak velky. Pochopitelne pokud bydlis na samote horach a jezdis tretinu roku do namrzleho kopce a zavejemi, potrebujes nejlepsi gumy a spravne auto. V opacnem pripade se ti pri najezdu treba 5k/rok celorocni vyplati, dve sady nestihnes v rozumnem case ojet a zapocitej si cenu druhych disku, prehazovani, prezouvani. A abys potreboval nutne zimni s 8mm vzorku, to je dva dny v roce a jeste malokde..
Vždycky je všechno o kompromisu. Cena, kvalita, množství, možnosti, potřeby... Pan asd je zřejmě hodně bohatý a tak si může dovolit jen to nejlepší. Přejme mu to. Ovšem většina tazatelů na tom takhle není, proto jsou tady tyhle dotazy. Je od něj ale pošetilé vyžadovat, že když na to má on, musí mít stejné i všichni ostatní.
Taky zastávám názor, že na starém (laciném) autě s malým nájezdem nemusí být špičkové gumy. Ovšem řidič by si měl být vědom svých schopností a možností vozu a podle toho jezdit.
asd1
Nejsem bohatý,mám 20 let starou káru kupovanou pred 10 lety za 2k euro, ale gumy jsou věc na který nesetrim a beru nejlepší co je. Mmch 8k za sadu, což je v celkových nákladech na auto prd. Navíc ty gumy vydrží 2x tolik co levná sracka a mají i nižší valivy odpor, takže ve výsledku vyjdou levněji. To spousta lidí nevidí a resi jen nakupku kde ušetří 500 kaček za gumu.. na levných gumach mám najeto dost, tak vím jaký to je rozdíl, komfort,spotřeba a hlavně že to zatočí a zabrzdi když je třeba, a ne že se auto chová jak parník.

Nikomu nic nenutím, ať si každý jezdí na čem chce, ale já osobně vždy přezouvám letní/zimní. Koupil jsem auto s prakticky novými celoročkami (Imperial all season) a tak jsem si řekl, že jim dám šanci.

V létě na mokru jsem na nich jezdil o dost pomaleji a defenzivněji než na letních (aktuálně Continental PremiumContact 7), protože fakt dost klouzaly. Zkusil jsem je i v zimě a po měsíci je raději přezul na Continental WinterContact TS 870P, protože se na nich člověk opravdu necítil bezpečně - mokro, námraza, brzdná dráha byly ve všem horší než je u zimáků. Celoročky jsem pak dojezdil jako letní gumy, ale podruhé bych do toho už nešel.

Pneumatiky jsou za mě jediná věc, která zajišťuje kontakt s vozovkou a tam se podle mě opravdu nevyplatí šetřit. Ale jak říkám, je to každého věc...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]