Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna oleje

Od: mrmistr odpovědí: 6 změna:
Hezký den všem.
Vlastním Škodu Felicii 1.3.
Při dnešní kontrole oleje jsem viděl rysku do poloviny (možná 2 mm za polovinou). Občas mi problikne kontrolka ale výjimečně.
Kolik km se takto dá ujet ještě než dokoupím olej?
Další věc, tentokrát ohledně výměny.
Auto má malý nájezd od výroby a je možné, že se olej měnil před dvaceti lety.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nedokupovat, vypustit, sundat vanu a očistit saci koš, pak nový olej s filtrem a ideálně brzo vyměnit ještě jednou. Někdo by doporučil pro vypláchnutí přidat i nějaký aditivum. Mazání nesmí blikat ani s hladinou hluboko pod ryskou.

hodnocení

0x

"Stejný" motor jsem měl v několika starých škodovkách (1000MB, 100L, 120L) a při vyběhaném motoru přes 80 tis. km blikala kontrolka při větším zahřátí dost běžně. Pokud je tam 20 let starý olej, přestat jezdit a obratem vyměnit, nejlépe s proplachem!

A byla to neklamná známka budoucí GO nebo výměny motoru která byla naprosto běžná kolem 100tiskm

asd1
hodnocení

0x

Blikne kontrolka = vadné čidlo tlaku nebo nízký tlak oleje.

Nízký tlak oleje - sací koš, přicpaný bordelem nebo bouchlá vana, příp. vyjetý hlavní ložiska kliky. Shodil bych vanu a koš zkontroloval, po nový náplni změřil tlak oleje. Pokud to jsou ložiska kliky, tak to jde řešit hustým olejem který z ložisek vteče pomaleji a tímm se tlak oleje v ložisku zvýší..

Olej z pravěku = vypustit, dát novou náplň, projet aspoň 100 km, tím se rozpustí "mazut" co tam bude.. a vyměnit znova.

Olej stačí "cokoliv" co splňuje klidně to nejlevnější, dnes ca stovka za litr

Filtr kvalitní, osobně dávám Mann.

Mě ta kontrolka bliknutim pri rychle projetym kruhaci kdysi u formana upozorňovala na nutnost doliti, když po 300tkm bral litr na tisíc :) U fabie naopak znamenala opravdu vadný čidlo, trochu teklo a hlavně fakt prestalo fungovat, motor mazal dobře, při rychlý kontrole tlaku na silnici manometrem na pneu snad ani nestačil jeho rozsah a olej mi okolo něj stříkal všude, nebylo to jak utěsnit, jen držet díru proti díře:)

hodnocení

0x
Kolik km se dá ještě najet? - něco mezi 0,1 až 100.000 km. Ale při 20 letém oleji spíše ta nižší hodnota. Filtr, kanálky,...to vše bude zanesené "vazelinou" že znehodnoceného oleje. Okamžitě vyměnit, opatrně trochu projet a opěrná výměna oleje a filtrů. A po roce opět další a další výměna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]