Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svítí kontrolka mlhovky když brzdím

Od: jakuboslav odpovědí: 19 změna:

Zdravím, mám zapeklitý problém s elektrikou. Když zmáčknu brzdový pedál tak, že začnou svítit brzdová světla, na palubce slabě svítí kontrolka zadní mlhovky. Vím, že bude problém s kostrou, navíc spínací páčku blinkrů jsem kontroloval a zkoušel s odpojenou. Jakmile jsem ale odpojil zadní světlo s mlhovkou, kontrolka samozřejmě nesvítila. Problém je ale ten, že ukostření, které je hned pod světlem v kufru, jsem pořádně obrousil, očistil sprejem na kontakty a stejně tak i konektor do světel a nevím co s tím, protože to furt nepomohlo. Známky koroze nebo oxidace tam žádný nejsou. Všiml jsem si ale, že jeden zoubek na světle, který jde s ostatníma na konektor, je poměrně černý a asi s ním něco bude, ale po obroušení a očištění pořád neúspěch. Nějaké nápady? Auto je mimochodem Dacia Logan 1.4 první generace, s elektrikou problémy jinak nikdy nebyly.

doplněno 13.05.24 18:07:

Nyní jsem ještě zjistil, že se mi dělí na druhém světle, kde není mlhovka, proud do brzdového světla a blinkru. Plus když ještě blikám na stranu toho světla, rozbliká se i to červený světlo, resp. brzdový. Pokud je to ta správná kostra, tak ta je však na obou stranách v pořádku a už nevím jak dál..

doplněno 15.05.24 11:54:

VYŘEŠENO, problém byl v konektorech, kde byl špatný kontakt na obou stranách mezi vodičem kostry a konektorem

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Opři o brzdový pedál cihlu nebo cokoliv a podívej se jak to skutečně svítí - pokud bude scházet kostra, rozmžourají se jakékoliv žárovky skrz které si ten proud kostru hledá, včetně těch ve druhém světle. Pak vezmi měřák a s těmi rozsvícenými brzdami změř, jaké napětí máš na kostře žárovky oproti kostře auta. Pak zkus hledat, kde ještě kostru máš, a kde už je proti kostře napětí. V krajním případě si ji tam přiveď někudy mimo konektor.

jakuboslav
hodnocení

Tak jsem zjistil, že je blbá kostra na druhym světle. Když jsem zmáčknul brzdu, všiml jsem si že na tom druhým světle se proud dělí jak do žárovky brzdy tak i do blinkru (viz. obrázek), ale nedaří se mi najít tu kostru. Myslel jsem si že k tomu patří ta pod světlem, ale když jsem ji sundal a zkusil to, tak to dělá to samý a ne že by očekávaně světlo přestalo fungovat úplně. Tudíž kostra k tomu světlu musí být někde jinde a ten kabel se táhne až dopředu pod sedačkama.

Svítí kontrolka mlhovky když brzdím
jakuboslav
hodnocení

Mimochodem co myslíš prosím tě tou kostrou žárovky? Mám změřit napětí na tom samotným černým ukostřovacím drátu a pak napětí na karoserii v oblasti, kde je to ukostřený, nebo jak?

Kostrou žárovky myslím to oplechování patice. Problém s kostrou hledej tam, kde ti to brzdový světlo svítí míň. Když se ti nepovede spravit ty kontakty, zkus přivést kostru přímo na oplechování tý patice žárovky (přes propojení uvnitř té svítlny se pak dostane i na ty zbývající neukostřené žárovky.

asd1
Mezis rozdíl napětí v úseku při zátěži, tím postupne najdeš místo kde je prechodak..
Měřením odporu to najít nemusíš resp. Jde to zmerit pouze opravdu přesným pristrojem..

hodnocení

0x
Musíte přihnout ten kontakt, do kterého zapadá ten zoubek..je černý, protože nemá dotek
jakuboslav
hodnocení

