Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Plánuju si koupit nové celoroční pneumatiky na auto a chtěl bych se zeptat jestli by nevadilo kdybych měl pneumatiky s nižším indexem rychlosti a vyšším indexem hmotnosti, než je uvedene v TP.
V TP mám uvedeno 215/55 R16 93W.
Na autě mám několik let zimní pneu 215/55 R16 93H a na STK to vždy prošlo v pohodě.
Teď jsem se rozhodl pro koupi nových celoročních pneumatik a zjistil jsem, že pneu s indexem podle TP (93W) se dají sehnat pouze v omezeném množství v daném rozměru, navíc jsou dost drahé.
Naopak třeba pneu s rozměrem 97H nebo 97V se dají sehnat za celkem rozumnou cenu.
Na internetu jsem se dočetl, že pneu s vyšším hmotnostním indexem a nižším rychlostním indexem nejsou problém.
Ale přesto bych se chtěl ujistit jestli si je mohu opravdu pořídit na 100%, aniž bych měl obavy, že by to byl v budoucnu problém na STK nebo při policejní kontrole.
Díky.
Můžete- Jen musíte mít maximální rychlost vyznačenou v zorném poli nebo nastavenou na displeji.
Vyšší hmotnostní index nevadí.
Celoročky jsou zimní.
@genehawkins: Ten nižší rychlostní index by se měl týkat jen zimních pneu. Nebo se snad něco změnilo?
Na vozidle nesmí být použity pneumatiky mj. s nižším indexem rychlosti a nižším indexem hmotnosti, než je uvedeno v TP. Jedinou výjimkou u indexu rychlosti jsou zimní pneumatiky za předpisem stanovených podmínek.
O jaké auto se jedná?
Jedná se o Citroen C5 1,8 r.v. 2005.
Co se týče toho nižšího indexu rychlosti, tak jak jsem psal, mám už několik let zminí pneu s nižším indexem rychlosti (v TP je W a já mám H) a na STK mi to prošlo, zajímal jsem se primárně o to jestli nevadí vyšší index hmotnosti, což by u nových pneu bylo 97 a v TP mám 93.
Nespletl, opravdu je v TP uvedeno 93W...ale také mě taková vysoká hodnota překvapuje, protože maximální rychlost vozidla je podle TP 196 km/h...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.