Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mne do kdy nejpozději musí být vypovězené povinné ručení před koncem ročního pojistného obdobi tak aby se ukončilo k tomu konci pojistného období. Stávající pojistné období u ČPP mi konči 14.5.2024 a od 15.5.2024 zvažují uzavřít povinné ručení s jinou pojišťovnou. Do kdy bych měl nejpozději podat výpověď tak aby se to povinné ručerrní ukonščilo s koncem pojistného období? Má na tu výpověď ČPP nějaký formulář?
odpověď máte ve smlouvě, stačí se tam podívat...mimochodem, zákon 168 o pojištění odpovědnosti, o který se zřejmě ve svých odpovědích opíráte byl ZRUŠEN, povinné ručení nově upravuje nový zákon číslo 30/2024...Poučení je i ve výročním dopisu, který pošťovny rozesílají
Čo bolo to bolo, dnes je vše jinak...
Těch 6 týdnů před koncem pojistného období (14.5.2024) už asi bohužel téměř určitě nestíhnu. Zaspal jsem dobu a tak nezbývá než se tím případně zabývat až za necelý rok. Ano předpis pojistného na další období mi přišel už začátkem března, ale než jsem se tím začal zabývat tak uplynul nějaký čas a pak jsem na to i trochu zapomněl a nyní už je asi pozdě. Tak snad mne tu za to nezačnete všichni kamenovat, že jsem to moji vinou prošvihnul.
Ano, šest týdnů. Nějaký den zpoždění by vám mohl zachránit váš osobní pojišťovák (makléř), ale 14 dní je poměrně dost. Já bych klientovi řekl ať přijde za (necelý) rok
Od 1.4.2024 zřejmě kdykoliv po tvém doručení oznámení...
§ 24
Zvláštní ustanovení pro zánik pojištění odpovědnosti
(1) Pojištění odpovědnosti týkající se provozu tuzemského vozidla zanikne také
a) na základě výpovědi podle občanského zákoníku,
b) dnem oznámení zániku pojistného zájmu pojistníka na pojištění odpovědnosti pojistiteli,
c) jeho odcizením; nelze-li dobu odcizení vozidla přesně určit, má se za to, že vozidlo bylo odcizeno, jakmile Policie České republiky nebo policejní orgán jiného státu přijal oznámení o odcizení vozidla,
d) dnem jeho vyřazení z provozu podle zákona upravujícího podmínky provozu vozidel na pozemních komunikacích, nebylo-li dohodnuto přerušení tohoto pojištění, nebo
e) dnem zápisu jeho zániku v registru silničních vozidel; jde-li o jiné než registrované vozidlo, dnem, kdy nastala nevratná změna znemožňující provoz tuzemského vozidla.
(2) Pojistník oznámí pojistiteli bez zbytečného odkladu vznik skutečnosti podle odstavce 1 písm. b) až e), změnu vlastnictví vozidla a změnu jeho provozovatele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.