To jsem zkusil, na obou světlech, ale i tak to nepomohlo. Jak jsem zmiňoval v ostatních odpovědích, zjistil jsem že mám blbou kostru na druhým světle. I tak ale děkuji

hodnocení

0x
A když stojíš na brzdě, svítí reálně vzadu co, jen správně brzda, nebo i mlhovka?
jakuboslav
hodnocení

Na druhém světle se slabě rozsvítí jak brzdový světlo, tak i blinkr. Mlhovka se mi pouze rozsvítí na přístrojovce, tedy její kontrolka.

km
hodnocení

0x

Otázkou je, jestli svítí jen kontrolka (v takovém případě bych to vůbec neřešil) a nebo i mlhovka reálně vzadu na autě.

ridic
hodnocení

0x

Zkus vyndat všechny žárovky kromě brzdových a zkontroluj, jak se to bude chovat.

Pokud budou brzdová světla normálně svítit, tak postupně přidávej po jedné žárovce ty, které jsi vyndal. Tak zjistíš která žárovka nebo patice způsobuje problém. V tom okruhu potom hledej, co je tam špatně.

jakuboslav
hodnocení

Tak jsem to snad konečně našel. Ukostřovací kabel vedoucí do konektoru byl poměrně vykvrdlaný a všiml jsem si, že pokaždý co s ním pohnu, kostra na karoserii s ním ztratí nebo naopak chytí kontakt a světla podle toho buď začnou blbnout nebo fungujou správně, včetně třeba toho nad spz. Z toho soudím, že je zde špatný kontakt v konektoru a to je příčina jak té kontrolky tak i té blbosti s blinkrem. Koupit nový konektor, nebo to bude něčím jiným, co myslíte? Za měsíc musím navíc na technickou a nevím jestli to stíhám udělat, tak jestli se nevyplatí na tu chvíli to přilepit nějak pevně izolačkou a modlit se..

asd1

Očisti a přihni piny v konektoru, ověř jestli neni zlomenej vodič. Lepit to izolačkou v poloze kde funguje je dobrý leda na zahoření kabelu/ konektoru *smich*

jakuboslav
hodnocení

No právě že tam asi bude nějaký špatný kontakt těsně před svorkami toho konektoru, do kterých následně zajedou zoubky ze světla.. aspoň si tak myslím, když ta správnost funkce všech žárovek závisí na tom jak ohnu ten kablík nebo přitáhnu, ale vytáhnout z konektoru nejde (nerval jsem za něj teda minimálně). Ohýbat a čistit ty zoubky a přitahovat svorky uvnitř konektoru jsem už totiž taky zkoušel hned na začátku.

Svítí kontrolka mlhovky když brzdím #2
asd1

Pin z konektoru vytáhneš vypichovákem..

Verk 11243 od 59 /...

Sada klíčů pro de/...

jak vytáhnout pin/...

Nebo vem pájku, připájej kus lanka přímo na spoj v té svítilně a ten jeden vadný pin v konektoru prostě obejdi čokoládou nebo zařezávací spojkou. Bude to fungovat, nebude to vidět a na technické mít problém nebudeš.

jakuboslav
hodnocení

Dal jsem na tvou radu a dokonce byly špatný kontakty v obou konektorech, nicméně jsem to napájel a ta kontrolka nesvítí ani při brzdě, nýbrž ty zblázněný světla. Akorát teď pokaždý co vystoupím, dostanu od dveří ránu.. to bude asi tím že jsem původní kostry neobešel a nechal je tam, takže se kastle se přebije. Každopádně děkuju za rady.

asd1

Hmmm, tak to kdoví co jsi tam ještě vyrobil *smich*

Elektriku na tom autě projdi pořádně, zkontroluj hlavně průchodky do dveří..

jakuboslav
hodnocení

no jediný na co jsem sahal, byl kufr.. předtím, než jsem cokoli vzadu dělal mi auto rány nedávalo tak nevim, ale všechna elektronika funguje perfektně jak má a pojistky jsem taky kontroloval

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]