Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Palivové čerpadlo

Od: promon® odpovědí: 5 změna:

Vážení rádcové,

prosím o tip - jde mi o to, existuje-li 12V= podávací palivové čerpadlo pro benzínový motor, ale takové, které NENÍ v nádrži auta. Prostě něco, do čeho jde sací hadička a z něj jde výtlačná hadička. Typy aut co znám, mají čerpadlo buď v nádrži, nebo starší typy měly čerpadla mechanicky hnané od motoru.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jednoduše připojitelné měly některé verze Š1203. Používal jsem jej kdysi na Š120 kde mi padal benzin - pro lepší starty. Ale pozor, pokud není el. čerpadlo jištěno časovým relé je riziko požáru motoru např. při havárii.

ar*
hodnocení

2x

Benzínové čerpadlo mimo nádrž má například Ford Sierra a ještě třeba taky starší Seat Ibiza Ta má dokonce dvě jedno v nádrži a druhé vedle nádrže (nikdy jsem nepochopil proč).

To takhle mivalo vice aut.

To v nadrzi je velkoobemove, nizkotlake - podavaci a mimo nadrz pak maloobjemove vysokotlake - vyssi tlak zajistuje vyssi teplotu, kdy se palivo zacne vyparovat a tedy i vyssi bezpecnost.

Obecne se da rict, ze umisteni palivoveho cerpadla primo v nadrzi ma mnoho vyhod. Jednak je samotne cerpadlo palivem chlazene a jedna je to bezpecnejsi. Pokud u elektrickeho cerpadla vznikne jiskra od skratu a podobne, tak tekuty benzin nevybuchne, narozdil od vyparu, kdekoli jinde v palivovem traktu.

Oproti tomu, saci cerpadla v saci casti snizuji tlak, palivo se vyparuje pri nizsi teplote a ryziko vzniku vybusne smesi vypareneho paliva se vzduchem roste.

ar*

Axusi s tímto jde jen souhlasit a dávám dobrou. Co je ale zajímavé , že takto řešených palivových čerpadel, když se vyřadilo z provozu jedno nebo druhé tak motor normálně pracoval jak na volnoběh tak v zatěži. Prostě nechápu proč výrobce montoval dvě když stačilo namontovat rovnou jen vysokotlaké.

hodnocení

Díky moc za radu! O riziku požáru vím, není to však do auta na silnici, ale do hodně starého teréního Austina, používaného na svážení dřeva z lesa - takže jezdí poměrně pomalu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]