Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do jakého pruhu se mám zařadit?

Od: kopnuhodoprdele odpovědí: 11 změna:

Dobré odpolodne, mám takovou nejasnost ohledně směru jízdy.Pokud jsou na křižovatce(světelné) dva pruhy a já chci jet rovně,mám se zařadit do pravého nebo do levého pruhu?Když tam nejsou namalované šipky ani přikázanný směr a pokud se silnice za křižovatkou sbíhá v jeden pruh. Všiml jsem si,že spousta lidí to dělá různě,zařadí se do levého pruhu a pak jedou rovně a ti ,a někteří,co stojí v pravém pruhu jedou taky rovně a různě se tam pak "natlačují".Myslím,že by to mělo být jednotné,když jedu rovně,měl bych se zařadit do pravého pruhu,i když mě třeba auta odbočující vpravo budou zdržovat..Jestli to někdo zná v Ml.Boleslavi na křižovatce u Bičíků,tak to je běžné.Jaké pravidlo na to vlastně platí? díkec

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zkuste si přečíst Zákon o silničním provozu _ úplné znění účinné od 1. července 2010

§ 12
Jízda v jízdních pruzích
(5) Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom musí dávat znamení o změně směru jízdy. Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu. Tam, kde se dva jízdní pruhy sbíhají v jeden, aniž by bylo zřejmé, který z nich je průběžný, nesmí řidič jedoucí v levém jízdním pruhu ohrozit řidiče jedoucího v pravém jízdním pruhu.

doplněno 14.08.10 18:40:

novapravidla.cz/...

herman*

Jednoduše řečeno, ten co jede v levým dá přednost z prava... Taky by šla určitě použít metoda yipu ;)

cyril*

Použít se dá ledacos, ale metoda zipu je podmíněna souběžnou jízdou.

alf*
hodnocení

1x

u Bičíku je nepsané pravidlo vpravo do pravého, rovně do levého. Dodržují to i policajti. Správně je tuším všichni do pravého protože tam není více jízdních pruhů ani malovaných ani značka. Oficiálně se tam nevejdou.

Občas cizák nadělá zmatky. ;)

hodnocení

0x

Poukd se nepletu, tak v obci lze použít pro jízdu pravý i levý pruh, mimo obec se nesmí jet v levém pruhu, pokud je pravý pruh volný.

hop®
hodnocení

0x

Ano, máte pravdu. Dříve bylo ve vyhlášce o silničním prozu jasně napsáno, že pokud jsou před křižovatkou dva neoznačené jízdní pruhy, tak levý je určen pro vozidla odbočující vlevo a pravý pro jízdu rovně a vpravo. Je to logické, když odbočujete doprava, zdržují vás jen chodci. Pokud odbočujete vlevo, musíte navíc pustit všechna protijedoucí vozidla.

Letmo jsem nahlédl do zákonů, toto pravidlo jsem nenašel, ale určitě tam někde bude!

hodnocení

0x

na doplnění alfa:
...oficiálně se tam nevejdou... stojí tam dvě auta vedle sebe, jedno vlevo rovně, jedno vpravo doprava... dodržují to i policajti...

pokud to umožňuje šířka vozovky, stojí ve dvou pruzích, zřejmě se řídí nejen zdravým rozumem, ale i níže citovanými ustanoveními...

§ 2
Vymezení základních pojmů

t) jízdní pruh je část vozovky dovolující jízdu vozidel jiných než dvoukolových (motocyklů) v jednom jízdním proudu za sebou,

§ 12
Jízda v jízdních pruzích

(8) Nejsou-li jízdní pruhy na vozovce vyznačeny, rozumí se pro účely odstavců 3 a 5 jízdním pruhem část vozovky dovolující jízdu vozidel jiných než dvoukolových (motocyklů) v jízdním proudu za sebou.

na křižovatkách s více směry jízdy vedle sebe jsou většinou i umístěny pro každý směr i semafory, a je tam i dopravní značení vodorovné, případně svislé... bohužel jen většinou... bohužel nejen cizáci, ale i nemyslící nebo bezohlední dělají zmatky...

kdyby lidi neblbli a byli ohleduplní, nepotřebujeme polovičku značek a semaforů a omezení...

doplněno 16.08.10 08:53:

o šířce jízdního pruhu se dá dočíst v

§ 27 (1) Řidič nesmí zastavit a stát
k) ve vzdálenosti kratší než 5 m od začátku a konce vodorovné dopravní značky "Podélná čára souvislá" nebo nástupního ostrůvku tam, kde by mezi touto dopravní značkou nebo nástupním ostrůvkem a vozidlem nezůstal volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m,
trochu jiný rozměr uvádí odst.
(2) V době od 5.00 do 19.00 hodin je zakázáno stání tam, kde by nezůstal mezi vozidlem a nejbližší tramvajovou kolejnicí volný jízdní pruh široký nejméně 3,5 m.

Chtělo by to dostupný výklad celého zákona a vykonávací vyhlášky...

doplněno 16.08.10 09:59:

Ještě by se dalo použít něco z :

§ 21
Odbočování

(3) Před odbočováním vpravo se musí řidič zařadit co nejblíže k pravému okraji vozovky; musí-li
přitom s ohledem na rozměry vozidla nebo nákladu vybočit ze směru své jízdy vlevo, dává vždy jen
znamení o změně směru jízdy vpravo. Před odbočováním vlevo se musí zařadit co nejdále vlevo v
části vozovky určené pro jeho směr jízdy s ohledem na rozměry vozidla nebo nákladu a šířku
vozovky. Odbočují-li řidiči protijedoucích vozidel vlevo, vyhýbají se vlevo.

Bohužel zatím jsem nenašel kdysi existující odstavec Řazení před křižovatkou...

hodnocení

0x

Ano,křižovatka U bičíků je toho příkladem.Auta se řadí ve dvou pruzích,ač to vyhláška nedovoluje.Naštěstí místní policisté toto tolerují,i oni se řadí vlevo i když jedou rovně,já samozřejmě taktéž,dost podstatně to urychlí dopravu...Nevím,proč tam dodnes nenamalovali dva pruhy a byl by klid...Ono vůbec se v MB dělá spíš všechno proto,aby se doprava zpomalila,ale to už je asi jiné téma...

hodnocení

0x

Ne vždy je třeba dodržovat předpisy, Páč v Pardubicích (Loc: 50°136.543"N, 15°458.261"E) jsou místa, kde i policie, hromadná doprava stojí ve frontě na vyšrafovaných místěch, jinak by se ucpalo již tak ucpané město.

Hlavně logika dopravy a ohleduplnost. I auto z vedlejší potřebuje vjet na hlavní, takže nové pravidlo v zácpě, jeden z vedlejší, jeden z hlavní a střídat.

Už aby byla doprava u nás jednodušší.

Tak tak,Milane,škoda že u nás spousta lidí (95%?) neumí jezdit po kruhovém objezdu:(

nešťastníku asi se mýlíte, páč když se někoho zeptáte jak řídí, odpoví že dobře, ty ostatní už neumí...

:)*hi**hej**palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]