Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Za mě mohu doporučit 1,6 MPI 75kW, protože jsem s ní neměl nikdy žádné vážné problémy. Ale velmi záleží na prioritách uživatele, takže popíši nejvýznamnější vlastnosti, které (alespoň za mě) tento motor má:
- Nebývá drahý na koupi vzhledem k ostatním.
- Koncepčně je hodně starý. Patří do rodiny EA827/EA113 a do Octavie 2 se montoval snad naposledy ve variantách BGU/BSE/BSF. Vlastnosti a jeho problematiku zkontrolujete přehledně např na mymotorlist.com. To, že je starý beru z hlediska jeho údržby jako výhodu. Jakákoliv složitost/technologie navíc zvyšuje náročnost/cenu servisu a potenciál poruchy. Rozhodně bych si např. nekupoval něco ojetého s turbodmychadlem (TSI) -- to už si doma asi neopravíte.
- Výkonem motor stačí na vlastně cokoliv. Ale limituje jej převodovka, která je za mě vzhledem k výkonu motoru, velmi krátká (do pomala). Na pátém rychlostním stupni jste hned a už nemáte kam přeřadit a můžete jen zvyšovat otáčky/hluk, což není úplně příjemné. Na okreskách to nevadí. Na dálnici bych s tím dlouhodobě jezdit spíše nechtěl.
- Převodovka je opět starší - přímo řazená. Ty jsou levnější (pro případ poruchy/výměny). Kulisa řazení ale není uživatelsky tak příjemná a dráhy řadící páky tak jasné/přesné. Opět záleží na tom, na co jste zvyklá.
Záleží na celém kontextu - nejen na motoru. Proto bych obecně nechtěl žádný motor zatracovat. Může být třeba ve voze v jinak krásném stavu.
Jestli motory úplně neznáte, tak bych jen poradil -- čísla maximálního výkonu a točivého momentu u motorů udávaná nejsou úplně vypovídající. Mohou být někde ve vysokých otáčkách, kam zavítáte jen při předjíždění a jinak třeba můžete např. s motorem "1,4 55kW"jezdit třeba jen na 19-23kW při 2000-2500 otáčkách. Maximum výkonu bývá kdesi vysoko, kde to zpravidla držet ani nebudete chtít. Tady bych poradil podívat se určitě na křivky výkonu a točivého momentu, abyste si mohla udělat obrázek, kolik kW Vám motor v pásmu, kde hodláte jezdit, dá. Ideální je stav, kdy dostanete dostatek výkonu již v nižších otáčkách. Pěkné grafy z měření mají na cimbu.cz/.... Bohužel jim tam chybí právě ta 1,6 MPI 75kW.
Jinak ohledně auta bych se za mě držel koncernu (dostupnost dílů, dokumentace, druhovýroby, servisy to znají). Octavia 2 bývá u nás, podle mě, celkem předražená vůči jiným modelům. Protože ji každý hledá jako první. Ostatní koncernové modely mohou někdy za stejný peníz nabídnout více.
Přeji úspěšný kup a vybírání auta si užívejte! Zkoušejte, vozte se. Po koupi už svůj výběr nezměníte
Ještě bych dodal postatné:
- Má relativně vyšší spotřebu oproti moderním motorům. Nicméně mě i přes to jej, podle mě, stojí za to provozovat. Ušetřit lze potenciálně více na servisu, nežli na palivu. Pakliže tomu člověk příliš nerozumí a auto má poruchové, tak nepoctivý mechanik jej oškube více, než ušetřil na palivu díky pokročilým technologiím v motoru. Sám jsem mám takového příbuzného, co strašně prožívá spotřebu a v servisu pak vyplatí jakkoliv přehnanou částku bez mrknutí oka.
- Motor má rozvod řemenem = je relativně snadné si jej udělat sám i bez demontáže motoru, což se o řetězovém rozvodu úplně říci nedá - řetezový rozvod musí být mazán olejem a je tak "uvnitř" motoru a vždy musíte motor po výměně utěsňovat, což je daleko více práce. Ale taky, pravda, záleží, zda-li onen řetězový rozvod nemá násobně vyšší životnost než ten řemenový.
Sused tu má dvojkovú octáviu 12-ročnú ,originál na plyn od výroby, časom odišla riadiaca jednotka na plyn,tak tam má iné zariadenie,jazdí praktický len na plyn, má cez 220 000 km a nikdy nemal problém s emisiami.
Jak souvisí hrubky se znalostí škodováckých motorů?
Ty 1,6 olej žerou často, kromě toho moc nejedou a dost žerou.. Jsou lepší motory ale ne v oktávce.. O2 budou až na vyjímky prakticky všechny olítaný plečky, takže jedině za levno.. Ovšem Oktávka si drží cenu, takže za levno bude jen totální šrot, opět až na vyjímky...
Fordí 1,6 74 kW by mohli dát do Oktávky, i s podvozkem... Mmch. motor od Yamahy. Bohužel už i v MK2 je udušenej a jede hůř než v MK1, i tak pořád lepší než ten škodováckej..
S proměnným časováním jede líp, ale dražší servis - při rozvodech se mění i přesuvníky časování..
Hjondé atmosféry jsou taky dobrý, spolehlivý ale ve vyšší rychlosti dost žerou.. Fiat 1,4 i v oturbený verzi..
Při volbě mezi O2 a FF2, bych bral Focuse 2FL a motor tu 1,6 atmo.. Hjondé i30 - tam mi nejvíc vadí že se nasedá jak do vany.. Technicky spolehlivost celkem OK..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.