Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
známý utrpěl v roce 2008 těžký úraz hlavy. Léčil se a následně v minulém roce dostal invalidní důchod, který doporučil psycholog i psychiatr. Celou dobu jezdil autem a bez problémů! Ani jednomu z lékařů to nevadilo. Teď se bohužel rozvádí a ta jeho budoucí zamyndrákovaná EX, mu škodí, kde se dá. Vykopla ho s holým zadkem a ještě mu chce nechat sebrat ŘP ze zdravotních důvodů. Odborný lékař-psychiatr mu sdělil, že paní pořád volá a požaduje, aby mu zakázal řídit (vymýšlí si báchorky, aby toho docílila). Tak pan doktor mu říkal, že k tomu potřebuje nějaký podnět.
Kdo ho může dát, nebo jak to funguje? Opravdu si kdekdo může zavolat lékaři a on to musí řešit? nebo si snad ona zavolá na dopravku a oni si sami vyžádají posudek?
1. Lékař má oznamovací povinnost, tedy pokud zjistí závažné skutečnosti, které by mohli ohrozit...
2. Oznamovací povinnost znamená oznámit, nemusí to být na policii, policie s tím nemá nic do činění..., ale na příslušný orgán, tedy například Magistrát...
3. Příslušný orgán z úřední povinnosti musí zahájit řízení, pokud zjištěné skutečnosti nasvědčují...
4. Pokud vznikne účastníkovi neoprávněná újma, může žádat náhradu ( žalobou na exmanželku)
Jen v krátkosti a ve stručnosti...
no zákonným podnětem bude dosažení určité věkové hranice, například 65 nebo 68 let,kdy je nutné zpracovat posudek o zdravotní způsobilosti, také si jej může vyžádat soud například při nebo po dopravní nehodě, ale i orgán činý v trestním řízení při domácím "násilí" atd, takže kdyby EX byla svině a nahlásila napadení EX-manželem atd...na zavolání by to mohlo vypadat asi tak, že já zavolám všem obvoďákům všech účastníků této diskuse a budu žádat o vyšetření, včetně odborého, tedy psychologem, všichni se po mém zavolání budou muset podrobit vyšetření? Nesmysl...
Pokud o něm jeho EX šíří pomluvy, které jsou průkazné, není problém podat na ní trestní oznámení...
Jen doplním.Nedávno jsem absolvoval lékařskou prohlídku.Bez tohoto dokladu mi můžou policajti napařit až 10 000.-
Kdy prohlídku absolvovat?Prohlídku musí senioři absolvovat v 60, 65, 68 a v 70 letech. Později každé dva roky. Potvrzení od lékaře je zpoplatněno a jeho cena se pohybuje okolo 300 Kč. Pokud je zdravotní stav řidiče - seniora natolik zhoršený, že by mohl ohrožovat sebe nebo ostatní účastníky dopravního provozu, řidič za volant nesmí.
Jaké sankce hrozí?A co když vyrazíme na silnice i bez platného potvrzení? Skutečnost je taková, že senioři bez dokladu o zdravotní prohlídce nesmí za volant. Porušení zákona o zdravotní způsobilosti řidiče je pokutováno od 5.000 do 10.000 Kč. Řidič, který potvrzení nevlastní může navíc dostat 5 trestných bodů a obdržet zákaz řízení motorového vozidla na jeden rok. Najde-li se řidič, který má potvrzení o svém zdravotním stavu, ale nemá ho u sebe ve voze, je to jako by ho neměl vůbec.
Ona se prostě baba chce pomstít, že od ní konečně odešel! (podotýkám, že ho sama nejprve vykopla). Mermomocí ho chce zničit. Dokonce na něho přijela s policií, v ruce držela jeho lékařské posudky a tvrdila policajtům, že nebere léky a je nebezpečný. Dokonce před nimi řvala, že zítra ho přijede odvézt násilím do ústavu lékař se sanitkou (to už se smáliá i cajti)!
Policisti, byli naprosto vpohodě, jen se známému omlouvali, že to holt musí prošetřit.
Známý sám zašel druhý den ke zmíněnému lékaři, ten kroutil hlavou, že nevidí žáden důvod k nějaké ústavní léčbě. Prostě také nechápal co baba dělá za dusno. Ale zvyjádřil se takto: Víte já k odebrání ŘP musím mít nějaký podnět, ruku na srdce nějaký minimální defekt tady v nálezu máte, ale je to minimální. No uvidíme. Tím to uzavřel.
Ona těm policajtům povyprávěla že se léčí u psychiatra a že DLE JEJÍHO NÁZORU JE NEZPUSOBILÝ k řízení mot. vozidel. Proto se ptám, zda si policie v takovém případě vyžádá lékařský posudek? Kdyby bylo jen na tom lékaři, tak by to bez debat kladně vystavil, ale když dáma udělala takový humbuk už i s policií, tak mám strach, že se doktor lekne a to řízení mu fakt zakáže.
doplněno 05.08.10 16:32:ještě doplním, že známému je 35 let a bydlkí v takové díře, že bez auta je ztracen. A to ta jeho saň móc dobře ví...
ještě jednou, pokud je důvodné podezření z porušení zákona, je povinností policie zahájit úkony, buď na upozornění nebo pokud to zjistí tak samostatně, v duchu litery zákona o policii a hesla pomáhat a chránit..pokud je dotyčný v pořádku a potvrdil mu to i lékař, není důvod k obavám...pokud je nezpůsobilý k řízení, má smlůlu...konečné slovo má tedy LÉKAŘ, ne policie ani EX...žijeme v právním státě a dotyčný má samozřejmě možnost bránit se jak zákonnými, tak dalšími prostředky, pokud jde o můj osobní názor, bez ohledu na to, zda se jedná o EX nebo o ne-EX, dotyčná potřebuje okamžitou , rozhodnou a ráznou lekci, i vzhledem k tomu, že vše by se mělo oplácet...napadla mě zajímavá myšlenka, co když je samotná dotyčná EX duševně nemocná? To by také mohla přijít o práci a fungovat maximálně v nějaké chráněné dílně...Je jen na něm, zda si dobrovolně dál nechá kakat na hlavu...Pokud chcete tuto debatu o vztazích rozvíjet dál, posunte se o rubriku dál, tam se řeší předmanželské, manželské a pomanželské vztahy...
Pokud má in. důchod následkem toho úrazu hlavy, tak úřady to chápou, že na hlavu je. Píšete, že in. důchod dostal díky nálezům z psychiatrie. Jeho kód diagnózy bude nějaké F, pod které spadají nemoci duševní a poruchy chování (důvod pro odebrání ŘP)!
Já osobně se divím, že ŘP ještě stále vlastní! Pokud utrpěl těžký úraz hlavy, tak žádost na odebrání ŘP odesílá lékař ( ošetřující lékař v nemocnici) před propuštěním do domácího léčení! Tímto způsobem přišel o ŘP můj bratr. Měl autonehodu v říjnu 2009 a taky utrpěl těžký úraz hlavy. Chce ho získat zpátky, tak furt chodí na různá vyšetření, běhá od doktora k doktorovi a nic!
Proto se divím, že ŘP ještě má! V nemocnici mi řekli, že po takových úrazech NIKDY nemohou zaručit způsobilost k řízení mot. vozidel! Tak nevím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.