Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sjezd a nájezd dohromady - přednost

Od: dalnice odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Mám chvilku po autoškole a narazila jsem na takovou situaci. Normálně sjezd a nájezd a jejich přednosti chápu.
Jak je to však v místech, kdy sjezd a nájezd je dohromady jeden pruh? Tedy někdo sjíždí a chce se zařadit doleva na dálnici a ten druhý z dálnice chce sjet z dálnice doprava.
Platí zde přednost pravé ruky a mám dát přednost tomu, kdo chce na dálnici / okruh najet a teprve poté vjet na sjezd?
Děkuji Vám.

Sjezd a nájezd dohromady - přednost

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Modrý najíždí na dálnici a musí dát přednost červenému. Neznám konkrétní místo, ale jistě tam modrý má i značku "dej přednost". Přednost zprava tam rozhodně neplatí.

doplněno 30.04.24 07:55:

Našel jsem to, jedná se pravděpodobně o tohle místo. Zřejmě jste přehlédla jednu dost důležitou značku. Doporučuji se za jízdy víc soustředit na řízení!

doplněno 30.04.24 08:07:

asd - tak jo, ale tím spíš tam rozhodně neplatí přednost zprava.

Sjezd a nájezd dohromady - přednost #2
asd1
To platí jen na začátku pruhu, hned za ním jde o jízdu v pruzích! Pokud vjedes z průběžného do odbocovaku a sejmes tam auto tak jsi vinik.
asd1
Pokud na nájezdu červenej přijede přes to srafovani do pripojovaku/odbocovsku a tam se srazí s modrým, tak vinik je modrý,nedal přednost. Ovšem hned o kousek dál(na fotce pravý kraj kde vyhled zakryva to rosti) pokud červenej vjede do odbocovaku a tam se srazí s modrým, tak vinik je červený protože tam už platí jízda v pruzích , červený mění pruh a nesmí ohrozit auto v nem.
dalnice
hodnocení

Děkuji, o značce vím. Šlo mi o to, když už v tom pruhu jsem a jedu souběžně s druhým vozidlem, co je v pruhu, kam na chci. Děkuji.
dalnice

Jde mi např. o sjezd zde -> maps.app.goo.gl/...

Takže mám přednost celou dobu já, pokud jedu směr z Boleslavi a chci sjet na Černý Most, i když vpravo v pruhu se bude vozidlo, co pojede souběžne se mnou a chce doleva jet dále po Pražském okruhu? Kde vlastně ta přednost končí? Až na dalším sjezdu?
Děkuji.

dalnice - "...už v tom pruhu jsem a jedu souběžně s druhým vozidlem..."

Nepřesně jste formulovala otázku, protože se v tom případě už nejedná o najíždění na dálnici, ale o následnou jízdu v jízdních pruzích a prvdu má samozřejmě "asd".

dalnice

Děkuji, nevěděla jsem přesně, jak to popsat, šlo mi o to, že ten pruh vlastně nekončí a zase nezačíná a já chci sjet doprava s tím, že vpravo je vozidlo, co chce zase doleva, takže moc děkuji. Jak říkával můj děda, radši budu za vola a zeptám se, než si jen něco myslet a pak bum. Jste hodní :)

Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezíli
řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom musí dávat znamení o změně
směru jízdy.

zákon 361/2000, §12, odstavec (5)

milancukrar - No jo, jenže jde o to, že do vedlejšího pruhu chtějí zároveň přejet obě vozidla jedoucí vedle sebe, jejich dráhy se tak v podstatě vzájemně kříží a s předností jsou na tom prakticky stejně. Situace sice málo pravděpodobná, ale nikoliv nemožná. Přiznám se, že oficiální řešní neznám *hi*, ale v praxi bych při nájezdu na dálnici dal přednosta tomu, kdo z dálnice sjíždí. Už jen proto, že bude v tu chvíli pravděpodobně rychlejší.

Pane kolego, tak se koukneme na zákon dále a vezmeme si příklad ze třech pruhů, kde ten vlevo nesmí ohrozit a omezit toho vpravo.

smí řidič přejíždět z levého jízdního pruhu do středního jízdního pruhu jen tehdy,
neohrozí-li řidiče přejíždějícího do středního jízdního pruhu z pravého jízdního pruhu;
obdobně se postupuje při přejíždění z levých jízdních pruhů do středních jízdních pruhů na
pozemní komunikaci o čtyřech a více jízdních pruzích vyznačených na...

Ale to je jen možnost. Páč v popsaném případě nemůže dojít ke kolizi, páč jeden nesmí ohrozit druhého.

hodnocení

2x

Kvůli cyklistovi, kterej mi nedal přednost a tím se zrakvil, musím po vypršení trestu dělat zkoušku způsobilosti, pač nejsem podle systému způsobilý řídit vozidlo, i když jsem kromě tramvaje celejch 40 let jezdil se vším od traktoru po kamion. Čerství řidiči evidentně tento problém nemají, ti jsou jak vidno způsobilí do aleluja.

Takže k otázce. Jedná se o připojovací a odbočovací pruh, který je rovněž takto vyznačen jak vodorovnou dopravní značkou (přerušovaná čára), tak svislými dopravními značkami o uspořádání jízdních pruhů.

Kurzíva, výňatky ze zákona. Doufám že víte, z kterého.

u) připojovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro zařazování vozidel do jízdního proudu průběžného pruhu,

Odbočovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro odbočování (vyřazování) vozidel z průběžného jízdního pruhu.

Nejedná se tedy o tříproudovou komunikaci se třemi rovnocennými pruhy. Takže tam platí co, Kefalín? To, co pro jízdu v připojovacím a odbočovacím pruhu!

(7) Je-li pro zařazování do průběžného jízdního pruhu zřízen připojovací pruh, je řidič povinen před zařazením do průběžného pruhu užít připojovacího pruhu. Při zařazování z připojovacího pruhu do průběžného pruhu řidič nesmí ohrozit řidiče jedoucí v průběžném pruhu. Není-li připojovací pruh zřízen, je řidič povinen dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím v průběžném pruhu.

Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu.

To je všechno hezké a jistě pravda, ale bohužel to nijak neodpovídá na dotaz tazatelky...

Tak pokud citace ze zákona neodpovídá na radu tazatelky, tak jinak to bohužel neumím.

ale tazatelka se ptala na jinou situaci...jiné místo, nežli uvádíte Vy.

hodnocení

0x

Pre pochopenie si uvedomte, že nie vždy, ak idú vedľa seba auta,tak sa jedná o jazdu v jazdných pruhoch. Značka Daj. prednosť v jazde sa umiestňuje pred križovatkou. Čiže až za hranicou križovatky budú auta v pruhoch považované za pri súbežnej jazde. Takže, za hranicou križovatky vlastne vstupujete do odbočovacieho pruhu,ktorý je na hlavnej ceste.

Nesmysl, souběžná jízda je něco jiného a do odbočovacího pruhu na hranici křižovatky nevjíždím, protože v něm dávno jsem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]