Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důležitost indexu rychlosti a hmotnosti u pneu

Od: rastoff odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

Plánuju si koupit nové celoroční pneumatiky na auto a chtěl bych se zeptat jestli by nevadilo kdybych měl pneumatiky s nižším indexem rychlosti a vyšším indexem hmotnosti, než je uvedene v TP.

V TP mám uvedeno 215/55 R16 93W.

Na autě mám několik let zimní pneu 215/55 R16 93H a na STK to vždy prošlo v pohodě.

Teď jsem se rozhodl pro koupi nových celoročních pneumatik a zjistil jsem, že pneu s indexem podle TP (93W) se dají sehnat pouze v omezeném množství v daném rozměru, navíc jsou dost drahé.

Naopak třeba pneu s rozměrem 97H nebo 97V se dají sehnat za celkem rozumnou cenu.

Na internetu jsem se dočetl, že pneu s vyšším hmotnostním indexem a nižším rychlostním indexem nejsou problém.

Ale přesto bych se chtěl ujistit jestli si je mohu opravdu pořídit na 100%, aniž bych měl obavy, že by to byl v budoucnu problém na STK nebo při policejní kontrole.

Díky.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Můžete- Jen musíte mít maximální rychlost vyznačenou v zorném poli nebo nastavenou na displeji.

Vyšší hmotnostní index nevadí.

doplněno 04.04.24 23:03:

Celoročky jsou zimní.

rastoff
04.04.24 19:47
hodnocení

Děkuji.

@genehawkins: Ten nižší rychlostní index by se měl týkat jen zimních pneu. Nebo se snad něco změnilo?

hodnocení

0x

Na vozidle nesmí být použity pneumatiky mj. s nižším indexem rychlosti a nižším indexem hmotnosti, než je uvedeno v TP. Jedinou výjimkou u indexu rychlosti jsou zimní pneumatiky za předpisem stanovených podmínek.

O jaké auto se jedná?

rastoff
hodnocení

Jedná se o Citroen C5 1,8 r.v. 2005.

Co se týče toho nižšího indexu rychlosti, tak jak jsem psal, mám už několik let zminí pneu s nižším indexem rychlosti (v TP je W a já mám H) a na STK mi to prošlo, zajímal jsem se primárně o to jestli nevadí vyšší index hmotnosti, což by u nových pneu bylo 97 a v TP mám 93.

Podle auta je ten rychlostní index v TP holý nesmysl. Sice trvám na tom, co jsem napsal nahoře, ale každý rozumný člověk včetně kontrolních orgánů (Policie, STK) by měl pochopit, že u auta s nejvyšší rychlostí pod 200km/hod. stačí pneu s nižším rychlostním indexem.

jirib
hodnocení

0x
Nespletl jste se?Index W je pro rychlostní limit 270km/h...
rastoff
hodnocení

Nespletl, opravdu je v TP uvedeno 93W...ale také mě taková vysoká hodnota překvapuje, protože maximální rychlost vozidla je podle TP 196 km/h...

No nevím , mám dvoulitra se 100kW ale indexy jen 91H. Takže buďto máte vrcholnou verzi , tedy 3,0I V6 (240km s man a 230 s aut) nebo 2,2 HDi Biturbo (222km/hod...)

Případně zařehtal úřední šiml!

hodnocení

0x

U letních neexistuje žádná vyjímka , u zimních a CELOROČNÍCH, jak píší výše a jelikož vaše auto má maximálku 190 tak při použití T,U,H,V.. nemusíte nic lepit ani nastavovat

doplněno 04.04.24 21:27:

aha, sory max.196 km/h takže Té škrtám

Dííky za ty celoroční, to jsem nevěděl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]