Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda a na jak dlouho je možné jezdit se zelenou kartou na staré značky.
Jde o to že ve středu půjdu k přepisu na koupené auto, ale, na pojišťovnu se dostanu až v pátek. Mezi tím ovšem potřebuji neustále jezdit. Je nějaká lhůta?
Zelená karta je mezinárodní doklad o existenci pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Přečtěte si povinne-ruceni-sazby.cz/...
Pokud nepojedete za hranice, kartu zřejmě nebudete potřebovat...
doplněno 09.08.10 20:26:Doma pojištění prokazujeme většinou potvrzením pojišťovny a zaplacenou složenkou.
hejkale, ale to je opravdu špatná rada, vy jezdíte s dokladem o zaplacení?
to je ale o pokutu.
jedině platná zelená karta, kde je vyznačena doba platnosti. To platí při kontrole na silnici. klidně můžete ale ukazovat i neplatnou kartu, policie to při běžné kontrole nezjistí.
a sakra, že by mi něco ušlo? Já tak ještě po lese na jelenu, tak nevím... musím kouknout...
doplněno 09.08.10 22:02:
tak jsem si to zkouknul a je to jasné...protože bydlím a jezdím na Slovensku, nosím ssebou tzv. bílou kartu, kterou vystavila pojišťovna jako potvrzení o pojištění a zároveň doklad o zaplacení, teda orazítkovanou složenku. Zelenou kartu na Slovensku nepotřebuji. Ale stejně ji mám v autě, bydlím pár km od hranic, takže člověk nikdy neví...
Ale ušlo mi, že od 1.1. 2009 v České republice došlo k změně... Bohužel už se dost českých a slovenských předpisů a nařízení a ostatních papírů začíná lišit, i když by se mělo v té unii zase spíše zjednocovat.
...cituji slovenskou úpravu: Biela a zelená karta
Karty vydáva príslušná poisťovňa a predstavujú potvrdenie uzavretia poistnej zmluvy PZP. Biela karta je potvrdenie, ktoré sa vydáva pre územie SR. Vodič je povinný preukázať sa týmto potvrdením zodpovednosti pri kontrole príslušným policajným orgánom, alebo pri dopravnej nehode ostatným účastníkom nehody. Zelená karta je medzinárodný doklad o poistení; vodič ním preukazuje v cudzine, že má zákonné poistenie vozidla. Je akceptovaný na území štátov, ktoré sú v potvrdení vyznačené. Ak cestujete na územie štátu, s ktorým nemá Slovenská republika dohodu o zelenej karte, môžete si uzavrieť na území takéhoto štátu tzv. hraničné poistenie.
citované z netfinancie.sk/...
a teď česká:
Zelená karta - mezinárodní karta automobilového po/... - slouží jako doklad o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla nejen v ČR, ale i v případě výjezdu vozidla do zahraničí. Umožní jednak prokázat, že řidič příslušného vozidla má v pořádku pojištění odpověd/..., a také umožní vstup a provoz vozidla na území cizího státu bez nutnosti uhradit finanční částky jinak požadované tamními orgány za tzv. hraniční pojištění.
Od 1. ledna 2009 je jediným platným dokladem o pojištění odpovědnosti výhradně zelená karta
citované z csobpoj.cz/...
Takže se hluboce omlouvám tazateli, jsem rád, že je tu kontrola ostatními přispěvateli a hned mne opravili. A jsem zase o něco chytřejší...
směrodatný je údaj(neměnitelný,až na zvláštní vyjímky-přestavba) o VINu a samozřejmě platnost pojištění-pokud to souhlasí,není problém...to,že je zrovna na voze jiná RZ,je prostě dočasné a policistu(nejen českého)bude zajímat VIN(a doba platnosti)
Dobře, ale přesto se mě ještě nestalo že by se mě dívali pod kapotu na VIN. Ale na RZ se dívají pokaždé
no a právě když nekoresponduje RZ na autě a v dokladu pojištění,mrknou na VIN-a je po pochybnostech...Značky jsou snadno zaměnitelné,zcizitelné apod.,ale VIN už nee...Nejdříve vám musí být při změně kraje registrace změněna RZ,až pak teprve můžete tento údaj měnit u pojišťovny(a tím i na zel.kartě)-obráceně to nejde,když nevíte jakou na úřadě dostanete...
Nooooo jen se zeptám, jak policista zjistí, že zelená karta pasuje na dané vozidlo, když se údaje na zelené kartě liší. Co já vím, tak na zelené kartě je buď VIN, nebo SPZ.
