Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Yamaha xmax 125 (skútr) nestartuje, pouze cvakne stykač

Od: petrm odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, otázka na motomechoše :)

Mám yamahu xmax 125 2010. Skvělý stroj.

Dnes jsem se chtěl projet, a při nasednutí, zmáčknutí brzdy a startovacího tlačítka pouze cvakne stykač. Začne u toho blikat kontrolka ABS a rozsvítí se žlutě symbol motoru.

Díval jsem se dovnitř a žádné viditelné poškození či přerušení kabelu nevidím.

Baterie je starší, ale přijde mi, že potřebné napětí na start má.
Motor se nicméně vůbec nechytá, pouze cvaknutá nějakého stykače.

Nějaký tip?

A ano, dám ji do servisu u nás, jen kdyby to byla nějaká běžná věc. Doposud s ní nebyl nikdy problém.
Díky.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To vypadá že cvaká to startovací relé.Buď bude vada v něm(zaoxidované propálené kontakty) nebo startér.Můžete ho zkusit propojit na přímo aby jste vyloučil jeho chybu.Také se dá propojit startér hned od baterky... ale nevím jestli se na to cítíte popř máte vybavení

Yamaha xmax 125 (skútr) nestartuje, pouze cvakne stykač

petrovic
hodnocení

1x

Neni to stykac ale relé. Baterka je KO. Nic jineho. Napeti mit muze, v zatizeni spadne pod 10V a rozpoji se i rele.

petrm
14.07.24 22:54
hodnocení

Děkuji!

petrovic

Jestli si chces usetrit nervy, zklamani a ruzne laborace, kup si AGM baterku od Exide. Zaplatis kolem tisicovky a mas naprosty klid. Tota po nabiti muze chvili fungovat, ale nikdy nevis, kde te necha. Navic baterie dela v cele dobijeci soustave jakysi filtr. Spatna baterka dokaze odpravit regulator nebo i alternator. A to resit nechces.

petrm
hodnocení

Prosím o radu, která z těchto to má být?
autodily-pema.cz/...

Tu co mám vevnitř je od tecnicium btx9-bs 12V8Ah CCA 135

Děkuji za radu

petrovic
petrm
hodnocení

Jinak jsem slyšel že jsou dobré značky baterií YUASA: easybat.cz/...

Je to taky možné použít? Ta cena v rozdílu není zase tak markantní...

petrovic

Jó yuasy, drive to byly TOP baterky. Kazdy japonec ji mel jako original a doporucovala ji kazda uzivatelska prirucka. Dnes Yuasa v Originalu a funglovce je neco uplne jineho nez aftermarket. Tuto baterku nekupuji, nemontuji jiz tak 8 let. Exide za malo penez hodne muziky. Dříve Yuasa stála 4 tisíce a Exide 1 tisíc. Vydrzely stejne. Ta cena pod litr je hodne podezrela. Kdo vi, treba jo. Uz je neberu. Dnes uz vetsina prechazi na LiFePo4. Vaha tretinova, cena 3 krat vetsi nez Exide ale funguje. Kup co se ti libi vic.

petrm
hodnocení

Lifepo není to lionka? Vždyť je to nebezpečné...
Stojí to za to?
Lifepo není lionka. Je to podobný, ale nehořlavý a díky nižšímu napětí na článek tak 4 článková baterka téměř přesně odpovídá jako náhrada olova. Cena cca 3x vyšší, ale hmotnost poloviční, daleko rychlejší dobíjení (pokud je z čeho) a řádově dvacetinásobna cyklická odolnost.
asd1

Spíš než jakou baterku bych řešil dobíjení, jinak chcípne i ta nová *smich*

petrm
hodnocení

A to znamená? Nějaké doporučení?

Jinak jaký je rozdíl mezi tím novým druhem baterií, jsou to dobré baterie nbeo nebrat?

petrovic

Co furt vymyslis? Za tu dobu uz bych mel koupene 3 baterky a najel 500km. Vem tu exide co jsem poslal odkaz.

petrm
hodnocení

Tak nová baterie nepomohla:

jawacek350

Napíchnout na diagnostiku, nic jiného Vám asi nezbude... Ještě zkusit startér, jestli není vadný...

vernon
hodnocení

0x
Vybitá baterka. Nekoukej na to, že naprázdno má napětí...
petrm
hodnocení

Hloupý dotaz, je možné zkusit napojit na autobaterii v autě a vyzkoušet tak? Děkuji za odpověď.

petrovic

Pozor na zkrat nebo prepolovani. Napoj baterku z auta a uvidis, ze nastartujes. Ihned to zdechni a val koupit novou.

petrm
hodnocení

Nová baterie nepomohla:

petrovic

A sakra. Pri pokusu o start v palubovce blika nejaka kontrolka. Co to je za kontrolku?

petrm
18.07.24 21:46
hodnocení

Motor.

petrovic

Mas druhy klic? Kdyztak ho zkus. Ocividne neco ihned blokuje start.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]