Nejste přihlášen/a.
Modrý najíždí na dálnici a musí dát přednost červenému. Neznám konkrétní místo, ale jistě tam modrý má i značku "dej přednost". Přednost zprava tam rozhodně neplatí.
Našel jsem to, jedná se pravděpodobně o tohle místo. Zřejmě jste přehlédla jednu dost důležitou značku. Doporučuji se za jízdy víc soustředit na řízení!
asd - tak jo, ale tím spíš tam rozhodně neplatí přednost zprava.
Jde mi např. o sjezd zde -> maps.app.goo.gl/...
Takže mám přednost celou dobu já, pokud jedu směr z Boleslavi a chci sjet na Černý Most, i když vpravo v pruhu se bude vozidlo, co pojede souběžne se mnou a chce doleva jet dále po Pražském okruhu? Kde vlastně ta přednost končí? Až na dalším sjezdu?
Děkuji.
dalnice - "...už v tom pruhu jsem a jedu souběžně s druhým vozidlem..."
Nepřesně jste formulovala otázku, protože se v tom případě už nejedná o najíždění na dálnici, ale o následnou jízdu v jízdních pruzích a prvdu má samozřejmě "asd".
Děkuji, nevěděla jsem přesně, jak to popsat, šlo mi o to, že ten pruh vlastně nekončí a zase nezačíná a já chci sjet doprava s tím, že vpravo je vozidlo, co chce zase doleva, takže moc děkuji. Jak říkával můj děda, radši budu za vola a zeptám se, než si jen něco myslet a pak bum. Jste hodní
Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezíli
řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom musí dávat znamení o změně
směru jízdy.
zákon 361/2000, §12, odstavec (5)
milancukrar - No jo, jenže jde o to, že do vedlejšího pruhu chtějí zároveň přejet obě vozidla jedoucí vedle sebe, jejich dráhy se tak v podstatě vzájemně kříží a s předností jsou na tom prakticky stejně. Situace sice málo pravděpodobná, ale nikoliv nemožná. Přiznám se, že oficiální řešní neznám , ale v praxi bych při nájezdu na dálnici dal přednosta tomu, kdo z dálnice sjíždí. Už jen proto, že bude v tu chvíli pravděpodobně rychlejší.
Pane kolego, tak se koukneme na zákon dále a vezmeme si příklad ze třech pruhů, kde ten vlevo nesmí ohrozit a omezit toho vpravo.
smí řidič přejíždět z levého jízdního pruhu do středního jízdního pruhu jen tehdy,
neohrozí-li řidiče přejíždějícího do středního jízdního pruhu z pravého jízdního pruhu;
obdobně se postupuje při přejíždění z levých jízdních pruhů do středních jízdních pruhů na
pozemní komunikaci o čtyřech a více jízdních pruzích vyznačených na...
Ale to je jen možnost. Páč v popsaném případě nemůže dojít ke kolizi, páč jeden nesmí ohrozit druhého.
Kvůli cyklistovi, kterej mi nedal přednost a tím se zrakvil, musím po vypršení trestu dělat zkoušku způsobilosti, pač nejsem podle systému způsobilý řídit vozidlo, i když jsem kromě tramvaje celejch 40 let jezdil se vším od traktoru po kamion. Čerství řidiči evidentně tento problém nemají, ti jsou jak vidno způsobilí do aleluja.
Takže k otázce. Jedná se o připojovací a odbočovací pruh, který je rovněž takto vyznačen jak vodorovnou dopravní značkou (přerušovaná čára), tak svislými dopravními značkami o uspořádání jízdních pruhů.
Kurzíva, výňatky ze zákona. Doufám že víte, z kterého.
u) připojovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro zařazování vozidel do jízdního proudu průběžného pruhu,
Odbočovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro odbočování (vyřazování) vozidel z průběžného jízdního pruhu.
Nejedná se tedy o tříproudovou komunikaci se třemi rovnocennými pruhy. Takže tam platí co, Kefalín? To, co pro jízdu v připojovacím a odbočovacím pruhu!
(7) Je-li pro zařazování do průběžného jízdního pruhu zřízen připojovací pruh, je řidič povinen před zařazením do průběžného pruhu užít připojovacího pruhu. Při zařazování z připojovacího pruhu do průběžného pruhu řidič nesmí ohrozit řidiče jedoucí v průběžném pruhu. Není-li připojovací pruh zřízen, je řidič povinen dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím v průběžném pruhu.
Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu.
Pre pochopenie si uvedomte, že nie vždy, ak idú vedľa seba auta,tak sa jedná o jazdu v jazdných pruhoch. Značka Daj. prednosť v jazde sa umiestňuje pred križovatkou. Čiže až za hranicou križovatky budú auta v pruhoch považované za pri súbežnej jazde. Takže, za hranicou križovatky vlastne vstupujete do odbočovacieho pruhu,ktorý je na hlavnej ceste.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.