Nejste přihlášen/a.
Pánové,potřebuji radu!Včera po ujetí 250 km jsem auto odstavil do garáže,dnes ráno je pod ním louže jako prase-odhadem 1 litr oleje tmavého a hustého,okamžitě jsem za studena hodil kontrolu stavu oleje motoru,serva,brzdové kapaliny,vody.Vše v pořádku.Louže je pod převodovkou v místech,kde se napojuje poloosa.Asi před půlrokem mi na té poloose měnili homokinetický kloub,vrátili vyteklý olej zpátky a půlroku byl klid.Vytekl olej z převodovky? Můžu s tím jěště dojet do "mého" servisu,který je 30 km daleko?
pokud je olej v motoru o.k.(hladina),tak bych viděl příčinu simering diferáku k.o.-i když olej v převodovce je takový řekněme šedohnědý a má spec.nezaměnitelný zápach,servo olej je červený,až rudý a ten černý "dehet"vypadá na motorový...Nedostatek oilu v převodovce poznáte podle takového jakoby kovově znějícího hukotu a nadměrného zahřívání skříně...takže zakoupit převodový olej ,litrovka na pumpě lehce přes 200,-,dolít do převodovky a šupky hupky na zvedák-tam už bude přesně vidět odkud "vítr fouká..."
Ten olej nemá nádych červené barvy,tmavý se mi zdál možná jen pod autem,ale v motoru je 7,5 litru oleje,takže ztráta jednoho litru by se musela projevit na mírce motorového oleje.A ten je v pořádku.Převodový olej do převodovky nemám šanci bez speciálních prodloužených klíčů nalít,proto nevím,jestli můžu tu cestu do servisu risknout.
Za chvilku jdu zovu do garáže,jsem zvědavý,kolik oleje vyteklo zase na suchou novou podložku.Jestli tam něco bude,jak podle čichu poznám,který olej to je?
jak jsem už psal shora-převodovej olej má opravdu svůj specifický zápach a takové jakoby prolnuté hnědošedivé prameny-jakoby byl šedivý a hnědý olej špatně promíchasnej...,ale zkusil bych před vyjetím na zvedák dokoupit a dolít litr toho přev.oleje,decentně vyrazit a po nějakých 5-7km zastav,vytoč si rejd,tak abys mohl šáhnout na převedovku,hlavně diferák(tam,kde je zapíchlá poloosa),no a jestli to bude horký-tak odstavit a lano-pokud na tom udržíš ruku,tak v klidu,bublačka, dorazit...simeringem všechno neuteče-čímž nechci říct,že pohoda drandit,ale to je jasný...
doplněno 08.08.10 22:01:ohledně ceny-simering sám o sobě je desetikorunová(až sto-)záležitost-95%ceny je práce,sundat skřín(nevím jak to má Alfina s "domečkem"a místem okolo,třeba skříň dolů nebude muset),rozebrat-simering se musí měnit zevnitř a jak píše AR-udělat zároveň obě strany-stejně jako se párově mění kuláky,ložiska,destičky a spousta dalších věcí...tak ať se zadaří a nestojí to ranec!
Zrejme jiz pozde, ale alespon pro info.
Tazeni na lane ci tyci nicemu nepomuze. Prevodovce a rozvodovce je jedno, zda je hnana od motoru nebo od kol.
Pokud neni olej, tak preprava jedine s prednima kolama ve vzduchu nebo platak.
Jedno to neni - pokud je poháněná od kol, tak se točí bez zátěže X pokud je poháněná motorem, tak se točí se zatížením (přenáší sílu od motoru na kola. V každém případě pokud v ní zůstalo aspoň trochu oleje, tak se opatrnou jízdou nepoškodí (malé otáčky a přenášet co nejmenší výkon).
u převodovky není třeba,i bez většiny oleje,(nějaký olej tam dle všeho určitě zůstal...)auto nakládat(i vlastní,šetrný a nízkootáčkový přesun na kratší vzdálenost bez poškození zvládne)-narozdíl třeba od ložiska předního kola s jízdou(vlečením) bez poloosy-v tu chvíli jde ložisko pápá...-to je ten případ,kdy je nutné auto naložit na podval...nikoli převodovka bez(téměř)oleje...
Mozna, ze zvladne.
Realna minimalni rychlost (pomalost) tazeni cca 30km/h.
- otacky kol cca 5/s
- otacky pastorku rozvodovky cca 20/s pri stalem prevodu cca 4
- pokud jsou synchrony umisteny na vstupni hrideli prevodovky, tak otacky pastorku 1. rychlostniho stupne cca 76/s pri prevodu cca 3.8
To odpovida otackam motoru 4500/min.
Sice bez zateze, ale obvodova rychlost lozisek pod 1. rychlostnim stupnem vuci hrideli je v te chvili cca 6m/s.
V pripade pouziti jehlovych lozisek to bez mazani jeste zrejme ustoji, ale v pripade kovu na kov (kalene stycne plochy) bez jakehokoliv kluzneho loziska - pomerne castejsi (levnejsi) - uz je potreba bez diskuse odvadet teplo. A jak jinak nez olejem, ktery tam ale v te chvili skoro jiste chybi?
U AR byly problémy se servem- nemůže to být odtamtud?
doplněno 08.08.10 11:40:Množstvím by to asi odpovídalo. . .
doplněno 08.08.10 11:50:Je i možné, že teče převodovka, je tak na 2.5l oleje- někde na ní by měla být kontrolní díra- otvor.
A Vy nevidíte, odkud to přesně je?
Jakou má ta kapalina barvu?
Hladina oleje-motor,servo atd.vše v pořádku.Kurva co to je za olej?!jestli z převodovky,tak dojedu s tím těch 30 km?
K mírce na měření oleje v převodovce se nedostanu-auto by mi musel někdo někdo zvednout,ta vytečená kapalina je olej,tmavý a hlavně hodně hustý.
Jen pro info. , ta měrka na olej v přeodovce vypadá takto (foto) Koncern Fiat je na autech používá minimálně už 30 let. To že něco neznám , neznamená že tazatel nemá pravdu.
Pro Radima 2 Je to tak jak píše níže Erikch. Vypadá to na simering u poloosy. Smard převodového oleje je nezaměnitelný. Na dolití budete potřebovat slabou hadičku asi 1/2m dlouhou a na konci trychtýř, pak to lze dolejt. 2.5 má čidlo zpátečky ne vrchu převodovky , tak vyšroubovat a tam tudy dolejt. Se suchou převodovkou by to těch 30 Km mnělo vydržet on nikdy nevyteče všechen. Přesto bych tam raději dolil.
Ale já se k tomu čidlu zpátečky bez prodlouženého klíče nemám šanci dostat!Mírka mi ukazuje 2 cm pod spodní rysku,můj poslední dotaz:simering bude za ...?100.-,500.-,1000.-,?
Tak to tam dolej tou dírou po měrce. Gufero diferáku se nechá koupit od 85Kč to není zase tak drahé. Co si řeknou za práci si nedokážu odhadnout, ceny jsou různé to je jasný. Pokud už budou dělat ten simering nech vyměnit oba ta druhá poloosa by mohla zachviku téct taky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.