Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna řidičáku z manuálu na automat

Od: martinbures odpovědí: 21 změna:

Zdravím, mám jeden problém, se kterým se bohužel setkávám dost často a netušil jsem jak ho řešit... Před rokem jsem udělal autoškolu, normálně B na manuál... Celá autoškola (ježdění) byla pro mě extrémně vysilující a stresující v tom smyslu, že mi kolikrát bylo za volantem fyzicky zle a opravdu jsem měl chuť doslova zastavit a zrdhnout na místě pryč (ještě abych věděl jak zastavit)... Ve stresu jsem nikdy nevěděl jak správně řadit a ani den před zkouškou jsem se nebyl kolikrát schopný ani rozjet... No prostě jsem byl úplně neschopný a já a byl přesvědčený že já a řízení prostě nepůjde dohromady... Fakt mě to štvalo, protože jsem se na autoškolu těšil... Celé to bylo pravděpodobně kvůli špatnému učiteli, ale to je jedno...

Hlavní problém je ten, že jsem autoškolu udělal... Sice na potřetí, ale udělal, čemuž vůbec nerozumím a ani nejsem za to rád... Na každé zkoušce jsem se třepal a při jizdě i bohužel brečel... (stres umím zvládat, ale autoškola bylo jiný kafe...)... No takže jsem dostal řidičák skupiny B s manuálem... Myslel jsem si, že mám konečně pokoj... Kežby... Teď vás totiž všichni otravují s tím, že bych měl řídit, ať je někam odvezu atd... No takže abych nemusel, tak můj řidičák většinou chátral vždycky doma (jakože jsem ho zapoměl), nebo jsem si našel jinou výmluvu... Každopádně jsem se jednou nechal přemluvit, ale jen z toho důvodu, že jsem měl příležitost vyzkoušet si automatickou převodovku... WOW, v životě jsem nebyl šťastnější... Doslova jsem ten den dokázal zakopat představu, že já a auto nepůjde nikdy dohromady... Řídit automat bylo prostě skvělé, zábavné, naprosto luxusní... Samozřejmě, můj vztah s manuálem to nějak nezměnilo, a stále co jsem jen sedl do auta s manuálem, málem jsem odpadl...

Situace je stejná až do dneška a stále jsem furt v mnoha případech nucen řidit auto s manuálem, což nechci protože to už ani neumím a sednout si za to sedadlo mi bere veškerou energii a je mi z toho akorát zle... A tak mě napadlo řešení, jak se tomu nadosmrti vyvarovat... Je možné zajít nějak na úřad a požádat o výměnu řidičského průkazu z automatu skupiny B na B-automat? Toto mi upřímně přijde jako nejlepší řešení, protože bych se toho problému navždy zbavil a v mým životě by se odstranil jeden celkem velký problém... Co myslíte? Dá se to? Prosím hlavně nepište, že v ČR je skoro každé auto s manuálem, že mi to bude chybět v zaměstnání a tak... Tyhle věci si uvědomuji, ale rozhodně kvůli tomu nebudu riskovat svoje psychické a fyzické zdraví... Z manuálu mám bohužel velmi těžké trauma a už nikdy víc, nechci si ani za to sedadlo s řadící pákou od 1-5 sednout... Díky moc za odpověďi, tipy, rady :)

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Hlavní problém vidím v tom, že sedáš ZA sedadlo, jak 2x tvrdíš ve svém románu, a ne NA sedadlo! Je pochopitelné, že za sedadlem musíš mít z řízení trauma, když nějak musíš levou nohou sešlápnout spojku a pravou rukou dosáhnout na řadicí páku! A navíc z auta pořádně nevidíš!

Ale vážně: ŘP měnit nemusíš a do aut s manuálem nesedej! Ovšem v každém případě bys měl navštívit psychologa aby ti zkusil navrátit ztracenou sebedůvěru. Ty totiž nejspíš žádnou nemáš! S tvojí psychikou jsi bohužel pro všechny ostatní na silnici nebezpečný, ať řídíš cokoli od koloběžky po traktor!

