Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojištění elektrokoloběžek

Od: ringo® odpovědí: 20 změna:

Zajímalo by mě, jak policie zjistí, jestli odchycená koloběžka jede víc než 25km/hod. aby musela mít pojištění? Pochybuji, že majitel musí mít nějaké papíry v kapse a pochybuji, že policie bude mít seznam koloběžek které jezdí rychle a hodně váží.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Policie nemusí mít seznam, bude stačit prolustrovat VIN například. Záleží na tom, jestli to bude upraveno legislativně.

asd1
hodnocení

1x

Má to štítek nebo ti to změří na místě včetně výkonu.

Je v tom trošku chaos - jsou dvě reálný koloběžky: to co nesmí na komunikace nesmí na komunikace, takže pojištění neni potřeba. A to co na komunikace smí je "elektrokolo" a pojištěný být nemusí *smich*

Třetí je "motorka" s techničákem a značkama, ale takových koloběžek jsem moc neviděl... Ty pojistit půjdou, ovšem to šly i doteď...

Zlatej Dojčland kde to maj jasně a jednoduše... Nechápu proč to naši zákonodárci nepřevezmou a místo toho vymýšlí kokotiny *zed*

paveldvorak
Naší zákonodárci z toho nic nemají, oni jen slepé implementuje vůli EU úředníků a pojišťovací lobby... Jinak od 1.4.2024 je účinný nový zákon o pojištění číslo 30/2024 jsou tam změny od 1.10. Se na úřadu nepredklsds zelená karta bo každá pojistka bude online... Nebude už možné udělat na webu pojistku, dostat dočasnou zelenou kartu a pojistku nezaplatit...

"Nechápu proč to naši zákonodárci nepřevezmou a místo toho vymýšlí kokotiny"

Protože se jim nechce řešit důležité problémy a nějakou činost vykazovat musí. *smich*

asd1

Zvláštní že němci jsou taky v EU a dělaj si to po svým...

Vtipný je, že povinně pojištěná kolobrnda nesmí na komunikaci, takže při nehodě pojišťovna odmítne plnit. A na louce to neni dopravní nehoda tak taky *smich*

paveldvorak

Němci mají kategorii "MOFA", tedy jakýsi moped se sníženým výkonem, který neúpodéhá registarci v registru votzidle ale v systému pojišťoven, k povinnému ručení vydává pojišťovna plastovou registarčnou zančku

Německo je v EU největší , proto si může dovolit národní výjimky z EU legislativy, kterou jinak nemečtí poslanci a úředníci v EU vnucují všem ostatním státům...Prostě největší bere...mají nejvíc poslanců

hodnocení

1x
Tvou naivitu bych chtěl mít. Policie rychlost dokáže na místě změřit a taky už to v minulosti dělala a do budoucna vzhledem k legistlativním změnám to bude stále běžnější.
hodnocení

Ne vždy lze na místě změřit rychlost. Některé koloběžky jedou rychleji při spuštění určitého kódu. A kdo mi dokáže, že tak jezdím. Není to tak jednoduché, jak si naivně myslíte.

mll

Tak pokud kolem policajtů prosvištíte padesátkou proti kopci, tak je to asi jasné, jinak to předpokládám nebudou řešit. Policie má především pomáhat a chránit (a ne otravovat), i když to vypadá jakože mají v programu trestat a buzerovat.

Mimochodem pamatuju na člověka, který měl elektrokolo vlastní výroby, dávno před tím, než se to řešilo. Splňoval tehdejší limit výkonu, jeho kolo mělo 950W a před policajty se prý tvářil, jakože přes 25 nejede (zvládalo klidně 50 proti kopci, on kilowat je docela dost, ale takové byly tehdejší podmínky, dneska je to, jak všichni víme 250W).

Podle mě ty základní typy kolomotorků (-běžka no není, nikoho by nenapadlo se na tom jezdícím prkně odstrkovat), které nesplňujou podmínky, budou provařené a na ně se policajti zaměří.

hodnocení

0x
Mám dojem že tohle bude starost prodejců.
Kupující dostane papíry, potvrzení o váze a rychlosti.
No a tím budou platit i ty papíry v kapse, tak jako řidičák a techničák.
hodnocení

Ze zákona nemám povinnost nosit nějaké papíry po kapsách. Takže tak to asi nebude. To bych taky mohů nosit papíry, že nemám infekční chorobu.

Tak donedávna jste ty papíry o neinfekčnosti nosit musel, tak nevidím problém v tom to protiústavně zase schválit u koloběžek. Nicméně moje odpověď jinde.

mll

Klídek, jen hraniční propustku a potvrzení, že nemám kovid. Jiné infekční choroby nikoho nezajímaly. Vlastně ani ta propustka, za celou dobu ji nikdo nechtěl. Ani autobusák, ze kterého by se tím stal převaděč s trestní sazbou až 6 let. Ani průvodčí ve vlaku, kterému snad tohle nehrozí. A to jsem překonával hned dvě hranice okresů.

Já myslím, že tohle je nulté kolo, kdy se ukáže, že to je totálně na nic, že se pojistí jen zlomek majitelů a bude se přitvrzovat.

hodnocení

0x
Nemyslím si, že by poldové chytali nepojištěné koloběžky, právě proto, že na cestě ji nebudou schopni identifikovat. Ale v případě řešení nehody na to asi dojde. Mimochodem, marně čekám, až půjde koloběžka pojistit u mojí ĆSOB, nebo ČPP, nějak hošani zaspali, a to mi před časem tvrdili, že až bude ručení povinné, že to budou mít vyřešené.
asd1
Jak si představuješ pojištění pro nelegální vozidlo? A legální verze pojistit jdou dávno,moped,motorka.. Ty slabší jsou elektrokolo to pov mít nemusí.
Kocourkov hadr.
Účelem snad má být pokrýt i nehody, ke kterým dojde mimo veřejnou komunikaci, minimálně u těch traktůrků tím argumentovali.

Ale na silnici může jen to co je od výrobce homologované na provoz na pozemních komunikacích.
Výrobce vydá papír a s tím musíte na pojišťovnu.
Zrovna u těch traktůrků argumentovali, že nejde o silnice, že "motivací" zavedení byl případ, kdy člověk traktůrkem na pozemku souseda podrazil žebřík, na kterém stál soused, tedy že to ručení bude fungovat i na soukromých pozemcích mimo veřejné komunikace.
Smysl mi toto samozřejmě nedává, to by pak mohlo být povinné ručení i na vidle.
Na dduhou stranu se těmito traktůrky občas i přes zákaz jezdí po silnici, tak by mě zajímalo, jak by taková škodná událost dopadla, když na silnici neměl co dělat.
04.04.24 14:37
Škodní.
asd1

Tyhle věci řeší pojistka na blbost, obvykle součást pojištění domácnosti. Dát traktůrky a kolobrndy extra je jen další položka k tomu (podobně jako příplatek za psa). To rovnou mohli zavést pojistku na blbost povinně podobně jako zdravotní pojištění.

Nelegální vozidlo bouralo na komunikaci - tam pojišťovna samozřejmě plnit odmítne.

Prakticky všechny silnější koloběžky mají v návodu poznámku že na komunikace nesmí, takže pokud to pojištění bude platit i mimo komunikace, tak na komunikacích to stejně pojištěné nebude , takže v reálu žádná změna.

Nejlíp převzít německou legislativu (a nejen pro koloběžky)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]