Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chodec na přechodu zastaví

Od: majk7 odpovědí: 25 změna:
Dobré poledne,
mám dotaz jedu po hlavní silnici, odbočuji doleva mám svůj pruh na odbočení doleva, čekám až dostanu zelenou šipku vlevo, mám zelenou, přednost před jedoucími vozidly v protisměru vozidla stojí, chodci mají červenou, rozjíždím se do toho chodec jde na červenou zastavím, před přechodem on stojí v polovině přechodu a pouští mě abych projel je si vědom, že jde na červenou. Je správny postup jet, nebo čekat až dojde, když jde pomalu. Když budu stát mezitím než přejde přes přechod pro chodce vozy v protisměru pojedou a budu jim překážet.
Jak by jste to řešili vy?
Hrozí pokuta z kamer?
Jaký to má správné řešení.
Díky
doplněno 11.06.24 21:06: Ten semafor byl vidět, že vstoupil na červenou.
Jde o to, že kdyby člověk čekal než přejde, zacpu křižovatku.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paveldvorak
hodnocení

4x

vytroubit protože hrozí bezprostřední nebezpečí , troubit na něj a dát mu posunkem ruky najevo aby vypadl z přechodu...

asd1

Vždyť mu ukazuje aby jel a dělá místo... Troubení je jen projev psychopata. Když už tak leda krátce brknout ať líp sleduje provoz.

- Prostě jeď, ví o tobě ukazuje ať jedeš. Stát a pouštět ho dělá zmatky, třikrát si navzájem ukážete ať jede ten druhej a pak si současně vlezete do cesty *smich*

Kdybych měl kvůli každé hovadině troubit, tak klakson téměř nevypnu. Zkus zapracovat na sebekontrole, prodloužíš si život.

hodnocení

3x
Jednoduše s opatrností projet, dávat pozor aby blb neukazoval - jeď - a pak stejně nevlezl pod kola. Pokud se hodně bojíš (ač zbytečně), zamkni na kameře danou situaci. Tedy předpokládám, že dnes nikdo soudný bez kamery nevyjede. Vytrubování apod jen zbytečně hrotí situaci a smrdí to akorát otiskem hnáty v kapotě od agresivní fetky.
seberac

Třeba sebevrah, jako sepesiho i ivetu prejela masinka ...

nebo ti tam pod karu skoci a pak vymaha odskodny, to je zase vyderac.

taky se děje, že ti nacouvají do auta, a tvrději že sis to neubrzdil, nebo "položí" skútra přímo pod tvy auto - pokud nemáš zrovna dashcam, si v loji

km
hodnocení

2x

jediné správné řešení je nechat chodce projít, protože řidič nesmí na přechod, na žádnou jeho část (výjimkou je pokud je chodec za ostrůkem anebo, pokud řídíte tramvaj), v případě, ža na něm je chodec. řidiči nepřísluší hodnotit, zda jde, či nejde chodec na červenou, ostatně mnohdy na chodcův semafor není z auta vidět.

jediné správné řešení je nechat chodce projít****ale on stojí a ukazuje, ať řidič jede. Takže tam budou stát oba.?

km

spíš jsem popsal, jak by to mělo být před pravidly, praxe může být odlišná

Ale pravidla neřeší, jak postupovat dle zákona, když někdo zákon poruší.

Vždy to bude individuální.

Navíc píše km nesmysly. Řidič nesmí chodce ohrozit, ale ani slovo o tom, že by nesměl na přechod, když je tam chodec...

Gene, nechtěl jsem ani reagovat na km, ale ty první slova mne udivila.
jediné správné řešení

Když ze spisů vím, kolik různých výkladů lze udělat..

km
V zakone jsem to nehledal, ale ve videich Besip to tak uvadi.
Pokud by auto na prechodu chodce srazilo, i s tim, ze by treba chodec nepredvidatelne zmenil smer, nebo konal jinak nez avizoval (pousti auto) vinik bude chodec i ridic.

hodnocení

0x
Dnes ráno jsem viděl "chodce" u přechodu,jak drží elektrokoloběžku..pustil jsem ho teda a hádejte, co udělal? Naskočil na to a přechod šikmo přejel s napojením do protisměru (pouštěl jsem ho z pravého chodníku) ..Celkem vych*aně si tím zkrátil čekání na křižovatce, na které by měl správně stát..
asd1

Možná vyčůranost, ale naprosto předpisová. Když kolobrndu vede tak je chodec (dokonce na chodníku chodec být musí) a pokud se zjevně chystá přejít tak ty mu to na přechodu musíš umožnit. Jakmile naskočil, tak je cyklista který vjíždí z místa mimo komunikaci a musí dát přednost všemu co po komunikaci jede. "Dát přednost" je jasně definované a když ty jsi stál tak to dodržel. A žádný předpis nezakazuje po přechodu jet napříč ani z přechodu v půlce zatočit doleva.

