Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Unik oleje přes vypouštěcí šroub

Od: flicek® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
Minulý týden měl mechanik mé auto na technické + výměna oleje proběhla.
Dneska jsem zjistil, že mi uniká olej přes vypouštěcí "měděný šroub".
Jelikož je sobota, tak do servisu, kde mi to dělali pojedu až v pondělí. Byl jsem u mechanika u nás na dědině, ten zkoušel dotáhnout šroub, trochu ho dotáhnul, ale víceméně říkal, že byl dotažený. Říkal, že mám auto pojezdit a zkusit zda bude furt přes šroub kapat olej. Pokud se to nezlepší, tak mám jet do servisu, což mám v plánu.
Postup nechám na servisu, ale zajímají mně vaše návrhy, čím by to mohlo být způsobené.
Děkui a přeji hezku sobotu.
Lukáš

Unik oleje přes vypouštěcí šroub

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Bude stačit nové těsnění

hodnocení

1x
Nechte to na servisu. Kdyby to bylo moje a byl tam nový olej, který nechci vypustit, šroub bych jen částečně vytočil, pod hlavu, nebo do závitů natočil teflonovou niť a zase dotáhl.
Nebo přes hlavu povoleného šroubů pretahnout gumový o-krouzek. Nedávno jsem na fabii dočasně taky použil o-krouzek, myslim 14x1,78 nebo 14x2, už nevím, když jsem při vypouštění oleje vyndal rozpadlou podložku a neměl náhradní. Jinak jsem se během vyšších desítek výměn oleje v různých motorech nikdy nesetkal s potřebou měnit podložku, nebo dokonce šroub, vždycky dál dobře těsnila původní, aniž bych s ní cokoli dělal.
Pokud by tam byla pod hlavou šroubu rovná plocha, tak o-kroužek nejde dotáhnout, při dotahování se vymačkává ven. Proto raději ten teflonový provázek.
Právě že závit ve vaně začínal jakoby náběhem, zkosene, kónicky, ten o-krouzek tam šel dotahováním šroubů poslední půlku otáčky krásně zamáčknout, jako by tam patřil :) Cca 20 let s o-krouzky pracuju, rukama mi prošly tisíce různých spojů s nimi těsněných a tady mě úplně překvapilo, že jak kdyby to pro o-krouzek bylo připravený, jen jsem ho pak radši přecejen vymenil zase za novou podložku, nevěřím nbr, pokud není v prostředí se silikonovým mazivem, kde vydrží navěky. Nějakou dobu sice přežije, ale horkýho oleje jsem se trochu obával po zkušenostech s pretesnovanim hromady paintballových zbraní, který uživatelé předtím promazali treba Konkorem nebo WDckem a kroužky to sežralo.
Jj, pokud je tam slušný konus, kam se kroužek zamáčkne, tak to funguje.

hodnocení

0x

Pokud není strhaný závit ve vaně, tak to zase nebude až takový problém. Obecně se šroub komplet mění běžně, teď záleží na jeho provedení. Někde má šroub vyměnitelný "O"kroužek, někde je pryžový kroužek součástí šroubu a někde je třeba jen měděná podložka. Pokud teče, tak je zádrhel podle logiky věci zřejmě v tom těsnění. Osobně jsem vždy měnil jak u Fordů, tak u Opla vždy komplet šroub, ale mnohdy by stačila jen ta Cu podložka či "O" kroužek. Záleží na provedení. Hlavně to chce šroub dotahovat rozumně, aby nedošlo ke ztržení závitů v olejové vaně, což je častým problémem.

michalclb
hodnocení

0x
Ten samý problém jsem měl u Citroëna Jumpy, při výměně oleje vyměněn výpustný šroub i podložka, vše správně dotaženo a stejně občas olej ukápne. Takže jsem koupil v autokelly nějaký tmel, na lepení olejových van, trošku dal na výpustný šroub a kolem něho prstem rozestřel, od tý doby je pokoj. Určitě lepší než znova měnit olej.

hodnocení

0x

Toto se mi nestalo na žádném autě. Jnak při výměně oleje vče očistíím, měděný kroužek - pokud je - vyžíhám dotahuji s citem.

trtr
Zdravím, ano žíhání to je věda, někdo ani neví, že se to má dělat. Ovšem jen u celoměď těsnění.
Spousta servisů dokáže výměnu oleje podělat na položce za max 10,-Kč, nedá nové a pak je problém.

hodnocení

0x

Zdravím,stačí vyměnit těsníci mědenou podložku a dotahnout na požadovaný utahovací moment,ale utahuj to,když je motor zahřátý.;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]