Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odebrání řidičáku ze zdravotních důvodů?

Od: ola® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

známý utrpěl v roce 2008 těžký úraz hlavy. Léčil se a následně v minulém roce dostal invalidní důchod, který doporučil psycholog i psychiatr. Celou dobu jezdil autem a bez problémů! Ani jednomu z lékařů to nevadilo. Teď se bohužel rozvádí a ta jeho budoucí zamyndrákovaná EX, mu škodí, kde se dá. Vykopla ho s holým zadkem a ještě mu chce nechat sebrat ŘP ze zdravotních důvodů. Odborný lékař-psychiatr mu sdělil, že paní pořád volá a požaduje, aby mu zakázal řídit (vymýšlí si báchorky, aby toho docílila). Tak pan doktor mu říkal, že k tomu potřebuje nějaký podnět.

Kdo ho může dát, nebo jak to funguje? Opravdu si kdekdo může zavolat lékaři a on to musí řešit? nebo si snad ona zavolá na dopravku a oni si sami vyžádají posudek?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

neplattepokuty*
hodnocení

2x

1. Lékař má oznamovací povinnost, tedy pokud zjistí závažné skutečnosti, které by mohli ohrozit...

2. Oznamovací povinnost znamená oznámit, nemusí to být na policii, policie s tím nemá nic do činění..., ale na příslušný orgán, tedy například Magistrát...

3. Příslušný orgán z úřední povinnosti musí zahájit řízení, pokud zjištěné skutečnosti nasvědčují...

4. Pokud vznikne účastníkovi neoprávněná újma, může žádat náhradu ( žalobou na exmanželku)

Jen v krátkosti a ve stručnosti...

hanher*
hodnocení

0x

Doporučení na vzdání se řidičáku uděluje lékař pro závažné "onemocnění"(nevím, jak to lépe nazvat *nevi*), kdy řidič není zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

no zákonným podnětem bude dosažení určité věkové hranice, například 65 nebo 68 let,kdy je nutné zpracovat posudek o zdravotní způsobilosti, také si jej může vyžádat soud například při nebo po dopravní nehodě, ale i orgán činý v trestním řízení při domácím "násilí" atd, takže kdyby EX byla svině a nahlásila napadení EX-manželem atd...na zavolání by to mohlo vypadat asi tak, že já zavolám všem obvoďákům všech účastníků této diskuse a budu žádat o vyšetření, včetně odborého, tedy psychologem, všichni se po mém zavolání budou muset podrobit vyšetření? Nesmysl...

Pokud o něm jeho EX šíří pomluvy, které jsou průkazné, není problém podat na ní trestní oznámení...

jabraka*

Jen doplním.Nedávno jsem absolvoval lékařskou prohlídku.Bez tohoto dokladu mi můžou policajti napařit až 10 000.-

Kdy prohlídku absolvovat?

Prohlídku musí senioři absolvovat v 60, 65, 68 a v 70 letech. Později každé dva roky. Potvrzení od lékaře je zpoplatněno a jeho cena se pohybuje okolo 300 Kč. Pokud je zdravotní stav řidiče - seniora natolik zhoršený, že by mohl ohrožovat sebe nebo ostatní účastníky dopravního provozu, řidič za volant nesmí.

Jaké sankce hrozí?

A co když vyrazíme na silnice i bez platného potvrzení? Skutečnost je taková, že senioři bez dokladu o zdravotní prohlídce nesmí za volant. Porušení zákona o zdravotní způsobilosti řidiče je pokutováno od 5.000 do 10.000 Kč. Řidič, který potvrzení nevlastní může navíc dostat 5 trestných bodů a obdržet zákaz řízení motorového vozidla na jeden rok. Najde-li se řidič, který má potvrzení o svém zdravotním stavu, ale nemá ho u sebe ve voze, je to jako by ho neměl vůbec.