Trošku se to hádá - on na chodníku musí být chodec a ty chodci musíš umožnit přejít. Být cyklistou na chodníku nesmí, to by porušil předpis on...

Já nerad překážím autům aby kvůli mě museli zastavit a zase se rozjíždět (neekologické), tak bych to řešil jinak než stáním před přechodem..

hodnocení

0x
Na školeních p. Jorda vždycky říká, že zákon nepřikazuje řidičům před přechodem s chodcem vždy zastavit (kromě specifických případů). Že řidič nesmí chodce ohrozit a ani omezit, ale může ho třeba objet. Já se touto radou řídím, je li místo, jedu. Proč čekat, než chodec vystoupí na chodník a ještě případně trošku poodejde. To je odpověď na výchozí otázku.

hodnocení

0x

Správné řešení je takové jak říká zákon. Nesmíš chodce ohrozit, přestože jde na červenou. Jak se tam s tím vypořádáte, to už zákon neříká.

Protože kdybys jej ohrozil a zranil nebo usmrtil, tak se z toho budeš zodpovídat před soudem. Zákon 361/2000 Sb. není psán pro to, aby upravoval situace při provozu. Na to stačí desatero základních pravidel, viz první odstavec. Je napsán kvůli tomu, aby se dal účastník provozu podle něj potrestat.

hodnocení

0x
Hlavně je dobré mít v autě kameru, s přejetým troubou na přechodu se blbě něco dokazuje.
seberac

Jsi dobře odporujete s:

ernie®

11.06.24 17:00

Ona kamera je dvousečná zbraň a záznam z ní je potřeba před předložením AŽ případně u soudu konzultovat s právníkem.

Absolutně záznam neukazujte hned policii na silnici bezprostředně po nehodě, a ani se nezmiňujte, že existuje. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ. Nikomu, ani jiným účastníkům. Nahrávku neukazujte ani v průběhu vyšetřování. Pokud se vy a váš právník domníváte, že by vám mohla pomoci, důkaz předložte až při soudním líčení.

A pokud oplýváte duchapřítomností, tak než po nehodě vystoupíte z auta, kameru strhněte ze skla a uschovejte.

halamus

Po nehodě nevypovídat, odmítnout výpověď s tím, že jste v šoku. Cokoliv řeknete, může být použito proti vám, ale tohle naši pomahači a chrániči nikomu nepoví.

halamus: pomahači a chrániči jsou k účastníkovi nehody-pokud to není nastřelená fetka po honičce, ať už z jedné nebo druhé strany, plni pochopení. Prostě si tak trochu musejí hrát jen na toho jednoho hodného policajta, kámoše. No a vy jako vystresovaný účastník nehody, poněvadž nehoda větší než bouchnutí na parkovišti je stresová vždy, pochopení a soucit potřebujete. To se pak hezky se svými pocity svěřujete... a pak se po sdělení obvinění a obžaloby nestačíte divit kdeže je teď ten hodnej kámoš policajt.

paveldvorak
hodnocení

0x

Chodec může na přechodu také sedět, případně sedět + být připoután řetězem ke kanálu nebo být řilepen k asfaltu...s protestním plakátem v ruce*smich*

asd1

A slavná policie místo toho aby ho vypakovala případně i silou a náležitě okamžitě ocenila aspoň týdnem v chládku, tak ho naopak chrání aby nedostal přes držku od blokovaných řidičů *zed* To je jak pohraničníci v Polsku, dav čmoudů s klackama po nich jde a za varovný výstřely zabásli pohraničníky *ee* Kde to jsme? Stráž dá rozkaz, při neuposlechnutí varovný výstřel a pokud jde dál tak se střílí natvrdo. Tak má vypadat ochrana hranice. Kdo chce dovnitř tak může přechodem.

paveldvorak

postavení mimo službu a na krku 50 žalob od neziskovek za brutální nepřiměřený zásah atd..vláčení v médiích a zničený celý život

asd1
Bohužel. Na tenhle slunickovy systém dojedem a dojizdime už ted... prilepil ses, okamžitě vyrezat, sankcí za blokování komunikace (nepovoeny zabor) a k úhradě oprava komunikace. Není prilepenej, tak okamžitě odklidit, neuposlechne výzvy tak žádné přemlouvání ale silou. Klade odpor = drzkou na zem, klepeta a odvoz do cely. A dobře vybrat a vycvičit cajty aby tam nebyli psychopati a lemplove..
Nechat je blokovat a naopak je chránit mi fakt hlava nebere...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]