Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda v jednosměrce

Od: jarin® odpovědí: 15 změna:

Zdarec chlapi,

dneska mám trochu jiný dotaz, který se týká vyhlášky. Máme u nás jednosměrku, v ní je jen jedna odbočka doprava a u té odbočky je hned vedle obchod, zadní část, kde pravidelně probíhá naklad/vyklad zboží, tudíž tam často stojí dodávka a nejde tudy projet.

Spousta řidičů se tam prostě otočí a projede to v protisměru. Je to asi 8 let, co jsem dělal řidičák, nicméně jsem žil celou dobu v tom, že v jednosměrce se nesmím otáčet a pokud je to nezbytně nutné tak musím couvat. Včera jsem viděl našeho autobusáka v důchodě, jak se tam otáčí úplně stejně jako ostatní a protože to je řidič z povolání a měl, nebo má profesák, tak mně to nedalo a šel jsem hledat.

Podle nějakého webu...tuším Tipcars nebo něco, co mi vylezlo v Googlu, tak couvat mohu pouze nezbytně nutnou vzdálenost třeba k parkovacímu místu. Ale pokud bych couval několik metrů, tak i to se bere jako jízda v protisměru a je jedno, jestli jedu popředu nebo pozadu.

Tak moc nevím, co si z toho mám vzít. Je to nějakých 50 metrů, které jsem vždycky poctivě vycouval a nějak mi to nevadilo, akorát člověk musel hlídat zrcátka a jestli mu z pravé strany nejede auto co by tam chtělo odbočit. Ale jestli je to dle zákona jedno a obojí špatně, tak se tam klidně otočím jako ovce a vyjedu pomalu popředu jako ostatní. Už se mi stalo, že jsem tam chtěl odbočit a týpek co jel odtud v protisměru nejel úplně pomalu a nepříjemně na mě vybafl.

Díky za Vaše názory. .)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zákon hovoří jasně.

(4) Řidič nesmí otáčet a couvat...

g) na pozemní komunikaci s jednosměrným provozem; smí však couvat, jestliže je to
nezbytně nutné, například k zajetí do řady stojících vozidel nebo vyjetí z ní.

Jestliže tam stojí vozidlo, nelze projet, není to důvod se obracet a porušovat předpis. Ale každý řidič porušuje předpisy běžně.

"...smí však couvat, jestliže je to nezbytně nutné"

Otázka je, co je to "nezbytně nutné". Je rozdíl, když tam na chvíli zastaví vozidlo aby z něj dejme tomu někdo vystoupil, sanitka, která přijela pro pacienta, popeláři, aby vysypali popelnici... nebo když tam budou nakládat stěhováci nábytek z bytu 4+1, hasiči budou čerpat vodu ze sklepa, propadne se kanalizace... V tom případě couvání za nezbatně nutné považuju. Jinak bych tam taky mohl stát několik hodin až dnů..

že nechcete aby bylo v zákoně definováno, co je nezbytné...:)

Páč to co považuje jeden za nezbytné, druhému se zdá nicotné...

asd1
hodnocení

2x

Jasně že to je jízda v protisměru a nesmíš to ani odcouvat, cuvání se jen o trochu líp okecává když tě u toho odlapí *smich*. Legálně smí protisměrem např. popeláři, ale taky jen když to nemůžou projet normálně (běžně to zneužívají, cajti je neřeší).

Je to jen lenost objíždět to delší cestou...

Pokud tam je na vjezdu přednost (zprava), tak přestože vyjede protisměrem, tak jsi nedal přednost a jsi viník. On dostane sankci za protisměr.

hodnocení

0x
Otáčet a jet v protisměru se nesmí. Nicméně couvat bez ohledu na vzdálenost ano pokud k tomu je relevantní důvod. To může být parkování a nebo i neodstranitelná překážka. Ale spíše záleží jak to posoudi hlídka a zda je vzdálenost pořád v pořádku.
Nicméně co se týká toho zásobování tak oni nesmí zablokovat silnici tak aby nezůstaly 3? metry průjezdné pro záchranné vozidla. Takže pokud blokují provoz musí umožnit průjezd jinak na ně lze zavolat hlídku.

"Nicméně couvat bez ohledu na vzdálenost ano pokud k tomu je relevantní důvod"

Poprosím o znění příslušného ustanovení zákona. §24, odst.4, písm.g) z.č. 361/2000Sb. to není!

Až na skutečnost, kterou jsem výše před chvílí napadl, je toto nejrozumnější názor.

g) na pozemní komunikaci s jednosměrným provozem; smí však couvat, jestliže je to nezbytně nutné, například k zajetí do řady stojících vozidel nebo vyjetí z ní.

Nikde není stanoveno co je nezbytně nutné (parkování je příklad) a ani není stanoveno jak dlouho může couvat. To může napadnout jediné policie v závislosti na situaci

Takže trochu jinak. Obecně nemůžete v jednosměrce couvat třeba 50 m, když jste kolem volného místa předtím projel a po těch 50 m jste si řekl, že tam zaparkujete. NESMÍTE! Musíte jet dále a do té jednosměrky vjet znovu! To vysvětluje jak tu NEZBYTNOST, tak i tu VZDÁLENOST.

Obecně smíte zacouvat do volného parkovacího místa, které právě míjíte.

Nikdo tady nepise o couvani na zaparkovani kdyz je ta cesta prujezdna.

Pokud zjistim ze je jednosmerka neprujezdna a nejde odstranit prekazku tak dle zakona ji mohu odcouvat celou, klidne i x set metru, pokud je to jedina mozna cesta protoze se bude jednat o nezbytne nutne couvani.

Ja bych se radsi otocil a jel proti smeru, protoze je to bezpecnejsi nez couvani ale to je vec druha.

Další iskuze s tebou nemá význam. Stejně nepochopíš, že nemáš pravdu. Na další tvé výmysly už nebudu reagovat.

Tady se nam nekdo urazil protoze nerozumi psanemu textu a odmita text ostatnich. Tak se priste nikam nevyjadruj a udelas lepe.

Siley má pravdu. V takovém případě je nezbytně nutné vycouvat, protože překážka v provozu tam může být celý den/noc a přeci tam nebude čekat, když musí na WC, jíst a pít, k doktorovi, do porodnice atd.
Nějaké zajetí do řady vozidel je pouze příklad uvedený, takže se toho nebudeme držet jako jediné varianty.

hodnocení

0x

Pokud je silnice zablokovaná, holt se musíte otočit nebo vycouvat. Co je jednodušší, je to jedno.

Je to stejné jako jízda kolem ostrůvku vlevo, když je to vpravo zablokované, objíždění nehody odstavným pruhem nebo vystupování na zablokované dálnici, abyste se vyčůral...

Ano, obvykle se to tak dělá. Ovšem ve většině případů se podle zákona jedná o dopravní přestupek, jen policisté většinou přimhouří oko. Takže bych to tak kategoricky netvrdil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]