Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Auto pro důchodce

Od: dexolus® odpovědí: 25 změna:

Ahoj, právě vybírám důchodci auto. Chce něco malého ale vyššího. Ideálně za co nejmíň. Zatím je v hledáčku Fiat Panda , Ford fusion , a ještě jsem koukal na Hondu Jazz. Neví někdo jaká je ta honda na nasedání? Je to starší člověk který má zdravotní problémy takže potrebuje něco vyššího do čeho se líp sedá. Ideálně nějaký další návrhy? Řeší i spotřebu takže něco takhle menšího se spotřebou okolo těch 6 litrů.. Díky :)

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

4x
Panda a spíš ta starší, nesmrtelnej motor 1,2
Do města ideální auto, vysoký posez a dobrý výhled, prijemnej motor. Naseda se jak na židli, saltrpaka po ruce.
Žere ve městě ca 6, okresky i pod 5, dálnice 140kmh 7
hodnocení

Ta se jí líbí nejvíce. Akorát koukám po 1.1 je taky ok? Díky

asd1
Ta nemá stabilizátor tak o něco hur sedi v zatáčkách, často je bez posilovače což je min moznosti poruch ale hur se točí kolama na miste. Je o něco slabší, mimo město to je znát, i ta 1,2 nad 100 kmh už nemá moc zrychlení (držet rychlost je v pohodě i na dalnici, horší na předjíždění a na dálnici dobrzdit za kamionem a pak zrychlit na 130 - je to líný. Ve městě v pohodě.
U starších hledej korozi, prahy vzadu a z.napravnice. servo a vypálené konektor pod volantem (nejlíp prebastlit elektriku svetel,silovy obvod predelat na ovladaci)
hodnocení

je tok rok 2009 což podle googlení by mělo mít posilovač? Jezdí jen do práce po okreskách a na nákup do města. Žádnej závodník. Teď měla Opla Agilu 1.0 47kw takže takovej rozdíl si myslím že tam nebude? Koroze je ok je to poměrně zachovalý..

asd1

Posilovač myslim nebyl podle roku výroby ale podle výbavy.. A kdo kupoval 1,1 tak šetřil a spíš bral holobyt.. Když je, tak nepoužívat City režim (velký odběr, s horší baterkou je větší problém s regulací napětí), i ten slabší režim je silný až dost. Posilovač trpí na snímač natočení volantu, díl ca za 1500 práce na dvě hodiny, nutno nakalibrovat středovou polohu diagnostikou = multiecuscan+kabel, repasy výměnu ca za 6k (Spiritwolker), Fiat autorizák jen celý řízení za 20k (lichváři)

1,2 je lepší motor. Hezká se dá sehnat i za 30, za 50 si můžeš vybírat z opravdu dobrých (v bazaru to samý ale bude od 70 vejš). Z much - rezne olejová vana, chce to hlídat a včas natřít, ohnilou radši vyměnit je za pár stovek (pozor dvě verze vany). Tlumiče originál jsou Monroe a pěkná sračka, reznou kluzáky tak že se rozpadne. Sachs jsou lepší, kus stojí ca 1k. Vejfuk, z levných je slušnej Polmo. Některý motory žerou olej (no žerou - mezi výměnama musíš dolít) nebo odejde těsnění hlavy (příčina nejspíš honění za studena), oleje je jen 2,7 L tak je dobrý měnit po 10kkm. Motor je ital tak po ohřátí nešolíchat ale nebát se točit - při akceleraci vytočit dvojku/ trojku do 5k a řadit 4 nebo i 5 a držet rychlost. Nejsou pavouci ve vejfuku a vychází to dobře i na spotřebu.

Elektrika světel už zmíněná, udělat přívod od baterky, pojistka, relé a silnější vedení do konektoru světla; spínání relé od bodycomputeru (tim se 1. nepřetěžuje konektor bodycomputeru a relátka v něm) Neni to navržený na denní svícení a hlavně v létě se to přehřívá, malý přechoďák a konektor se rozteče, relé v bodycomputeru se mění blbě, oprava i jen toho konektoru přes servis je za draho... Přebastlit je záležitost do 500 a ca dvě hodiny práce, nejvíc času zabere rozmotání svazku natažení drátu a zase zamotání (od baterky po přepážce a ke světlu), držák relé v motoru na přepážce nad posilovačem brzd.

