0x
Buď se zkusit podívat přímo do tý spínací jednotky (asi je pod baterkou jako u oktávky), jsou v ní 2 relatka, nebo bude vyhnilej hned její konektor. Že by byl vadnej první stupeň hned u obou větráků samotných není pravděpodobný. Kdyby byla klasicky vypálená patice 30A pojistky na baterce, nešly by větráky vůbec a ani kompresor by neběžel. Přístupný je to asi líp zespoda bez vyndávání boxu baterky.
Díky..teď mi volali,že prý čas měli a jsou špatný nějaký odpory na chladiči..nějaké válečky prej..Za chvíli si pro to půjdu, tak mrknu jaký odpory asi myslel..nevím
Předřadný odpor podobně jako u větráku ventilace? Ano pak to jede jen na (nej)vyšší rychlost která je bez odporu..
Asd1..A ten odpor je společnej pro oba ventilátory? Nebo by tam měli být dva a jsou v háji oba? Myslím na klimě i chladiči motoru..Vevnitř jde ventilátor regulovat normálně
Teď koukám na autě co mám na díly,že je tu jen jeden ventilátor společný. Ale je to rok 96..Nevím teď,jak je to na mém autě..
Tipnul bych tohle..
na sahaře ho nevidim viz foto v odkazu, Sharan neznám tak "hledej šmudlo"
Je tam zmínka 2 kusy, takže bude pro kařdý větrák zvlášť...
Klimu zapínat můžeš, ale jen za jízdy kdy je proud vzduchu přes chladič...
701959263D - hled/...
Sahara VOLKSWAGEN/...
Asd1: pokud je to stejný jako u oktávky, tak tam o přítomnosti odporu nevím, zato větráky jsou třidrátový, takže předpokládám motorek s 3 uhlíky na komutátoru, jako je to u motorku stěračů. Leda, že by odpory byly uvnitř motorků, ale to by na každým byla ztráta nekolik desítek wattů tepla a to mi nepřijde jako pravděpodobný řešení oproti možnosti 3 uhlíků.
Na fotce sahary je vidět že to je dvojdrát, každý motor samostatně.. A když je topný odpor v nabídce tak je myslim jasný že tam je... Někde před asi u spínacích relé?
Mám dvoudrátový ventilátory..Nějaký relé je pod nádobkou serva a pod baterkou je taky spousta "věcí"..Nahoře u masky to prý je taky k ventilátorům..
Buď si najdeš schema elektriky nebo půjdeš po drátech.. Neni to raketoplán...
Dráty a elektriku právě vůbec nemusím..Ale zkusím to![;) ;)]()
Odpory budou v místě kde se dobře chladí, takže ta kostka nahoře u masky?
Nahoře by to mělo být jen spínací relé, ale nee odpor..
Aha, tak jestli jsou větráky jen dvoudrátové, tak beru zpět, moje vypadají u oktávky stejně a jsou oba tří. Ještě mě napadá, není možný, že by jako "první rychlost" sloužil jen jeden a jako druhá pak oba?(u mě jsou oba paralelně na obou rychlostech, takže to v tomhle případě není směrodatný). Není i spínací termostat dvojitej pro jednotlivý stupně, že by jedna část odešla? Tuším že treba dieselová felda to, i když s jedním, zato dvourychlostním, větrákem takhle měla.
Bery..Mě teď spíš napadá, jestli pan mechanik prostě jen nekecal..Žádné válečky na mém autě nejsou..a říkal, že je nějak něčím měřil..Okolo ventilátorů jsou jen kabely přímo do motorků a konektory s dvěma dráty..Ani ty konektory nevypadají,že by je vůbec odpojoval..vše je zaprášený. Leda by to bylo uvnitř motorků..ale tam by se tuplem nedostal
Napadá mě - kolik vede z ty relatkovy krabičky silovejch (silnejch) drátu? Pokud jen 6 a z toho 2+2 vedou rovnou k vetrakum, tak těžko by tam byl nekde ještě odpor (přívod +a-, výstup 2x +a-). V tom případě by asi opravdu mohly být spínaný jenom jednotlivě, jakože dva stupně výkonu. Leda, že by v ty krabičce byl PWM regulátor, ale to by asi mela podobu chladiče-jezka a ne plastovou krabičku. A opravdu mají mít 2 stupně? Ja u oktávky první stupeň ani neslyším, ale jak jsou vrtule nevyvážený a otáčky obou podobný, vibruje to autem jak motor na tři válce, zato druhej stupeň je bez vibrací, ale zvuk startující stíhačky![:) :)]()
Těžko říct, zda to má mít dva stupně..To tvrdil ten mechanik,který údajně měřil něco, co tam nikde není vidět..Prý na chladiči, ale tam opravdu nic není..Až bude čas, tak vyndám baterku a kouknu pod její plotnu,zda to není tam..V nabídce různých prodejců podle typu a roku auta odpor existuje-váleček se třemi dráty a konektorem na ně..Tak nevím, kde to bude schovaný..
