Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pískající řemen

Od: richard* odpovědí: 15 změna:

Zdravim, můj Suzuki Swift r.v. 2008 začal už na podzim pískat při rozjezdech, zejména při vycouvávání z parkoviště. Vždycky to za pár sekund utichlo. Poprvé jsem byl v servisu v září, kde mi bylo řečeno, že jen přitáhli klíňák. Po 3 týdnech ticha to začalo znova, ale jen občas, tak jsem to neřešil. Asi před měsícem jsem nechal vyměnit na radu jiného servisu klíňák a řemenici. Po návratu ze servisu se to ale jenom zhoršilo. Nyní nepíská jen po studeném startu, ale kolikrát i za jízdy, zpravidla na začátku. Párkrát pár sekund a po 5 minutách už obvykle nic. Možná se mi to zdá, ale přijde mi, že je to horší, když mám zapnutou klimu. Drážkový řemen se neměnil, je dle servisu jako nový.

Otázka jasná - co s tím?

Děkuji za rady

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nejdříve píšeš, že jsi vyměnil klíňák a pak, že drážkový řemen neměnil. Takže měnil jsi nebo ne? Řemenice nemá s tímto nic společného - je kovová ta se nesjede... Jediné co může pískat je drážkový řemen nebo ložiska. Opravdu ti napnul řemen, když už tam je automatický napínák? Kup lepší značku řemenu Gates/Ina/Continetal a napínák - může už být pružina unavená. Občas pískají i ložiska v alternátoru, tak i to zkontrolovat.
richard*
hodnocení

omlouvám se - oprava. jsou tam 2 řemeny, jeden se měnil a druhý ne

asd1

Co tam je za motor?

richard*
hodnocení

je tam 1.3i

asd1

V dílech vidim jen jeden řemen, dvě verze do/ od dubna 2008 (novější je kratší)

kladku měnili tu napínací?

GATES K024PK803 M/...

richard*
hodnocení

ano, přesně tuhle sadu tam dali

asd1

Tam mohl dát jen řemen za dvě kila, tahle kladka podle mě nepískala, to by muselo být ložisko tý kladky tak zatuhlý že by skoro nešlo otočit rukou..

GATES 4PK803 Micr/...

Druhej klíňák má být co?

richard*
hodnocení

tak v tom případě asi druhý není.. bylo mi řečeno, že tam jsou řemeny dva.. jinak původní řemen i kladku jsem dostal do ruky, čili o výměně asi pochyb nemám.. spíš už nevim co s tím.

asd1

Ověř napnutí řemenu (nevim jestli tam je napínák nebo ne, pokud je napínák tak může být zatuhlej a nenapíná, jen drží polohu..)Pak shoď řemej a zatoč si kladkama a alternátorem jestli něco nejde hodně ztuha.., zkontroluj řemenice hlavně alternátoru jestli nemaj ojetý drážky.. Když bude všechno OK tak zbývá ojet řemen mýdlem, většinou ztichne (ale to je řešení následku, ne příčiny)

Tam mohl dát jen řemen za dvě kila - tim nemyslim že by to nevyměnil, ale že tu kladku měnil zbytečně a stačilo vyměnit jenom řemen..

Já bych začal tím mýdlem, jestli se něco změní a sundávat a točit až když by mýdlo nemělo vliv.
asd1
Mýdlo ti zlomený altik a drhnouci rotor neopravi. Ani zamrzlej napinak, pridreny lozisko atd. Ale proč ne, když mi hucela převodovka tak jsem taky zesílil rádio (s tím že do ní hrabnu až se rozsype-nerozsypala se dalsich 50kkm :)
richard*
Kdyby to byl ten alternátor, co popisuješ, jak dlouho to může vydržet, než se to total vysype?
Jasně, já to myslel tak, že namydlit a pak se uslyší - buď to přestane, takže to dělá přímo řemen a není potřeba zkoumat další věci / nebo se nic nezmění...

richard*
hodnocení

omlouvám se, oprava - řemeny tam jsou 2. jeden se měnil, druhý ne...

asd1
hodnocení

0x

Napínací kladka je na napínáku? Může být "zamrzlý".. S napínákem mi nesedí že klíňák v servisu dotáhli... Napětí řemenu ověříš rukou - průhyb na rovným úseku mírným zatlačením ca o centikmetr max...

Kromě volnýho řemenu to můžou být i vyjetý řemenice (všechny kde je přenos tahu tj. kliky, altíku a klimy)

Pak zatuhlý ložisko, jak v kladkách který jedou volně (napínací), tak alternátor, klima.. Viděl jsem ruplý blok alternátoru a rotor dřel o stator, pak logicky přetížený řemen klouže a píská to.

Drážkový řemen se neměnil - vždyť píšeš že se měnil (klíňák + řemenice - která, sadách je řemenice kladky, ta by pískala jedině se zatuhlým ložiskem s kterým by rukou skoro nešlo otočit, to musel v servisu poznat tj. nevidim důvod jí měnit, řemenici kliky by neměnili automaticky...

= nedávej to už debilům ale někomu kdo to umí, nebo to nastuduj a oprav sám...-

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]