Nejste přihlášen/a.
Obecně JTD i MJTD patří mezi nejlepší motory. Hlavní problém u nich jsou od výrobce natažený výměny oleje, 30kkm bylo fakt "trochu moc", hlavně 1,3 tam kvůli tomu odcházel i rozvod atd. Kdo měnil po 10kkm ten problém neměl, kdo jezdil do autorizáku po 30kkm kde ještě vyměnili jen půlku náplně tak to trpělo..
Další věc dochlazování turby, kdo nedochlazuje zapejká ložiska a pak odchází turbo.. Šolíchání = motor zasviněnej karbonama. Takže záleží na konkrétním autě a kdo a jak s tim jezdil...
kamarád VWéčkář pořád chtěl nějaké pracovní vw - až nakonec svolil s mým návrhem, aby přece jen vyzkoušel i jiné, výrazně levnější a méně ojeté kousky...
Koupil si před půl rokem jako pracovní právě Doblo cargo 1,6JTD a je stále naprosto nadšený. Zatím žádný nutný servis, jezdí se mu příjemně, nenašel žádnou vadu ... a to normálně jezdí v passatu 2.0 140kW.
Nebojme se jiných značek než VW koncernu - je to zbytečná obava. VW hnije stejně i více než jiné značky a s kvalitou už to také dlouhé roky není tak úžasné.
motor 1,4i 75kW je sice slabší a při plné zátěži bude mít i vyšší spotřebu, ale je blbuvzdorný... takže na ty městské couračky s cca. 8-9l/100km se to dá
Couračkama = studený motor a trvalým šolícháním trpí každý auto a spíš přímovstřikový benzíny mají za studena snahu stírat benzín do oleje (TSI). Hlídat napětí baterky příp. dobít externě když má pod 12,2V (hodí se voltmetr do zapalovače), pokud auto nemá chytrý dobíjení (dost kurvítko) tak hlídat jestli alt dává 14 - 14,5V, jak je pod 14 tak je už vadný a baterka trpí.
Když to občas proženeš tak není problém. Jednou za tisíc km italská údržba... Ono stačí s komplet ohřátým motorem (= ca po 15 km jízdy) akcelerovat s vytočením do 4k a pak řadit o dva tři kvalty vejš (a vychází to dobře i na spotřebu). VIF do paliva nic nezkazí, kromě omezení karbonů a usazenin z biosložek zvyšuje mazivost nafty a cetanový číslo = chrání to vstřiky, čerpadlo atakdále. Pak dochlazovat turbo (stačí posledních půl minuty šolíchat), olej měnit po 10kkm/ 1 rok a kvalitní filtr.. Pak JTD dá v pohodě půl milionu i s couračkama a auto neodejde na motor ale shnilou kastli..
Dvouhmota nízkýma otáčkama trpí, ale JTD táhnou skoro z volnoběhu, tak je to dost dilema držet nad 2k když si motor při 1500 jen vrní.
To petr2 : Doblo jsem vyfasoval loni v řijnu, zatím na něm mám najeto něco přes 50tkm. Co se týče spokojenosti - já jsem měl několik Peugeotů Partner v řadě za sebou, takže jsem byl nakloněn spíše tomu, nicméně vedení koupilo Doblo. Tohle auto byl výprodej skladovek před nasazením nového Dobla, což je v podstatě stejné auto jako Berlingo, Partner, Combo, nebo Toyota - liší se jen znakem na chladiči. To mé auto tedy byl skladový výprodej toho staršího typu s motorem JTD, ten můj má 75kW, z toho jsem měl trochu obavu, protože mi to přišlo trochu málo, předcházející Peugeot měl 88kW a výkonově byl tak akorát. Ale ten motor Dobla je fakt pozoruhodný, přijde mi svižnější než ten DV6 z Partnera. Zajímavé je i to, že přesto že mám tu prodlouženou verzi, auto má vizuálně aerodynamiku krabice od bot, přesto jezdím průměrně za 6,5l/100km, přičemž jezdím hodně i po dálnicích - tam zaklapnu tempomat na 140 km a jen se vezu. Pravda, proti Peugeotu to auto žere víc AdBlue, v průměru 5l/3000km, ale to mě nějak neznervozňuje, jednak to platí firma a i tak ta močka není drahá, dnes už spoustu pump má pistoli i na její doplnění . Hlavně oceňuji velkou praktičnost toho auta, vozím sebou dost vercajku, ale díky prodloužené verzi tam všechno krásně uskladním, i v kabině řidiče je spousta úložného prostoru i díky tomu, že mám verzi s třímístným sedadlem. Ano, tři lidi se tam skutečně nenarvou, ale je to velmi praktické, protože střední opěradlo se dá sklopit jako stolek, pod sedadlem spolujezdce je ještě organizer na věci. Měsíčně s autem udělám tak okolo 8-10 tkm, tankuju jen obyč naftu hlavně u Shell, nebo OMV, nikdy nepoznalo žádná aditiva, ostatně jako každý můj služebák. Neznám ucpaný EGR, nebo filtr DPF - asi se to na dálnicích v pohodě vypálí. Pro mě je důležité, že to auto ujede bez problémů svých 300-400tkm a po čtyřech letech jde do světa.
