Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestupek a nesdělení totožnosti řidiče

Od: superb8 odpovědí: 6 změna:
Dobrý večer,
mám dotaz, když jako provozovatel půjčím vozidlo a spáchá někdo mým vozem dopravní přestupek: např. zákaz předjíždení, rychlost.
Přijde mi jako majiteli pokuta, abych sdělil totožnost řidiče a mám ze zákona možnost nesdělit osobu?
Co mi hrozí jako provozovateli, když nesdělím osobu která řídila vouidlo v ten čas.
Zajímajá mě výše pokuty, body?
Dík
Pěkný večer
doplněno 13.06.24 08:16:
Takže když sdělím, že vím kdo řídil ale že neuvedu osobu abych ji nepoškodil osobu blízkou, tak to bude jen pokuta za přestupek?
Chápu správně?
Zákaz předjíždení se řeší, když je to na autokameře nějakého řidiče?
Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Odmítám vypovídat (poskytnout vysvětlení), protože by moje výpověď způsobila nebezpečí trestního stíhání (nebo stíhání pro přestupek) mojí osoby nebo osoby blízké.

Pokud orgán řidiče neztotožní (bez svědectví reálně těžko), nemůže ho stíhat (ani body, ani pokuta).

Pro stíhání provozovatele je mimo parkování (a mimo jiné) podmínka, že musí být přestupek zadokumentován automatickým záznamovým zařízení, což předjíždění asi není. Takže taky nic.

Pachatel nezjištěn, odloženo.

hodnocení

2x
Když odmitnete vypovídat a nebo řekněte že nevíte kdo řídil tak jde pokuta provozovali vozidla podle paragrafu 125c/2 Svěření řízení neznámé osobě v částce 5-10tis + pokuta za přestupek.
Když budete vypovídat a nechcete říct řidiče (například v případě bodů a ztráty řp) je tu právní klička ve větě: Vím kdo řídil ale osobu neřeknu protože by mohlo dojít k poškození mé a nebo blízké osoby (zjednodušeně řečeno).
píšu to z vlastní zkušenosti kdy mi z mojí blbosti hrozil zákaz řízení. Aby byla situace ještě vtipnejsi poradil mi to sám člověk co posuzoval můj přestupek na úřadě

hodnocení

1x

Body nikoliv, pokuta v plné výši za Vámi.

asd1
Předjíždění vůbec a rychlost jen z aut.radaru bez obsluhy. +parkovani. Nic víc. Musíš vědět kdo řídil, máš právo nevypovidat.

kdosi
hodnocení

0x

Žádné body nehrozí, maximálně tak "pokuta"/určená částka.

hodnocení

0x

Bodový postih u dobově hodnoceného přestupku ze záznamního zařízení je možny jen pokud je ztotožněn řidič. Jinak jen pokuta ovšem pak (při jednání ) sdělit vím kdo řídil ale odmítam sdělit ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]