Nejste přihlášen/a.
Asi zásadní je motivace - proč uvažujete o dodávce a co pod tím pojmem chápete. Dodávka je třeba malý P206, ale třeba Sprinter se stěhovací nástavbou - to už je na řidičák C . Pokud potřebujete něco na převážení vercajku, vystačíte si s něčím menším, pokud chcete převážet nábytek, nebo něco rozměrného, potřebujete už něco příbuzného spíše malému náklaďáku. Od toho se také liší způsob řízení takového auta. Ty menší se řídí prakticky stejně jako osobák, rozměrově se to od něj taky neliší, jen pokud máte ,,plechovou´´ verzi bez zadního okna, musíte se naučit maximálně využívat vnější zrcátka, protože přímo za auto prakticky nevidíte, stejně tak je potřeba se naučit najet do křižovatky, neboť výhled doprava je omezený jen na okno ve dveřích spolujezdce.
Ty větší jsou už trochu jiné kafe. Tam už jsou hodně znát větší rozměry, třeba Jumper má se zrcátky nějakých 2,45m, takže i na mnohých okreskách je potřeba jet tak, aby člověk stihl třeba i zastavit a uhnout ke straně, když se potká třeba s něčím větším. Takové auto je už hodně citlivé na boční vítr, má jinde těžiště, zejména naložené auto jde víc do náklonu v zatáčkách. Stejně tak je třeba mít respekt před hmotností auta, nechávat si patřičný odstup aby byl čas ubrzdit jej. Poměrně důležité je zejména u dodávek bez přepážky dobře rozmyslet fixaci nákladu, protože i v případě banální nehody pak vše putuje dopředu a drtí vše, co má po cestě, řidiče nevyjímaje. Bohužel, i to mám zažité, naštěstí ne na své kůži. U dodávky bez přepážky je taky třeba zvážit tu nevýhodu, že je tam opravdu znatelně hodně hluku ze zadní, nezatlumené části karoserie, stejně tak je tam dost ,,tepelný diskomfort´´ - auto se příšerně dlouho vytápí, táhne zezadu na záda, v létě se to nedá uklimatizovat. Proto je určitě lepší vzít dodávku s plnou přepážkou, ta mřížová sice zabrání pohybu nákladu, ale hluk a kosa je v tom autě nepříjemná
Já mám za sebou statisíce km v různých dodávkách, tak o tom ,,trošku´´ vím. Asi jsem ujetej, ale jezdím v tom rád, i v tom velkém stěhováku s velkým přívěsem.
Delší brzdná dráha než osobák, je třeba držet si větší odstup. Vteřina je reakční čas, z kila v přímým směru na suchu dalších 10m navíc, na mokru nebo v zatáčce víc.
Uvědomit by si to měli hlavně spěchající agresivní kurýři kterým nestačí kilo na okresce/ 140 na dálnici a jedou nalepený 5m za zadkem s tim že ten před nima zrychlí. Nezrychlí, naopak zpomalí protože cokoliv nečekanýho = magor v dodávce nemá šanci dobrzdit, drcne mu do zadku, tím toho před sebou roztočí a pošle do stromu nebo protijedoucího auta se všemi důsledky. V nižší rychlosti je riziko menší, takže pokud lepič na bliknutí brzdovým světlem reaguje jinak než větším odstupem, tak snížení rychlosti je jediný rozumný řešení.
Zákonodárci, nevymýšlejte kokotiny ale převezměte německý "halb tacho" včetně sazebníku a klidně i policajtů. A silničáře pls taky, resp. stavební dozor. Ta parodie na údržbu silnic včetně nových projektů je k zblití. Rekonstrukce D1 dvojpruh = 100 let za vopicema A když jsme u toho blití, poblít díru emulzí a štěrkem vážně myslíte jako kvalitní opravu? Když už tohle, tak přidejte jednoho pikolíka s hrablem kterej to ještě teplý zaškrábne do roviny. Tim by se mnohla prodloužit životnost opravy z měsíce aspoň na půl roku...
Jeden čas jsem jezdil s "Tranďákem"-double cab, valníček-problém náhon na zadek a ten šíleně lehký -pokud po, silnic relativně OK, pokud pak třeba na mokré trávě nebo na blátíčku,pak bylo hotovo. S Caddy mi pak vadilo , hlavně při couvání že nevidím přímo za auto-jen po stranách. to horší než toto bylo zacouvat bez osoby co ukazuje s Topasem (výhled jen dopředu cca180°) pod eso to byla rozcvička,z ot ven shlédnout dovitř popjet a zase ven...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.