Dobrý den, všimnul jsem si, že mám přední pneumatiky sjeté na krajích mnohem více. Uprostřed pneu v drážkách je vzorek vpořádku jen z venkovní strany je více sjetý. Můžu s tím jezdit? Na autě jsem měnil pouze čepy ramen a stabilizační tyčky.
Samozřejmě, že může. Máte špatně seřízenou geometrii přední nápravy. Jezdit s tím můžete do doby, než se vzorek na kraji sjede pod 1,6 mm. To nebude trvat dlouho.
doplněno 11.04.24 08:36:
"...jsem měnil pouzečepy ramen..."
Geometrii jste následně nechal seřídit? To je po takovém zásahu dost podstatné. Jestli ano, je to na reklamaci.
Jestli je to technologie přední nápravy s horním rameny, může to být vůle horních ramenech. Za další ze zkušeností to nedělají ani tak čepy ramen jako uložení silenty ramen. svbihavost taky je ve hře
V mém regionu je to běžné a nesouvisí to se stavem auta. U nas jsou úzké silnice a krajnice často zbořená nebo rozbita a venkovní kraj PP pneu je hodně opotřebováván.
Kdysi jsem to řešil také a pro jistotu si našel toto, abych věděl v případě dohadů s PČR. Ale nakonec jsem stejně musel pneu vyměnit, protože se roztrhla na těch sjetých okrajích.. ojeté pneu na okrajích - zákon - dieselpower.cz/... - Vyhláška č. 341/2014 Sb. - Vyhláška o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích ○ Příloha č. 12 k vyhlášce č. 341/2014 Sb., F. 5. Pláště pneumatik nesmí mít na svém vnějším obvodu trhliny nebo poškození, které obnažují kostru nebo ji narušují. Činná plocha pláště pneumatiky v provozu musí mít po celém obvodu a celé šíři vrchního běhounu jasně viditelný dezén s hloubkou hlavních dezénových drážek nebo zářezů u mopedů nejméně 1,0 mm a u vozidel ostatních kategorií nejméně 1,6 mm. Hlavními dezénovými drážkami se rozumějí drážky opatřené indikátory opotřebení, označené zkratkou TWI.
Jen upřesnim obrázek z metodiky je pro vzorek bez kontrolek, vzorek s kontrolkama se měří jen v těch drážkách kde kontrolky jsou, tj. ještě užší plocha (kontrolky bývají v těch podélných drážkách)
= tazatelova guma je OK i když ten kraj bude mít pod 1,6
Geo je ale potřeba udělat, jinak z toho kraje za chvilku polezou dráty
Dobrý den, jedná se o sjeté pneumatiky z vnější strany na kraji, tam ten vzorek musí být také 1.6mm? Všude jinde je totiž okolo 4.5mm. Jinak bylo mi řečeno, že když se mění čepy ramen a stabilizační tyčky, tak se sbíhavost nedělá, tak jsem jí nedělal. Děkuji
asd1
1,6 musí být všude v hlavních dezénových drážkách, to jsou ty kde jsou "kontrolky"
Sjetý jeden kraj = špatná geo nebo časté zatáčky ostřejší jízdou
Sjeté oba kraje = podhuštěná pneu
Po čepech ramene se geo samozřejmě udělat musí. Po kostech stabilizátoru ne.
asd1
PS jezdit s tim můžeš, tohle je ještě OK. Můžeš zvýšit tlak v gumách, pak se bude víc ojíždět střed a kraje míň.
Geo seřídit - je velká sbíhavost.
doly
Dobrý den, já se před výměnou čepů na to ptal kolegy co spravuje auta a ten mi řekl, že se po výměně čepů ramen nemusí dělat sbíhavost jen kdybych měnil čepy řízení. Tak jak to prosím je? Děkuji
asd1
Kolega je kokot a měl by ti zaplatit poškození pneu (a kdyby sis toho včas nevšiml tak zničení).
Na čepu ramene stačí aby se změnila poloha o desetinu milimetru a geometrie se rozhodí mimo limit.
Desetina milimetru ještě není nijak zásadní a třeba u fa/fe čep posunout prakticky ani nejde, ale třeba u jedničkový oktávky je v těch dírách pro šrouby solidní prostor (ulehčil jsem si nastavování pro další výměny posunutím čepu "co nejvíc ven" a i tak se mi rychleji sjíždí vnější okraj pneu, ale to je stylem jízdy v zatáčkách) Ale problém jsou čepy samotný, co výrobce, to jinej rozměr, jeden nějakej noname jsem hned měnil zase za jinej, protože byl prostě kratší asi o 2mm, takže geometrie s ním úplně hnuta
doly
Dobrý den, byl jsem na geometrii a opravdu to jedno kolo bylo dost uhlé a je potřeba dělat geometrii i při výměně čepů ramen. Ono to třeba někdo trefí a je tam nepatrný rozdíl a může to být vpořádku, ale nespoléhal bych se příště na to.
fex
Jojo, mě taky v servisu známý říkal, že se geo nemusí, taky jsem mu to pak dal sežrat, když jsem za pů roku musel koupit 2 nové gumy a stejně geo udělat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.