Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Dříve jsem si měnil kola normálním klíčem. Na tom není nic težkého. Ale koupil jsem si jiné, novější auto a zainvestroval jsem do momentovího klíče. Ale klíč se mi u posledního, čtvrtého kola rozpadl. Dvě kola jsem vyměnil tak, že jsem u povolování vždy měl moment na utahování vypnutý, povolený. Když jsem utahoval druhé kolo, moment jsem nechal nastavený a jen jsem přecvakl na povolování. Šel jsem na třetí kolo, povolil jsem šrouby s tím nechaným momentem a tam mi to začalo dělat poté při utahování problémy. U povolování šroubů u čtvtého kola se mi klíč rozpadl. Je to tím že jsem povoloval kolo s nehaným nastaveným momentem na utahování? Díky za odpověď.
Když kola dotáhneš momentovým klíčem, tak momentový klíč při nastavené hodnotě cvakne. To je signál pro tebe, že máš s dotahováním přestat. Pokud dotahuješ dál, tak to momentový klíč už nijak neovlivní.
Normálně je povolovací moment a utahovací moment přibližně stejný.
U tebe ja ale problém ten, žes kola naposledy dotahoval obyčejným klíčem, takže nevíš na jaký moment jsou šrouby dotažené.
No a pokud je dotahovací moment šroubů 100Nm a momentový klíč máš do 120Nm, tak je možné, žes ho namáhal příliš.
Jaká je kvalita momentového klíče, který sis koupil můžeš teď posoudit. A kolik stál takový momentový klíč?
Vypadá to na ohybový momentový klíč...hlava ráčny se pouze při překročení momentu vychýlí, cvakne a tím dá najevo, že je dotaženo. Čtyřhran s přepínáním dotahuji, povoluji nemá jinak na funkci momentu vliv. Pokud ho opravíte, klíč by měl fungovat dále... něco více v příloze, je to z odkazu, strana 20 a okolo
![]() |
Ohybový momentový klíč.pdf | 305.11 kB |
Naposledy mi kola z letních na zimní měnili v servise, protože jsem tam stejně vezl auto, tak jsem to nechal na nich.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.