Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahřívání pojistek

Od: jd odpovědí: 5 změna:

Zdravím, mám Dacii 1310 a náhodou jsem přišel na to, že mě zlobí pojistky. Přestal blikat blinkr a nebylo to žárovkou, tak jsem chtěl pojistku vyměnit, ale když jsem ji uviděl, zjistil jsem, že je na dvou místech vypálená (fotku přikládám, jde o šestou pojistku - zadní světla + další drobná světýlka v interiéru a devátou pojistku, což je levé přední potkávací světlo). Pro jistotu jsem pojistkovou skříň vyměnil, protože kontakty na zmiňovaných pojistkách byly rozvolněné, takže tam pojistka špatně držela, ale problém je, že v okamžiku, kdy zapnu světla, tak se začnou pojistky zahřívat (hřeje se jedna, ale od ní to stoupá na celou skříňku, jak jsou ty plíšky zezadu spojené). U šesté byl vyměněn na drátu jeden zoxidovaný konektor, ta už nezlobí, ale od té deváté se pojistka hřeje dál. Všechny konektory jsou těsně přilnuté a hlavně nehřejí se dráty, které do pojistky vedou, jde jenom o problém té přední části. A dělá to ať je pojistka stará nebo nová, ať je tam porcelánová nebo plastová, vždycky se to začne hřát. Nedokázal by někdo poradit? Děkuji.

Zahřívání pojistek

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Mohou být zoxidované, opálené kontakty, které mají za následek vyšší přechodový odpor, tím pádem i větší ohřívání styku mezi oba kontakty a pojistkou.
Také nedostatečný tlak kontaktů na pojistku může byt příčinou ohřívání.
Mohlo by pomoci vybrat pojistku, prohlédnout stykovou plochu na kontaktu, korozi a případné opaly očistit třeba jemným šmirglpapírem, a opatrně trochu přihnout kontakty, aby se zvýšil tlak. Případně očistit i kovové konce pojistky.

asd1
hodnocení

1x

Přechoďák na kontaktech = očistit, přihnout aby byly kontakty víc přitlačený..

Můžeš změřit proud jestli odběr sedí s normálem a nebere si to víc, klidně až na hranici přepálení pojistky..

kmet
hodnocení

0x

Špatný kontakt, přechodový odpor. Jinak odpor samotné pojistky není nekonečně malý, tedy pojistka se zahřívá provozem běžně, čím vyšší proud, tím více hřeje, dovedu si představit, že u pojistky na hlavní halogenové světlomety bude poznatelné zahřívání normální jev.

jd
hodnocení

To znamená, že by to mohlo být někde prodřené, nebo jenom kontakt zepředu na pojistce? Nebo co přesně je myšleno tím přechodovým odporem (ona totiž elektrika je pro mě z větší části velká neznámá). To sice ano, já to taky tak nějak předpokládal, že se to může hřát, ale je pravda, že na těch kontaktech nejde udržet ruka, jak to žhne. Dokonce to nezvládla ani ta nová plastová pojistka a v ruce se mi po vyndání rozpadla (navíc že je něco špatně by odpovídalo i to vypálení u té pojistky).

hodnocení

0x

zkontroluj konektory všech spotřebičů kery se z dané pojistky napájí stačí trocha oxidace vznikne přechodový odpor zvedaj se proudy a hřeje se kde co

nedals někam třeba silnější žárovky? nebo zoxidovaný kontakty spínače světel

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]