Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přejezd pro cyklisty, má přednost na něm chodec?

Od: superb7 odpovědí: 17 změna:
Musí řidič pustit chodce na přejezdu pro cyklisty?
Díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

16.06.24 22:01
hodnocení

10x

Ne.

makk

Chodec tam nemá co dělat. Stejně jako cyklista na přechodu.

hodnocení

5x

Přejezd pro cyklisty není přechod pro chodce, takže chodec na něm přednost nemá. V podstatě je to kus silnice, jako každý jiný. Přednost nemá ani cyklista, pro kterého je přejezd určen. Je to jen místo, na kterém je nutné věnovat větší pozornost provozu.

hodnocení

2x

Ne. Ale ani jedoucího cyklistu na přechodu pro chodce!

Jenže hodně cyklistů tohle nechce vědět a přednost na přechodu si dost agresivně vynucují. Takže řidiči nezbývá, než mu přednost dát.

asd1
Spíš naopak, drtivá většina řidičů i když na kole pred přejezdem zastavuju, tak mě pouští jako bych tu prednost měl.. takže není divu že hodne cyklistů ten dojem o předností získá , počítá s tim a "agresivně si to vynucuje".
Za mne stejný paskvil jako místo pro přecházení. Měla by tam být klasická jednoznacna přednost jako výjezd z místa mimo komunikaci.

Souhlas s asd1 - čekám mimo přechod, až nepojedou auta, stejně zastaví a pouští mě. Tak poděkuji a jedu. Spíš mi to přijde, že pro některé řidiče je cyklista jak rudý hadr pro býka - i kdyby cyklisti dělali vše přesně podle zákona, stejně je nase..u jen tím, že tam jsou.

Každý řidič, každý chodec, každý cyklista by chtěl upravit, změnit pravidla, vždy výhodně pro sebe...

Bohužel panuje značná nejednoznačnost. Co je cyklista, který zrovna nejede, ale stojí před přechodem obkročmo nad kolem s oběma nohama na zemi? Momentálně asi chodec, ovšem v okamžiku, kdy ho řidič pouští, suverénně nasedne a je z něj cyklista, který přednost nemá! A teď babo/odborníku raď!

asd1

Jednoduše, auto pouští chodce a zastaví, protože chodci musí umožnit přejít. Chodec se při rozjetí stane cyklistou a autu dává přednost. Ta je jasně definovná - to auto stojí, takže vjetím před auto těžko bude muset jeho řidič náhle měnit rychlost nebo směr jízdy, takže cyklista do komunikace vjede naprosto legálně a definici "dát přednost" splní... ;)

Ovšem s dotazem tohle nesouvisí. Chodec na přejezdu pro cyklisty žádnou přednost nemá, ani mu auto nemusí umožnit přejít. Jen ho nesmí sejmout, ostatně to ani kdekoliv jinde nakomunikaci..

Přesnou definici? Opět nějaký předpis?

ale stojí před přechodem obkročmo nad kolem s oběma nohama na zemi***jasně, že cyklista.

Stojí vedle kola, chce přejít, je to chodec, který tlačí kolo, do doby, nežli nasedne.

Nejsem baba, ani odborník, ale předpis na to nepotřebuji..

asd1

Jasně že předpis

q) dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy,

Sohlas že stojí vedle kola (vede ho) = chodec X stojí obkročmo nad kolem = cyklista..

ale zde se nevede polemika, co je, či není dát přednost.

Jsem si všiml, že jsem zapomněl napsat reakce na satama.

17.06.24 10:24
hodnocení

0x

Ne.

spu
17.06.24 20:18
hodnocení

0x

Ano

...a na to jste přišel jak?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]