Sežeň si schema zapojení, tam to je včetně barev drátů, umístění konektorů, jednotek atd. Je to jednodušší než rozebírat půl auta, rozmotávat svazky apod. (pokud jsou úseky skrytý..)
Dvě nebo tři rychlosti sahary maj snad všechny normální auta.. V každým případě při puštění klimy musí sahara běžet, to neni jak chladič kdy saharu spíná termostat až při zvýšení teploty..
Rychlost může být řízená několika způsoby, předřadný odpor je jen jedna z možností..
Dva piny na konektoru sahary = tam žádnej odpor nebude.. Tří piny na relé = asi přívod a dva výstupy, jeden přes odpor druhej mimo (vyšší rychlost)
Po doplnění, první stupeň opravdu nejde, větrák na 1.st.musi jet okamžitě po zapnutí klimy. Predradny odpor v hajzlu nejspíš ano.
4k dost drahé, ovsem chladivo poslední dobou radove zdrazilo.. 900g je hodně, over kolik g má být náplň. V systému je netesnost, je třeba najít a odstranit, jinak chladivo zase zmizí.. PAG olej je zelený, v místě netesnosti to bývá zelené.. často ucpavka hřídele klimakompresoru,derava hliníková trubka nebo chladic/ vyparnik..
Vždyť psal, že mu řekli, že to radši nemá vůbec zapínat kvůli vysokému tlaku
Takže asi omylem doplnili dvakrát (cena by odpovídala), uvědomili si to v okamžiku předání auta zpátky a hned vymysleli pohádku o odporu
Ohledně ceny toho freonu - když jsem před asi 5 lety měnil chladič klimy mámě u O2, jednoduše jsem to vychcane načasoval na jaro, kdy jsou různý slevomatovy akce na údržbu klimy za pevnou cenu, takže dostala celou náplň za 5 nebo 6 stovek
Jinak dneska už se dá na Alegru za pár stovek koupit sada na domácí dofouknutí náhražkou, až přestane chladit moje klima, která je bez údržby minimálně 12-15 let (podle slabého kolísání zvuku a otáček se to už blíží), taky to tím zkusím. Neřekl bych. Stačí zjistit kolik má být náplň. Na FF mám 740g.. freony se dávno nepoužívají. Na autě bývá štítek jaké chladivo a kolik.
Do vysokého tlaku to jde kvůli stojící Sahaře, chladivo jde do kondenzátoru ale není průtok vzduchu který by ho chladil, spina mu až další stupen..
Ty sady zní zajímavě, je to jen chladivo nebo i Pag olej? Asi tam bude dávkování "vod voka" a otázka jak si s tím klima poradi..
Ten "freon" jsem myslel obrazně
I když u auta kolem 2000 nevím, co se vlastně dávalo. Ty sady co si vybavuju tam měly snad aspoň tlakoměr a kdyžtak není problém tu bombičku zvážit. Ilej nevím, mám pocit, že o tom se tam lidi v komentářích jenom dohadovali. Ale podle mě teoreticky, pokud "vyprchalo" jenom chladící medium a olej nikudy nevytekl, tak by neměl bejt potřeba doplňovat... Na ty bomby-spreje jsem taky koukal a chtěl to koupit..Existuje jen náplň anebo 3v1..takže tmel na netěsnosti+náplň +olej v jedné butylce..Nakonec jsem jel do toho servisu a zacáloval čtyřku..V těch sprejích není origo chladivo,ale nějaká náhrada se kterou to funguje..Chladivo se údajně nesmí volně prodávat, protože "ekologie"..přitom to uteče do vzduchu tak jako tak..při vrakování ,bouračce nebo netěsností..Příště to koupím a zkusím
On ani ten isobutan R600a se myslím nesmí volně prodávat, ale když jsem 2-3 roky zpátky potřeboval dofouknout ledničku z chaty, českej eshop mi to normálně poslal jakožto koncovýmu zákazníkovi bez iča. Redukci jsem u ubastlil z kempingového vařiče na kartuše a okruh lednice doplnil o autoventilek pro snadné/případně budoucí doplňování![:) :)]()