Zdar. Chystám se autem na dovolenou a co všechno ještě zkontrolovat nebo vyměnit? auto ma nalitano 210000km.Olej a zakladni kapaliny pravidelně měneno.
My ted jeli s dodavkou ve ktere byly nalozeny 3 motorky asi 3000km daleko. Najeto ma 570 tisic km. To nehraje roli. Zkontroluj vodu v motoru, olej v motoru. Brzdovou kapalinu. Dolij vodu do ostrikovacu. Zkontroluj tlak v pneu, popripade uprav dle zateze vozidla. Jinak jen Ty vis, co je to auto zac. Co se opravovalo, nebo co by se melo a neudelalo... Zkontrolovat platnost TK. Jeste muzes zkontrolovat tloustku brzdovych desticek. Ja mam naftu, beru si s sebou VIF diesel aditivum. Vzdy pred tankovanim tam hrknu 100ml. Clovek nikdy nevi co natankuje
Ještě bych dodal zkontrolování rezervy a výbavy pro výměnu kola (abych 1500 km od domu nezjistil, že mi chybí bezpečnostní ořech - už nepoužívám, nebo že je prázdná rezerva), klidně bych zkontroloval i funkčnost nabíjení a celkově kouknul na podvozek a do motoru, jestli někde něco neprosakuje nebo neukapává. Že mám vesty pro všechny a solidní svítilnu. Hadru a základní nářadí, pojistky a žárovky. Parkovací hodiny. Flašku destilky a oleje. Vzorek a neporušenost pneu. Drát, provaz a ducktape pro nouzovou oprav. Vozím i celtu a deku.
Klidne muzes. Sviti ti ted kontrolka motoru? Pokud ne, nic noveho se nedozvis. Necekej tam info ve stylu... za 5739km se rozsype spojka. O jakem aute se vubec bavime?
Já u auta s 419tkm (oktávka na lpg)už radši nic moc specielně kvůli dovolený nekontroluju, jenom bych se nervoval z věcí, co pravděpodobně auto sice přežijou, ale stoprocentní už nejsou Naopak skoro každou dovolenou se někde daleko dokáže podělat něco, co by preventivní kontrola stejně neodhalila. Namátkou shořelo cestou na jih v Alpách vinutí statoru alternátoru,cestou zpátky ve Slovinsku prasklo táhlo řazení, jindy praskla atypická dvojhadice od topení, teď před týdnem u Baltu praskla 2 roky stará skříň termostatu kvůli pojistce ventilátorů (ještě chvíli předtím běžely), další den opět prasklo táhlo řazení...sice jsem ten mechanismus už komplet měnil, ale už to nějakej rok je. Ale zatím jsme se domů vždycky nějak vrátili. A pokud se jednou svépomocná oprava na místě nezdaří, holt tam budu muset koupit nějakou ojetou pixlu s koulí, abych odtáhl zpátky přívěs a pak se tam vrátil pro auto s platakem. Jinej plán nemám, žádná asistence, nic.
Samozřejmě vozím plnohodnotný nářadí, noťas s VCDS a lpg diagnostikou(+náhradní lpg jednotka), pájku, multimetr, nějaký kabely, hadice, spony, redukce a hromadu drobností. Ale to pořád. Na delší cestu s přívěsem akorát beru normální rezervu misto 155r13 kolečka z fabie junior, co normálně vozím jako dojezdovku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.