Nejste přihlášen/a.
Hezký večer všem,
dneska by mě zajímalo, jakou navigaci používáte. Osobně jsem hodně dlouhou dobu používal Sygic, mám doživotní Traffic licenci, ale trochu mě začaly mě vadit reklamy na předplatné při otevření aplikace a také to, že do Sygicu nejde zadat "Motora" nebo "JIP Potraviny" ale musím zadat a najít adresu "u Vlečky" nebo "Pražákova"
Tak jsem přešel na Waze, který by se zdál dokonaly, protože na všechno upozorňuje, všechno hlásí. Ale příjde mi, že hůř naviguje.
Zatímco Sygic mě veze po staré a různýma uličkama, abych se dostal co nejrychleji do Brna, Waze mě navede na dálnici a má mi řekne "Předpokládaná doba v koloně - 15 minut" Jeden den už jsem sjel na 190 kilometru, že to objedu městem, tak Waze změnil trasu a předpokládanou dobu dojetí udal na 12:50 ale pak už jsem ho přestal poslouchat, jel si svoji objížďku naučenou přes Sygic a dojel jsem světe div se ve 12:45..o 5 minut dřív.
Trošku mě to štve, protože Waze mi příjde ve všem lepší...upozornění, ovládání, možnost ovládat Spotify, ale Sygic mi příjde lepší přes trasy. Google Mapy mi příjdou moc jednoduchý bez funkcí a na Mapy.cz jsem se díval a moc se mi nelíbí to rozhraní a vyobrazení map jako takových.
Jaké máte zkušenosti Vy?
Všem moc díky za podělení se zkušenostmi. Je teda evidentní, že způsob plánovaní tras Wazu je poněkud zvláštní, sám jsem to zpozoroval a moc nechápal. Jel jsem do Hodonína, vedlo mě to krásnýma silnicema, hlavní trasou, úplně jsem si chrochtal a když jsem jel zpátky, vedlo mě to nesmyslně přes rozbitý cesty, dokonce i v Brně Černovicích mě to pak vedlo nesmyslnýma vedlejšíma uličkama kolem garáží, přitom byla sobota večer, nulový provoz. A i když ten hustý provoz je, tak způsob navigování je nepochopitelný a zobrazovaní doby dojezdy je totálně náhodné, přesně jak píše Tomkk, nebo jak jsem sám zmiňoval, že jsem dojel do cíle o 5 minut dřív.
Akorát jsem nevěděl v čem je problém, ze Sygicu jsem zvyklý, že prostě vede přes nejlepší a nejrychlejší cestu. Myslel jsem, že mám třeba problém v nastavení, ale Waze má svoje algoritmy, CML a posílání přes nesmyslné trasy. Budu se muset vrátit k Sygicu, což mě trochu mrzí, protože mi jinak Waze příjde ve všem lepší, ale v tom hlavní bodě selhává.
Zdá se mi, že Waze se snaží dopravní situaci i řídit a předcházet kolonám, proto posílá auta primárně cestami s největším průtokem a když budou u dvou tras podobné časy, jednoho pošle tak, druhého jinak, aby se provoz rozložil. Mapy jestli to dělají, tak miň a ukazují alternativní trasy s údajem podobný čas, +2 min. +10 min. atp. což přijde vhod.
Jako HW používám PDA s vestavěným GPS modulem, jako SW pak program IGO8. Nedávno jsem si pořídil autorádio s Androidem, tak jsem vyzkoušel Vaze a Mapy.cz. Pak jsem se vrátil ke svému osvědčenému IGO. Je mnohem přehlednější a jednodušší a můžu si ho upravit "k obrazu svému" (barvy, hlas, vzhled...). Jediná, i když dost podstatná vada je, že má pouze "off line" mapy, které se už velmi těžko shánějí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.