Nejste přihlášen/a.
Zase jsme u toho - o jakém autu se bavíme? Některé - např Karosa C730, kterou jsem řídíval měly na 2.500 ot/min omezovač, takže víc to fakt netočilo.
Pokud se bavíme o současném autu, kdy jde často o malolitrážní tříválec s turbem, tak tam naopak je potřeba víc točit. Ale každé auto má jinak převody, neexistuje univerzální rada, Nicméně dnešní auta mají často ,,napovídač´´ který radí, jaký rychlostní stupeň použít. Ovšem i toto zařízení z mého pohledu radí blbě a chce motor podtáčet.
Já jezdím na ucho, na pocit. Prostě motor zbytečně nedusím, ale ani nepřetáčím - pokud je silnice po rovině , nebo mírně z kopce, není problém jet i 50km/h na čtyřku, ale častěji jedu na trojku. Ovšem to se bavíme o dieselu 1.6HDi s šestikvaltem. Prostě když zlehka přidáte plyn a auto už moc nereaguje, jedete na vysoký rychlostní stupeň Lepší je jet tak, aby motor dobře reagoval i na prudké přidání plynu, už několikrát jsem musel dupnout na plyn a tím zabránit nehodě.
Astru G jsem měl jako služebák v kombíku, ale s 1.8 motorem, 5.kvalt. Tam jsem běžně po městě jezdil na 3, na čtyřicítce se ten motor na čtyřku už doslova trápí, pokud se nejede fakt ,,dole kopcom´´.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.