Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

IBC 1000L - odvoz na střešním nosiči1

Od: grt odpovědí: 9 změna:

Ahoj, prosím o radu, zda je možné odvézt prázdnou IBC bečku (cca.60kg) na střeše auta resp. střešním nosiči. Bohužel nemám jak jinak, do kufru nevejde a tažné nemám :(

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Ahoj,

většina aut, pokud se nepletu, má nosnost střechy cca 75kg. Určitě si ověřte v parametrech svého vozu.

A pokud je IBC lehčí (co jsem v rychlosti dohledal, tak by měl plastový s rámem, vážit cca 50kg), tak to půjde.

Nicméně určitě pořádně přikurtovat ze všech stran a raději jet pomalu a po vedlejších silnicích. Ve větší rychlosti bude aerodynamický odpor hodně velký a může s autem nepříjemně házet a bude to i velký nápor na střechu. Pokud je auto starší, můžou být oslabené i držáky oslabené.

Osobně bych raději zvážil pomoc někoho známého/souseda, kdo tažné má. Vozík se půjčí za +-100,-/den, známému třeba postačí flaška něčeho dobrého + proplacení paliva, a bude to mnohem bezpečnější.

hodnocení

3x
Většinou bývá nosnost střechy 50-60kg (papírově), ve skutečnosti unese více. Já bych to tak převezl, jen bych nejezdil rychle. Protože bude fungovat odpor vzduchu a na střechu to bude větší zátěž než 60kg.

hodnocení

2x

Náklad je to relativně lehký, problém je, že auto bude v tu chvíli vyšší než širší.

Hlavně bych si dával pozor, abych to někde neshodil pod větvema nebo tak.

hodnocení

2x

Zdravím,

ano, bez problémů převezte. Správné upevnění je samozřejmost.

Nejezděte ve větru jako je dnes nebo v předpovědi na zítra!

hodnocení

2x
Když to neuvažete gumicukem jak někteří experti, tak se nic nestane.

hodnocení

2x

Ano, jen pozot na některé podjezdy ..

hodnocení

2x
Bez problému, na Oktávce jsem ho na střeše několikrát vezl a to poslední, co jsem řešil, je jak to vypadá. :) Na naložení a složení je samozřejmě lepší pomocník.
doplněno 01.05.24 23:15: To bylaegrace oproti tomu, když jsem v otevřeném kufru ovečky vezl 5,5 m dlouhý trám, několikrát kolem 400 kg 4 m střešních latí a další dřevo na střeše, nebo po celým autě rozmístěných kolem 600 kg střešních tašek. :-D

grt
hodnocení

Děkuji všem moc za odpovědi. Tak to risknu, budu sice vypadat asi jak blb, když to povezu, ale kašlu na to :)

Nebudete jako blb, ale jako šikovný člověk, který si nechal poradit od poradců.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]