Takže za mě je Doblo velice praktické auto, uveze tunu, podvozek je proti Peugeotům daleko lepší i díky gumám C - tedy vyztužené bočnice. Naftový motor můžu jen chválit, řazení je přesné (doporučuji rozhodně 6-ti kvalt) , co velmi oceňuji je výborný výhled z auta, je to sice plechovka, ale vnější zrcátka jsou dobrá.
Ano, i mě přijde Doblo prostornější, jak vzadu, tak v kabině . Co se týče bazarovek - no je to větší riziko, než kupovat v bazaru klasický osobák, přece jen tyhle auta jako služebáky dostávají od některých řidičů dost do těla. Takže doporučuji důkladně vybírat, ideálně s odborníkem. Co se týče typu motoru - no to musíte zvážit, jak to auto hodláte používat. Já, jak jsem psal, jezdím často dlouhé štreky, takže pro mě byl třeba Partner s 66kW dieselem vysloveně slabota, ne kvůli závodění, ale třeba když chcete předjet kamion, tak se pár koníků navíc dost hodí. Ale na pocukávání po městě i ten slabší motor bude dobrý.
To nevím, řemeslník s dodávkou účtuje 5 třeba Kč za kilometr.
Ale jestli budeš účtovat 3 nebo 30, je asi na tobě
Já mohu jet 100 kilometrů za 1,80 Kč Ale není v tom čas na cestě, amortizace vozidla, Opotřebení, čistě jen palivo.
Po městě bývá třeba tak za 100 Kč nebo 300 Kč, Za pohotovost 24 hod. třeba 100% příplatek to je čistě na tobě, přesně tak, kolik ti kdo zaplatí A jaký řemeslo děláš...
Takže si holt spočítáš náklady na palivo, náklady na provoz auta, náklady na čas, a vyjde ti nějaká cena, u řemeslníků bývá obvyklý minimálně těch 5 Kč/km.
Kolik chceš a kolik ti jsou ochotný dát
Spočítej si náklady na auto - pořízení, servis, pojistky, palivo atd., z toho ti vyjdou náklady na kilometr. Přihoď cenu za čas a nějaký zisk, fond na bouračky atd. a vyjde ti kolik máš účtovat.
Hodně záleží jestli máš starší plečku za 50k, nebo funglovku za půl mega (navíc spotřebák s životností pět let a drahýma opravama)
Toto neřeším a a ni nemusím řešit . Ale jen tak mimo s Citroenem C5 jezdím lehce pod deset korun/100km (je vtom od KC+ spr poplatek, náklady na servis-všechny,E a TK, PR ...) Pokud bych počítal jen plyn a benzín tak je to někde kolem necelých 2 kč
asi bych to neměl říkat, ale znám takový filuty co si účtují po městě taxu 100,- - 200,- paušálně...takže čistě teoreticky, ještě nehrnou ani brvou, ale objedou 10 stanovišť a mají vydělaný za celej den )
si odporuješ, jednak říkas že nehnou brvou a potom říkas že objedou 10 stanovišť
To tvůj doktor Nehnu brvou a bere na tebe kapitační poplatek, teda pokud jsi zdravej, což asi teda nejsi? Otázka mimo že ti volit piráty nebo ksč?
@mettaxxa: jestli nedokážeš vyjít s 2000,- za den, a kor kdyby to bylo jen za to blbý ježdění od ničeho k ničemu, tak to tě upřímně lituju..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.