Může být výhodný vzít levnou s jasnou závadou (ten posilovač - ve Fiatu se dozví že za 20 tak jinak hezký auto prodá za desítku a je rád že se zbavil nepojízdnýho šrotu) atd.,. je víc možností jak se levně dostat k pěknýmu autu. Na bazary pozor, levně koupí, naleští a zamaskujou vady, přihodí aspoň 30k a hledaj hejla co to koupí. Problém je hlavně zatajení vad a jakmile zaplatíš tak je to na tebe, při nákupu má spousta lidí "zalepený voči" sledujou víc milýho bazaristu než auto a tak problémy zjistí pozdě, většinou až přejedou domu a auto si prohlídnou opravdu v klidu ve svým prostředí.

04.04.24 11:18
hodnocení

Díky! :)

hodnocení

2x
Jako důchodce jsem začínal Pandou 1,2. Po ní přešel na na Suzuki Splash.
Obě autíčka jsou krátká, všude se vejdou, sedadla mají vysoko, výborný nástup a výstup, živá, pro důchodce velmi vhodná. I pro jeho kapsu...
Teď mám Opel Mokka, teda větší. Často při parkování vzpomínám na ta krátká...

hodnocení

0x
Mamka si před cca rokem pořídila Peugeot 107, prodával jeden člověk poblíž. A je velice spokojena. Nejezdí tedy žádné dlouhé trasy, spíše po vesnici a okolí.
hodnocení

107 bude poměrně nižší oproti třeba pandě ne?

hodnocení

0x
Nevim, jak nasedani do Hondy Jazz, ale Honda HRV 2. generace je trochu zvysena, takze nasedani v pohode, spotreba 6,5l, motor 1,5, ctyrvalec, bez turba. Honda bude urcite drazsi nez konkurence. sauto.cz/...

hodnocení

0x

Pokud levné auto tak starší Xara Picasso. Dá se pořídit levně a já coby důchodce jsem s ním byl spokojen. MOc pohodlné auto ve všech směrech. Vyměnil jsem ho za C8, protože jsme potřebovali větší prostor na zavazadla.

hodnocení

Bohužel zamítnuto hned v začátcích, moc velké a moc žere. Bohužel jsou lidi kteří vybírají auto podle barvy a spotřeby no.. V okolí mám pěkného Moduse ale spotřeba také velká :) díky.

Hmmm, velké - no my často vozíme kamarády, takže na kratší výlety to stačilo. Na dlouhé to má malý kufr.

Přítelkyně má špatné koleno a kotník a byla s tím spokojená.

Náklady na PHM jsem měl 1.20 Kč.

Ať si ho v nějakém autobazaru zkusí, já se do toho okamžitě zamiloval.

paveldvorak
hodnocení

0x

dobře se nasedá do modelů ix značky hyundai, ix20

senior
hodnocení

0x

Nepíšete, jestli chcete nové auto nebo ojetinu.

Mitsubishi COLT CZT odpovídá Vašim požadavkům, ale již se nevyrábí (výroba skončila asi r. 2008). Nasedá se do něj pohodlně, sedadlo má dost vysoko a jezdím s ním se spotřebou do 5,5 l / 100 km.

Jeho nástupce je SPACE STAR. A vyrábí se i nový COLT, ale s těmi zkušenost nemám. mitsubishi-motors.cz/...

hodnocení

0x

Ke zninovaným klidně i Suzuki Ignis, jinak spotřebu a pohodlí splní i Vitara, ale rozměrově je velká

id
hodnocení

0x

Já po úrazu ( s chodítkem, pak o berlích) jsem měla třídveřák CITIGO. Dvěře se otevřely dokořán, nasedala jsem z boku a pak nožky hodila dovnitř, vysoký posez. Spotřeba po městě do 4 l.

hodnocení

Tak v okolí sehnaná Panda už stojí doma. Karoserie není skoro ani zrezlá. Až na nějaký mouchy spokojenost. Chci měnit oleje + filtry. Nevíte někdo jaký je rozdíl mezi těma olejovýma filtrama? Koukam na Mann filtry a jsou tam dva

výška 90mm; vnější průměr 66mm; vnitřní průměr 1: 54mm; vnitřní průměr 2: 62mm

a

výška 74mm; vnější průměr 76mm; vnitřní průměr 1: 62mm; vnitřní průměr 2: 71mm

Rok 2009 1.1 40kw. Neví někdo který z nich bude sedět ať to můžu objednat teď a né až se dostanu k autu pro změření?

