Nejste přihlášen/a.
Dobry den, ucim se do autoskoly (na prilozenem obrazku je otazka) a nechapu proc je spravna odpoved ze musim dat prednost protijedoucimu vozidlu, ktere je na vedlejsi komunikaci a ja jsem na hlavni a mam zelenou.
Prosim o vysvetleni teto situace.
Uz je mi vse naprosto jasne. Dekuji moc za vsechny odpovedi.
Když jde semafor, neřeší se, kde ja hlavní. Odbočujete vlevo, máte plné zelené světlo, musíte dát přednost protijedoucím a dalším,...
Je to odbočování vlevo.-...
Jenyku, jezdím jednou křižovatkou, podobného tvaru, který myslíte a vždy si na to vzpomenu. Každého, koho se zeptám, tak sdělí, že SE dává přednost zprava.
Ještě jim to zkomplikuji možností, že na hlavní silnici v křižovatce může být i STOPKA.
Jenyk,aj keby sa tu narovnávala križovatka, semafór je nadradený a potom je tu pravidlo o odbočovaní vľavo. Môžeme sa tu ešte baviť o kombinácii semafóru s plným svetlom a so šípkou, a hneď by sa menila prednosť.
No čo tvorí hranicu križovatky? Podľa mňa je to miesto,kde sa pretínajú alebo napájajú dve rozdielné cesty. Presná definícia je v zákone. Súhlasíte so mnou?
Nesouhlasíme. Tedy až na ten zákon.
Hranice křižovatky je "místo vyznačené vodorovnou dopravní značkou "Příčná čára souvislá", "Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" nebo "Příčná čára souvislá s nápisem STOP"; kde taková dopravní značka není, tvoří hranici křižovatky kolmice k ose vozovky v místě, kde pro křižovatku začíná zakřivení okraje vozovky."
A dál?
Některým kámošům radím, "mlč, lidi si budou myslet, že jsi chytrý"
Ale panu Slavcovi nemám co radit. To mi nepřísluší. Jen sdělím, že se mýlí.
Genawis,keď so mnou nesúhlasíte,tak mi vy definujte,že kde sa umiestňuju tie veci? Čo vlastne tvorí križovatku?
Pánové, moc vás prosím, znovu už žádné další narovnávání. Poněvadž já mám děsnýho pamatováka a já to pak z tý hlavy nedostanu.
@slavco31: Aké veci?
"Křižovatka je místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují; za křižovatku se nepovažuje vyústění polní nebo lesní cesty nebo jiné účelové pozemní komunikace na jinou pozemní komunikaci,"
Veď to som presne napísal,len svojími slovami a nesúhlasili ste s tým. Takže ďalej. O tej križovatke o ktorej sa bavíme,tak je tam jedná hlavná cesta a dve normálne vedľajšie,tak?
Ne. Jsou tam dvě hlavní a dvě vedlejší. Respektive - lze tam přijet ze dou směrů po hlavní a ze dvou směrů po vedlejší.
Kde? Stačí,ak si otvoríte hociajakú automapu a tam si zístíte,že číslo cesty je v oboch smeroch rovnaké a to hocijakej cesty,ktorá má číslovanie.
Debata bolo o inom,tvrdili ste,že každý smer je iná cesta. Takže sa zhodneme,že tam bola len jedná hlavná a dve vedľajšie?
@slavco31: No na tom se rozhodně neshodneme. Buď dvě, nebo čtyři. Já jsem čtyři silnice korigoval na čtyři směry.
Shodneme se na tom, že na tu inkriminovanou křižovatku jde přijet ze čtyřech různých směrů?
Posloupnost dopravního značení má svoje jasná pravidla. Semafory jsou nadřazené svislému dopravnímu značení, tedy běžným značkám. A značky jsou nadřazené značení na silnici. Na nijak neoznačené křižovatce pak platí přednost zprava, tedy pravidlo pravé ruky. "Podle semaforů se nejezdí jen tehdy, když provoz na křižovatce řídí policista,"doplňuje Macháček. "A jak jsme si řekli už minule, přenosné svislé dopravní značky jsou nadřazené stálému dopravnímu značení."
Zdroj: odkaz
Toto je křižovatka v Ostravě,jezdím tam denně,po zavedení semaforu tam bylo několik haváríí,ti co to znají si dávají pozor,občas se někdo rorčiluje klaksonem protože si myslí,že má přednost
hanys, ano, takových křižovatek je daleko více, a když se tam ještě postaví policista, to je pak vidět, kdo by měl jít na školení řidičů.
ať se dívám jak se dívám...furt mi vychází to co tazateli, takže B...jsem na hlavní, jedu doleva a hlavní se stáčí doleva, takže nedávám přednost nikomu...já si myslím, že problém bude ve slovíčkaření...protože pro mě je "PROTIJEDOUCÍ vozidlo" to černé naproti a to stojí na vedlejší...a pro toho kdo psal otázku je protijedoucí to zleva té hlavní
Jenže ona svítí plná zelená, takže musíte dát přednost protijedoucímu černému!
Uf... Se teď budu bát vyjet, když tohle vidím...
Ty kráso... Semafor je nadřazenej značkám, takže když svítí, tak tam neni žádná hlavní doleva ani žádná vedlejší. Ti co maj zelenou jedou, na červenou stojí. Protijedoucí má taky zelenou a při odbočení vlevo se mu musí dát přednost.
Radši nejezdi, než někoho zabiješ
ať se dívám jak se dívám****pane kolego, koukněte vpravo nahoru, vidíte tam zelené světlo semaforu?
Já si myslím, že nás chcete jen pobavit, když již jiný poradce vykládá přednost špatně.
jo on tam má taky semafor... jsem ho přes ten barák neviděl...to je to co mě tam neštymovalo..
...no...máte pravdu...moje chyba...omlouvám se...já některé křižovatky řeším už tak intuitivně (ale přesto správně), že mě pak některé dotazy dokáží dobře zmást...ale ano...jsem vůl...přiznávám
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.