Rada pro tazatele: Do doby než si změníte na pojišťovně zelenou kartu, vozte sebou třeba velký technický průkaz, kde jsou zapsány jak staré tak nové SPZ a datum provedení změny. Je pravda, že pokud máte na zelené kartě nepravdivé údaje, je zelená karta neplatným dokladem o pojištění vozidla. Ale pokud policie uvidí že se změna provedla nedávno, tak vás s domluvou pustí (tedy valná většina). Jinak vyřízení nové zelené karty (snad i s čekáním ve frontě) trvá cca.15 minut. Vážně na to ten čas nemáte?
bude to auto pojištěné? Lze to prokázat (i zpětně). Pokud 2x ano tak bych se ničeho nebál. Z vlastní zkušenosti vím, že když se to policajtům slušně řekne, nejlépe hned na úvod tak ani nemuknou při jízdě bez OTP, SPZ, zelené karty a podobných, vše když chtějí tak si ověří. Třeba SPZ jsem měl jen papírové za sklem a pohoda.
Přeji štěstí ať se právě ty dny raději nevskytují, jistota je jistota.
Ještě bych chtěl dodat, že zelená karta musí být podepsána tím, kdo auto pojistil.
Bez Vašeho podpisu se vystavujete ne zrovna malé pokutě!
Co myslíte Milane tím "nové"?
doplněno 09.08.10 21:31:Už to vidím.
Můj případ to ale bohužel není.
v současnosti jsou v obehu celkem 3 druh zelených karet., ta první co se podepusuje se bude používat maximálně do konce rolku 2010.Platí zásada, že kdo hodlá auto provozovat mimo soukromý pozemek, je povinen uzyavřít povinné ručení.Provozovat v této souvislosti znamená i nechat zaparkované.Pokud je auto pojištěné,. je jedno, zda mělo předtím jinou registrační značku,. na ojišťovně se změna hlásí do 15 dnů., pojišťovna pak yašlůe novou yelenou kartu s novou RZY auta., pokud není pojistka uyavřena na VIN vozidla, které se nemění...Při silniční kontrole to stačí policistům takhkle vysvětltit, a pokud se jim nebude něco zát, mají možnost ověřit si to v registru vozidel, je to jeiich problém ne Váš...opakuji,. je to vecí POLICIE,. ta má možnost ověřit si údaje v registru...
Nejedná se o provozování na pozemcích soukromých, ale na místech veřejnosti přístupných. Soukromé je dnes v podstatě všechno. Doba, kdy bylo všechno všech je snad již dávno za námi.
Mám zelenou kartu vydanou 30.3.2010 a na ní je místo pro podpis pojistníka,tak podepisuje se nebo ne
U některých je, u některých ne.
Já jsem tu bez kolonky ještě neviděl, ale už vím, že je také. . .
pavlosi, že to nechápete? co je na tom nejasné? Už víte, že je více druhů karet, jako je více druhů techničáku, řidičáku a dalších.
Některé se podepisují, jiné ne. Máte kolonku podpis pojistníka?
nové karty se nepodepisují...to je vaše odpověd je chybná,já jsem novou kartu podepisoval,to je tak na okraj
pavlosi, moje odpověď je správná, můžu okopírovat kartu a nikde není kolonka na podpis.
Ne každá pojišťovna má stejné ...
věřím že vaše karta se nepodepisuje,ale psal jste že se nové karty nepodepisují,moje se podepisuje,takže chybná
ty se opláchni vlažnou vodou, nebo se vrať zpět do kravína,. máš kartu která bude platit do konce roku 2010, pak dostaneš jinou a ta se už podepisovat nebude...takže máš možná kartu novou, ale ještě starý vzor...sice platí,ale jen dočasně
ty se běž vyfackat hnupe moje karta bude platit do konce března2011,tak se zklidni idiote a do kravina pošli svou mámu,neplatí dočasně a v březnu2011 dostanu novou a ta se bude podepisovat taky nazdar
v podstatě je to pravda, přístupné jsou i soukromé pozemky, které nemusí být vždy oploceny ani řádně značeny a obráceně, čAst jsou protoprávněa bezdôvodně zneprístupneny komunikace, které by mey být pťístupné,. v této souvislosti by měl konečné slovo správní orgán, ale je zbytečné to tady rozvádet. protožeblbec z kravína to nikdy nepochopí a ti ostatní si to nastudují
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.