Díkec :)

asd1

Pasovat by měly oba, liší se rozměrama a otevíracím tlakem obtoku, v praxi je asi jedno který.. Do 1,2 dávám ten levnější delší 610/3, kupuju ca za 120,- von Cardo nebo Motora apod.. Co tam bylo z výroby bys našel podle VIN a čísla dílu, příp. v eper obecně. eper je placený ale pořád se do něj dá proklikat i bez poplatku (ale většinou se tam s. reklamy)

Ol zátka by měla být na inbus 12

Olej můžu doporučit Shell HX7 5W40 (můžeš dát i 10W40, do města je lepší 5W - za studena neni tak hustý; za tepla jsou nastejno)

hodnocení

Díky, podle eper a VIN by to měl být ten menší :) Olej HX7 jsem měl vybraný už jsem googlil. Jen nevím jestli dát 10W40 nebo 5W40. Jezdí s tím do práce cca 20km a pak frkačky okolo baráku. Takže možná 5W40..

Mockrát ti děkuji za rady.

asd1

5W

Ta 1,2 jezdila na 10W, přešel jsem na 5W, spotřeba šla o něco málo dolu, spotřeba oleje beze změny, ca po 7kkm dolívám 1/4 litru a měnim po 10 kkm. motor má 200 kkm. Osvědčilo se VIF do paliva - lambdy i kat jsou tam pořád původní a na emisích vychází prakticky ideální hodnoty..

Pokud budeš měnit svíce tak NGK asi 4983 (ověřit podle VIN), mění se po 60 kkm. Velký odtrh na starý svíci umí odpálit cívku.

hodnocení

Ok díky, hodím 5W. uvidíme jak pojede. Zatím je domluva jen filtry a oleje. Zbytek už je na majiteli.. A majitel je lajdák kterej nedokázal za 50k km vyměnit ve starém autě ani olej takže uvidíme. Doporučím co vyměnit a nechám na něm. Díky :)

asd1

Na svým který bych chtěl pár let mít bych měnil všechno o čem neni věrohodnej doklad (=faktura ze servisu) a je na to termín. Takže i chladič, brzdovku atd. svíce; rozvody podle stavu řemenu altíku (prasklinky) Tenhle motor neni potkávací tak když rupne řemen tak se jen natáhne novej a jede to dál, i když rozvodová sada stojí pakatel tak proč to neudělat taky..

Pak v létě vystříkat dutiny voskem. Tlumiče podle stavu, ideálně test na stolici enbo projev při jízdě (tlumič hyn má takový "druhý kopnutí" za hrbem nebo se po stlačení dohoupává..

Určitě bych přebastlil elektriku světel a nečekal až to chcípne.

Zimní gumy nový, letní podle stavu.. atd. atd., ale to je čistě na něm..

Vim o 1,1 která pár let jezdila doslova na mazut, měrka ani nedosáhla na hladinu.. A furt to jelo v pohodě *smich* Tenhle motor je opravdu hodně blbovzdornej.. A když vidim v Itálii starý dotřískaný Pandy který slouží jako pracovní kára z vesnice na vinici a furt to jede... Tak nechápu proč má Fiat u nás tak mizernou pověst.. Když srovnám FIRE s HTP tak je to přesně naopak...Divný.

hodnocení

No tak jak říkáš.. Pro sebe bych taky udělal pořádný servis. Díly jsou za pakatel ale nechám to na majiteli :) Olej se hlídá, teď se jezdilo s Agilou a ta baštila oleje až moc takže je zvyk na hlídání.. :)

hodnocení

0x
To by si měl vybrat snad on, kvůli nastupování a výhledu, či jízdě samotné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]