Jardo, 1*, a *palec*

ola®
hodnocení

Ona se prostě baba chce pomstít, že od ní konečně odešel! (podotýkám, že ho sama nejprve vykopla). Mermomocí ho chce zničit. Dokonce na něho přijela s policií, v ruce držela jeho lékařské posudky a tvrdila policajtům, že nebere léky a je nebezpečný. Dokonce před nimi řvala, že zítra ho přijede odvézt násilím do ústavu lékař se sanitkou (to už se smáliá i cajti)!

Policisti, byli naprosto vpohodě, jen se známému omlouvali, že to holt musí prošetřit.

Známý sám zašel druhý den ke zmíněnému lékaři, ten kroutil hlavou, že nevidí žáden důvod k nějaké ústavní léčbě. Prostě také nechápal co baba dělá za dusno. Ale zvyjádřil se takto: Víte já k odebrání ŘP musím mít nějaký podnět, ruku na srdce nějaký minimální defekt tady v nálezu máte, ale je to minimální. No uvidíme. Tím to uzavřel.

Ona těm policajtům povyprávěla že se léčí u psychiatra a že DLE JEJÍHO NÁZORU JE NEZPUSOBILÝ k řízení mot. vozidel. Proto se ptám, zda si policie v takovém případě vyžádá lékařský posudek? Kdyby bylo jen na tom lékaři, tak by to bez debat kladně vystavil, ale když dáma udělala takový humbuk už i s policií, tak mám strach, že se doktor lekne a to řízení mu fakt zakáže.

doplněno 05.08.10 16:32:

ještě doplním, že známému je 35 let a bydlkí v takové díře, že bez auta je ztracen. A to ta jeho saň móc dobře ví...

nespokojenyurednik

ještě jednou, pokud je důvodné podezření z porušení zákona, je povinností policie zahájit úkony, buď na upozornění nebo pokud to zjistí tak samostatně, v duchu litery zákona o policii a hesla pomáhat a chránit..pokud je dotyčný v pořádku a potvrdil mu to i lékař, není důvod k obavám...pokud je nezpůsobilý k řízení, má smlůlu...konečné slovo má tedy LÉKAŘ, ne policie ani EX...žijeme v právním státě a dotyčný má samozřejmě možnost bránit se jak zákonnými, tak dalšími prostředky, pokud jde o můj osobní názor, bez ohledu na to, zda se jedná o EX nebo o ne-EX, dotyčná potřebuje okamžitou , rozhodnou a ráznou lekci, i vzhledem k tomu, že vše by se mělo oplácet...napadla mě zajímavá myšlenka, co když je samotná dotyčná EX duševně nemocná? To by také mohla přijít o práci a fungovat maximálně v nějaké chráněné dílně...Je jen na něm, zda si dobrovolně dál nechá kakat na hlavu...Pokud chcete tuto debatu o vztazích rozvíjet dál, posunte se o rubriku dál, tam se řeší předmanželské, manželské a pomanželské vztahy...

pavluska*
hodnocení

0x

Pokud má in. důchod následkem toho úrazu hlavy, tak úřady to chápou, že na hlavu je. Píšete, že in. důchod dostal díky nálezům z psychiatrie. Jeho kód diagnózy bude nějaké F, pod které spadají nemoci duševní a poruchy chování (důvod pro odebrání ŘP)!

Já osobně se divím, že ŘP ještě stále vlastní! Pokud utrpěl těžký úraz hlavy, tak žádost na odebrání ŘP odesílá lékař ( ošetřující lékař v nemocnici) před propuštěním do domácího léčení! Tímto způsobem přišel o ŘP můj bratr. Měl autonehodu v říjnu 2009 a taky utrpěl těžký úraz hlavy. Chce ho získat zpátky, tak furt chodí na různá vyšetření, běhá od doktora k doktorovi a nic!

Proto se divím, že ŘP ještě má! V nemocnici mi řekli, že po takových úrazech NIKDY nemohou zaručit způsobilost k řízení mot. vozidel! Tak nevím...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]