hodnocení

10x
Proč bys ten řidičák měnil to nak nepobírám dyt múžeš řídit oficiélně obojí
Tak proste do aut s manuálenm nesedej kup si auto s automatem a máš po starostech
Pokud by tě někdo nutil tak tvrd že múžeš řídit jen auta a automatem a vyřešeno
Já nevidim jedinej problém

já to chápu že chce výmluvu aby ho nenutili řídit cizí auta

hodnocení

10x
Pominu-li, že jste ten řidičák asi vůbec neměl dostat, tak se prostě naučte říkat NE a nemusíte řešit žádnou změnu v řidičáku.
"Prostě (tvoje auto) řídit nebudu!". Kupte si auto s automatickou převodovkou (mimochodem už rozhodně neplatí, že má skoro každé auto manuál) a můžete je vozit buď svým autem, nebo prostě vozit nikoho nebudete. Jednoduché, ne?
vernon
Zkoušku nakonec udělal. Tak jaképak neměl dostat?

Dnes dostane řidičák skoro každý a i technickou projde auto na úrovni Sentinelu...

No,když neví,že na normální řidičák může jezdit i s automatem,tak asi neměl dostat a to pomíjím jeho psychickou stránku.Sory martine.

vernon
Ale on to ví. Chce Béčko na automat jen proto, aby měl výmluvu, když by ho chtěl někdo posadit za volant "kvedloauta"... :)
@vernon pokud se při jízdě klepe, brečí a zmatkuje, není schopen se někdy ani rozjet, tak dle mě není zralý na to mít řidičák. Zkušební komisař to ale asi viděl jinak, no.

hodnocení

7x

Bože, to je příběh *smich* A to si představte, že existují i auta, kde se musí řadit s meziplynem - ale raději opatrně s tou představou, aby to s Vámi nešvihlo *smich*

Ale možná Vás potěším - jestli máte platný řidičák skupiny B, tak klidně můžete s tím vysněným automatem jezdit, platí i na tuto variantu.

lmgify

Který Béčkový auto vyžaduje meziplyn? :-D Poslední byl tuším Spartak. Octávie apod. měly ještě nesynchronizovaný 1.stupeň, ale kdo to potřebuje?

hodnocení

5x

Pominu-li možnost, že s tím řidičákem co máte, můžete řídit i atuo s automatem, jak už radili ostatní rádci, tak mě napadá ještě jedna věc.

Zajděte na příslušný úřad, svůj řidičák tam odevzdejte a žijte šťastný a spokojený život jako spolujezdec, nebo cestující MHD.

jp

Proč by ho měl odevzdávat, stačí když ho bude mít v šupleti. Dávejte prosím seriozní rady, rádobyvtipálku.

Když ho odevzdá, nebude muset řešit morální dilema lhát/nelhat ohledně toho jestli má/nemá řidičák, když ho bude někdo nutit vykonávat věc, kterou zjevně nenávidí.

Já alespoň radu dal... narozdíl od Vás... :-P

hodnocení

1x

S B na automat nesmíš s manuálem, opačně není žádný problém. jediný je v pořízení auta s automatem ...

vernon
hodnocení

1x
Není to možné. Není možné mít jen B na automat, když už máš klasické Béčko. A taky k čemu? Prostě s manuálem nejezdi, když jsi levej a neumíš to...
Teoreticky by mu to možná mohl omezit doktor, kvůli ruce, noze atd...I když spíše kvůli hlavě...
vernon
To si nějak nedokážu představit. Kdyby přišel za doktorem s tímhle problémem (panický strach z řazení), papíry by mu sebrali úplně a zavřeli by ho do šaškecu...

2024
hodnocení

1x
Řidičák měnit nemusíte, auto s automatickou převodovkou můžete řídit kdy chcete a co hrdlo ráčí.
Dnes máte na výběr spoustu modelů aut, s kterými budete šťastný (a nemusí to být ani nutně auto s "klasickou" automatickou převodovkou).

hodnocení

1x

Jestli jsem to správně pochopil, tak chceš výmluvu abys nemusel řídit cizí auta. Tak to teda nevím a myslím, že nikdo zde není oprávněn k odborné odpovědi. Proč se nezeptáš v autoškole nebo na příslušném úřadu?

Mimochodem, měl sis to zormyslet už při dělání autoškoly.

lmgify
hodnocení

0x

Teoreticky je omezení ŘP z důvodu pozbytí psychické způsobilosti možné, ale jestli panická hrůza z řazení umožňuje omezení jen na automat, to nedokážu odhadnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]