Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pneumatiky na vozík

Od: kubinec® odpovědí: 31 změna:
Dobrý den, prosím vás o vysvětlení. Na vozíku Agados jsem si rozerval pneu R13/165/70.
Známý mi nabízí ojeté ale jiný rozměr 155/70/13 a ve velkém tp je uvedeno ,viz příloha.
Chápu to správně že bych je mohl bezproblému používat?
Děkuji

Pneumatiky na vozík

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

155/70R13 v tom TP uvedeny nejsou, teoreticky je tedy nelze legálně použít.

hodnocení

2x
Známý vám nabízí 155/70 r13 a ty v TP nikde nevidím...Takže ne..
hodnocení

Dobře, ale co znamená ten údaj 155 R13?
Nebudou to třeba všechny rozměry vše kolem 155/...
Samozřejmě že musí sedět index nosnosti

155 je šířka v milimetrech, r13 je průměr ráfku v palcích.

hodnocení

Ano, to vím. Jde mi o to zda mohou být i jiné alternativy pneu. Zda záleží na profilu pneu u vozíku.

asd1
hodnocení

2x

Je to nejen pneu, ale kombinace ráfek + pneu. Pokud máš ráfek 4,5 tak tam 155 nesmíš použít ani kdyby měla správnou výšku profilu + indexy rychlosti a nosnosti. Mám pocit, že výška profilu pokud neni označená tak je 80 (nevim jistě)

hodnocení

Ok, Kurde, kde zjistit správné informace.
No zitrá zajedu do sběrného dvoru prý se tam dá vybrat i slušné ojeté pneumatik, které někdo vyhodil,podívám se po správném rozměru
asd1

Sorry koukám že jako poslední je 155 R13 - to je 155x80 R13, to použít můžeš.

Odkud jsi? Až shodim letní tak budu mít 4 kousky, vzorek ještě OK jen jsou starší.

asd1

PS tak nemám, maj nosnost 79, ty potřebuješ 83 tj. zátěžový.. To se po sběrných dvorech asi moc dobře shánět nebude...

ok®

asd1

díky moc za objasnění parametrů

paveldvorak
hodnocení

2x

Napsal bych napsal výrobci, agados funguje a pokud vozíky schvaluje ještě s jiným rozměrem pneumatik dají se do TP dodatečně dopsat...takže požádat výroibce o vyjádření

Tak, tak, máte naprostou pravdu.

Já jsem při nejasnosti zavolal do Agadasu, spojovatelka mne přepojila na správného technika, ten mi snadno a srozumitelně vysvětlil, co jsem požadoval.

paveldvorak

jenže jsou i lidé kteřé si na vlozík namontují cokoliv, co za pár korun seženou na bazoši...pokud výrobce neexistuje, měla by se k podobným úpravám vyjádřit technické zkušebna, případně kontrolní technik z STK...v dnešní době může stát jeden protokol z STK nebo zkušebny víc než dvě pneumatiky

asd1

Tomu se říká typový list... V techničáku těch gum má víc než dost, zapisovat další je nesmysl. Beztak to bude s vyšším zátěžovým indexem a dávat tam nějaký větší kola je pitomost. Leda že bu chtěl tuzingový vozík *smich*

vili
hodnocení

0x
Nevím, co byste dal protihodnotou známému, ale tento rozměr byl snad nejvíce používaný na Felicii. Takže u nás na vrakovišti byste za dva kousky na discích dal kolem šesti stovek dohromady.
asd1

Rozměr ano, ale hmotnostní index maj vyšší !

Ten rozměr je na víc autech, ale problém je že na tom vozíku je zátěžová guma.

Gumy s nižším indexem vyskočí při nehodě - prdne guma vozík něco rozmlátí a pojišťovna odmítne plnit - technicky nezpůsobilé vozidlo a k tomu příčinná souvislost = velice snadnu v tom budeš lítat za miliony.

vili
To máte pravdu, ale vzhledem k tomu, že se jedná asi o něco malého a index jsem tam nevyčetl, tak jsem nepředpokládal, že by v tom mohl být problém.

Prvomontáž a tedy nejpoužívanější rozměr na Felicii byl vždycky 165/70R13. 155/70R13 se také montovaly, ovšem na totální socky typu Felicia Junior.

Mezi námi, za 2 kompletní kola se slušnými pneu 165/70R13 není 600 Kč až taková palba.

S tím indexem nosnosti je to zvláštní, u originál rozmeru uveden není, jen u některých alternativních, je tam taky psáno i o odpovídajícím indexu, navíc je požadavek na zátěžový zcestnej s ohledem na to, že jde o vozík nebrzdenej, tudíž předpokládám do 750kg celkově, na což mají odpovidajici index jakykoli gumy.
Felicia Junior neexistovala..Dělala se Fabia Junior s litrovým motorem.
asd1

Hmotnostní index je v techničáku hned nahoře a dole je poznámka že ostatní varianty pneu musí mít odpovídající.

Dvě tyhle komplet kola za 600 - na jednu stranu za míň pro to nikdo z prodávajících ani nepůjde do garáže, na druhou stranu tyhle kola skoro nikdo nechce ani za odvoz a v garáži se válí dokud to nejde do šrotu..

@doutnak: Máš pravdu. Spletl jsem to mj. s Favoritem 115 *plac*

Myslím, že jakejkoli favorit měl povolené i 155ky, ale snad jen u zimaku, nejsem si jistej.
Jinak ja loni kupoval 155r13 zatezaky na obytnej přívěs, nějaký total noname (Arivo Tranzito) nový asi za 8 stovek kus i s dopravou,

hodnocení

0x

to já tam moc dat nemám, tak nevím, jestli tam můžu dát "cokoliv" 13" na disku 4,5...

11.04.24 14:10
jm
12.04.24 12:48

Kola pod korbou je dobrá volba.

hodnocení

tak sehnal jsem za 500kč protrktory zimáky Vranik Everest 165/70/13 i s diskama, ale bohužel disky mají jiné rozměry děr, takže disky do šrotu

jm
Jj, má být asi rozteč 4*130.. na vozík se běžně používá jiný typ.
Já asi koupím původní 165 80 r13 or34
hodnocení

jm

rozteč na origo disku voziku je nejspíš 4x98 a střed asi 57mm

šuplerou se to špatně měřilo

asd1
Suplerou to změřit není problém.. zamer se na hmotnostní index, ten je nejdůležitější.. většina běžných gum v tomhle rozneru ho bude mít nižší..
Vyplatí se vzít správný funglovky za 800 než hodiny hledat bazarovky za petikilo a k tomu platit stovky za demontaz..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]