Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kdo má auto na LPG? Podělíte se o zkušenosti? Děkuji
Pro změnu na rozdíl od p.Vlkose Citroen C5 2,0i 100kW letos 20 lettý.lpg systém Elpigaz od roku 2010. spotřeba na plyn dle PP pak 9,3 a dle apky v MT 10 a benzín 12l. Starty a provoz do jisté doby pokud se nestartuje na lpg jsou na benzín. Nádrž toroid místo rezervy 60l takže teoretický dojezd přes 1000km na obě plné nádrže. Přepnutí se děje automaticky ři záhřátí na nastavernou teplotu nebo při vyčerpání plynu.Mám docela velký kufr tak vozím rezervu.Údržba stejná jako u jiného auta-olej, filtry, orpava brzd, roky výměna lpg nádrže,
Nevýhoda-dražší emise, ale zase + oproti mnulosti, dnes už dle NV č. 191/2022Sb §12 p. 8 není třeba provádět roční revize a zkoušky těsnosti toto přešlo na stanice měření emisí. Také není nutnost, pokud daný řidič umí čerpat, volat obsluhu!
Ahoj,
mohu se zeptat jak je myšleno toto : Dnes už dle NV č. 191/2022Sb §12 p. 8 není třeba provádět roční revize a zkoušky těsnosti toto přešlo na stanice měření emisí.
já jezdím každej rok na revizy tam kde mi to montovali.
Dík za odpověd
Tím nařízením vlády, ja LPG v autě vyjmuto z vyhrazených zařízení. Pro lidi je to plus-umožňuje to samotankování (stačí jen obeznámení s tím jak na to), nemusí se provádět revize plynového zařízení + další servis "plynařů" . Kontrolu těsnosti soustavy provádí jen stanice měření emisí+ jejich kontrola platnosti tlakové nádoby ("bomby"s plynem)
Osobně po pořízení jsem několikrát zavolal a nechal si obsluhuo natankovat s vysvětlením co a jak.
Dobrý den. A co by vás zajímalo? Ono se toho dá napsat na román, tak ať nepíšeme něco, co vás nezajímá nebo přímo neunavuje při čtení
Obecně - Předělaný Citroen C4, spotřeba cca o litr vyšší, ze začátku problémy s měřením spotřeby LPG vs benzin (má většina francouzů kvůli specifickému měření spotřeby) - ty se vyřešily doplněním emulátoru, na výkonu vozu předělání není poznat. Předěláno cca 2 roky, zatím bez problémů. Rychlost přepnutí v létě cca po 0,5-1km, v zimě po cca 3-4km
Zajímalo by mě třeba to tankování, jak už zmínil @diesel. Na samotankování teda musí být školení? Je lepší tankovat ne plnou nádrž, přestat, než klapne multiventil? Proč máte motor přepínací i s benzínem? To jste tak chtěl, něco se to tak předělává běžně? Uvažuju jen o LPG. Děkuji
Školení je teorie, před několika desítkami let to Kralupol na Shellce dělal. Dnes je v Česku běžné tankování samoobsluhou, jednou vám to někdo ukáže a je to, nakonec máme i plně samoobslužné čerpačky s tankautomatem. Jen se musí najít jak se to zapíná - někde je otočný knoflík (to je pohodlné) někde je čudl který je stále nutno držet. Já tankuju dokud to jde - ke konci se to znatelně zpomalí.
Vůz vždy startuje na benzín a na LPG se přepíná až po zahřátí motoru. Navíc, dle typů motorů docházi k většímu nebo menšímu (možná i nulovému) "přivstřikování" trošky benzínu i když se jede na LPG kvůli mazání a ochraně motoru. Jak by to bylo u vás by vám řekli ve firmě, která bude LPG systém montovat.
Ale vezmu-li svůj příklad, tak benzín beru jen pár litrů za kvartál a to měsíčně najezdím kolem 2tis km.
Tankování je celkem jednoduché - pistole se k hrdlu zacvakne a pak dle stanice buď držíte čudlík, otočíte kolíkem nebo stáhnete páčku (viděl jsem na čerpačce v SK). Jak je nádrž plná, tak se jednak trochu zpomaluje čerpání a minimálně u mě (nevím, jetli je to standard), tak ke konci začne cosik v nádrži cvakat a to už mi značí, že je téměř plná. A Nakonec i sama stanice čerpání vypne, stejně jako u benzínu, když je nádrž naplněna.
Hrdlo je standardní, pokud by jstese vydali do zahraničí, tak doporučuju si ověřit, jaké mají typy koncovek na hadici a případně dokoupit redukci.
A neuškodí si přikoupit pár náhradních krytek k LPG. Často se zapomínají zpátky nasadit :D
Zdar , já mám ford C max 1,6. Zatím najeto okolo 80tkm bez problémů , jediná oprava bylo nějaké čidlo do 1500kč. Spotřeba oproti benzínu cca o 1,5L navíc.
Také jezdím s C-maxem 1.6 na LPG, ale poslední asi 3 měsíce nám začal cukat při akceleraci. Nestalo se Vám to také? Kolik km najedete na jednu nádrž? Já +/- 500 km, takže by mě zajímalo srovnání, jestli to žere moc nebo málo... Jak často měníte filtr?
Dvoulitr, v průměru 600km na nádrž, téměř vůbec netankuji až do vypnutí plynu, dle okolností a vždy při červené kontrolce-rezerva.
do nádrže se mi vejde okolo 40L +- a ujedu taky kolem 500km +- filtry sem měnil zatím jen jednou po roce a půl.
Tak to máme človíčku zhruba stejnou spotřebu, ale mě se to prostě zdá nějak moc... Do nádrže se mi vejde většinou kolem 43 litrů plynu. Jinak cukání bylo způsobeno probíjejícím svíčkovým kabelem u 4. válce. Jsem kvůli tomu volal planaři a ten hned od podlahy vyhrkl, že se s tím setkává denně a že to bude svíčka nebo i kabel a fakt že jo.
Teď mám spíš jiný problém... Studené starty jsou na chvíli doprovázeny takovým nelibým klepavým zvukem, takže mám obavu, že jdou do kopru pístní čepy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.