Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodaný vůz a po čtyřech letech stále nepřepsaný

Od: slava odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,mám trochu zamotaný příběh ohledně prodeje mého vozu.Před čtyřmi lety jsem prodával vůz a můj soused se nabídl,že by si ho možná koupil nebo případně se pokusí sehnat nějakého kupce.Tak jsem mu dal svoje iniciály,pokud by on měl zájem,ať sepíše případně rovnou smlouvu.Zhruba za týden se ale ozval,že je vůz prodaný,smlouvu za mě s kupujícím sepsal, mě uvedl jako majitele vozu ale podepsal ho svým jménem.Auto si kupující odvezl,já u prodeje nebyl a kupujícího jsem tedy nikdy neviděl.Druhý den jsem akorát poslal dle domluvy poštou kupujícímu plnou moc k přepisu,ale vozidllo není po čtyřech letech samozřejmě stále přepsané.Chci se zeptat,jestli je vůbec smlouva platná,ikdyž ji za mě podepsal můj soused?Bude to totiž brzy řešit soud,který by měl určit vlastnictví vozidla a já nevím,co mě tam může čekat,když jsem kupujícího vlastně nikdy neviděl?děkuji za odpověď

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To se musí doložit více informací.

Počkejte na soud, nelze předjímat, bez podrobností, jak rozhodne soud.

Ale bazar taky prodává v komisi za Vás vozidlo. Taky kupec se neviděl s prodejcem.

Ale těžko soudit, co se prokáže, ve vztahu mezi Vámi a sousedem.

kmet
hodnocení

0x

Jste v pohodě, protože určitě máte se sousedem smlouvu, že za vás auto prodá.

hodnocení

0x
A kdo to dál k soudu?
doplněno 30.03.24 10:33:

Tak to jste si pěkně naběhl, protože přepis vozu je především jen ve vlastním zájmu. Vymlouvat se na souseda či kohokoliv jiného, že si neprepsal vuz na sebe nemuzete myslet vážně, je to vaše povinnost. Takže jste vlastně žaloval sám sebe a ještě za to draze zaplatíte, možná i více, než je hodnota toho auta.

hodnocení

K soudu jsem dal kupujícího já,je to asi jediná možnost,aby soud rozhodl o uznání vlastnictví vozu a snad i možného přepsání.Ale teď začíná ta zábava-za prvé jsem se sousedem smlouvu o zprostředkování prodeje nesepsal,protože jsem si mylně myslel,že si buď vůz koupí on,anebo že sežene případného zájemce a dá mi vědět,takže budu u prodeje osobně (tudíž by ani tento problém nenastal,protože bez přepsání bych vůz nikdy nevydal).Ale dle mého (jen si to myslím) si k ceně vozu něco málo přihodil,aby z toho něco měl a domluvil se s kupujícím,že do smlouvy dají cenu,kterou jsem si představoval a proto jsem u prodeje asi možná nebyl vítaný.K tomu jsem soudu při podání žaloby zatím ani dopodrobna nevysvětloval,že jsem u prodeje vlastně vůbec nebyl,takže to zatím nevědí a bude to malý překvápko.A za druhé mi nedávno od soudu příšlo od kupujícího (obžalovaného),vyjádření,že mě nezná(což se nedivim,já jeho také ne) a hlavně to,že si neni vědom,že by někdy kupoval v minulosti vozidlo,o které se tu jedná!Takže mám v ruce akorát ručně sepsanou smlouvu,kterou napsal můj poměrně značně hloupý soused,podepsanou jeho jménem a myslím si,že to bude u soudu ještě docela zajímavé!Ani už si nejsem úplně jistý,že vůz byl opravdu prodán kupujícímu který je uveden na smlouvě,ale snad jo.Pokud je možnost,že soud neuzná prodej vozu jako platný v souladu se zákony,tak snad budu muset zažalovat nakonec souseda,že prodal moje vozidlo bez mého svolení...ale vážně nevím,co z téhle šlamastyky může vyplynout...

soused

No plyne z toho hlavně, že seš pěknej b... Soused všechno zapře A pak se uvidí, kdo je tu hloupý...

Jak můžeš žalovat někoho, když nemáš v ruce jediný důkaz než nějaké lejstro napsané tvým sousedem? Kdo asi tak bude platit soudní poplatky, advokáta žalovaného, a kdo na tebe podat trestní oznámení pro křivé obvinění?

Pokud jsi takový B že jsi se ani předem nepokusil kontaktovat s tím údajným kupujícím, tak ještě máš šanci stáhnout žalobu a dosáhnout vrácení poloviny soudního poplatku a mezitím se normálně dohodnout že sousedem ji s údajným kupujícím, vůbec postavit najisto, k čemu došlo, A tu tvou anabázi udělat znovu a správně...

Protože zatím to nevypadá, že by kupující něco koupil, a nebo to u soudu přiznal, kdo tedy platí povinné ručení?

asd1
hodnocení

0x

Vozidlo je kupujícího a ty zatáhneš soudní poplatky. Pak ještě dostaneš až 50k sankci za neoznámení změny vlastníka v registru. A to jen za tvojí blbost...

hodnocení

Sankce se nebojím,už mi byla vyměřena úřadem o to na 1000,- a zaplacena.Snad kupujícího určí soud na základě smlouvy vlastníkem a nějak to dopadne.Jinak jak řikám,svěřil jsem bohužel vůz pitomcovi,protože já bych vozidlo bez přepisu nebo bez kupujícího ověřěné plné moci k přepisu nevydal.

lama*

Ty hlavně musíš mít podepsaný závazek kupujícího s pokutou, že to přepíše. Že mu daš plnou moc k přepisu ještě neznamená, že jí použije. A co když to prodá mezitím dalšímu, víš o tom že musíš tu plnou moc formulovat tak aby zmocněnec mohl zmocnit dalšího v řadě? Pokud toto chybí, tak ti další už se na to vyprdnou úplně. Základní neznalost.

paveldvorak
hodnocení

0x
Smlouva se sousedem respl. Plná moc může být i ustni

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]