Zdravim mám dotaz prodavam a nemám moc zkušenosti s prepisama. Kupující si to chce přepsat sam, aby mohl rovnou autem odjet. Co vše je potřeba při přepisu vyplnit za dokumenty aby jsem měl jistotu ze to přepíše? Kupní smlouva a prepis vozu? Děkuji
Doporučuji tento postup : Prodejce udělá evidenční kontrolu (případně clou TK =Emise + tecnická. ) Vytiskne si doma (dá se vzít tiskopis i na úřadu) ZÁPIS ZNĚNY a v klidu domova může předvyplnit (tedy data o sobě a autě která může vyplnit) . Vytiskne, sepíše KS + je dobré sepsat i zápis o TS vozidla (oboje ve dvou výtiscích) Pokud je toto a přijede kupující pak doplní další a spolu (pkd v pracovní době) zajedou na úřad zapsat změnu. Pokud v mimopracovní dobu, pak dp připravit si tiskopis PLNÁ MOC a i v sobotu lze na poštách tuto ověřit a až přijede kupující toto ověřit. Kupujícímu po zaplacení spr poplatku za převod a ztrátu ORV a hlavně KC klidně předat vozidlo i klíče. Pokud na toto nepřistoupí neprodávat! Rozhodně nedávat vozidlo s doklady , klíči atd a ještě mu dát PM na převod! Předejdet možným budoucím problémům! Je zde na poradtě hodně doazů jak řešit prodané nepřepsané vozidlo!
Lze i jinak z pohodlí domova za menší spr poplatek, ale s tím nemám zkušenosti-toto zde může upřesnit tuším p. PavelDvořák
Berte to jinak co si tím prodávající pomůže když nezapíše Změnu? Auto bude mít stále na sebe a stále bude muset dokladovat , že není majitel ale pokud se k přestupku nepřizná skutečný=kupující, tak nakonec jde stějně pokuta za osobou zapsanou v registru!
Je v zájmu prodejce vozidlo přepsat ! Ale už to nemusí být-v opačném případu-zájmem kupce šizuňka přepsat si auto na sebe!
Jen tak mimo víte o případu kdy prodejce nepřepsal auto na kupce? Já zatím o tomto případu neslyšel -nečetl, ale o opačném-kupující nepřepsal-je toho sepsáno hooodně a přináší problémy prodejci!
Tak to má kupující smůlu. Klidně se muže stát, že to nepřepíše a co potom co? Zbytečné problémy.
jeze6
Možno blbost na co se zeptám. Kdyby teoreticky jsem dal plnou moc a kupní smlouvu já jemu a to samé by jsem měl plnou moc já od něho pro jistotu kdyby to nenechal přepsat šlo by to? Jako neměl by jsem technicak? Ale byl by jsem nějak jištěny ne? Omlouvám se pokud to je blby dotaz
Kupující si to chce přepsat sam***V žádném případě, páč Vám klidně nastanou neřešitelné problémy.
Udělat evidenčku, pokud je třeba, dojít na úřad a sám to zařídit, nebo spolu udělat přepis.
jezek6
Dobře, když by jsem sel sám na přepis byla by možnost ze by majitel mohl odjet hned? Pokud by mi tedy dal plnou moc a byla by kupní smlouva? Zase on by musel udělat evidenci kontrolu. Jde o to ze je z dálky a neví 100% jestli by auto koupil. Jinak nejedna se o drahe auto cena 30 000. Děkuji
Zkrátka, nedávejte auto z ruky, pokud nebude přepsáno. Pokud Vám dá opravdu ověřenou plnou moc, tak si techničáky nechte, on odjede bez nich a vozidlo v pondělí převedete na kupce.
Vy pak budete mít problémy, když vozidlo on nepřepíše.
jezek6
Dobre děkuji takže na poště když nechám ověřit tak to je možné udělat takhle děkuji
Jak píšu výše-vše můžete mít připravené a plus je že evidenční-technická platí na Změnu rok oproti 7 dnům jak bylo před 2? 3? roky! Když dáte kupujícímu ORV I (postaru lidově malý TP) a nahlásíte ztzrátu úpak to bude + 400kč (+spr 800kč). Budete mít evidenční, vypsané potřebné dokumenty s tím, že až si plácnete dopíšete zbytek!Pokud by jel bez dokladu vozidla pak je tam při kontrole PČR jen fin. postih (3? 5? tisíc nwn už) ale není bodově hodnoceno! (Já to při minulé koupi risknul-z BN do JH bez dokladu (ale měl jsem předvoj syn jel cca 100m přede mou jako volavka.Ale tím nenabádám k porušování , jen naznačuji jak to jde)
Rok 2024 přinesl v Česku změny ohledně povinnosti mít u sebe v autě doklady. Novela silničního zákona, která nabyla platnosti od začátku roku, zrušila povinnost mít při jízdě řidičský průkaz a malý technický průkaz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.