Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně přednosti na křižovatce v přiloženém obrázku.
Kdo má přednost. Jsem řidičem vozidla z výhledu a na křižovatce odbočuji doprava. V souběžné jízdě vedle mě jede cyklista ve vyhrazeném pruhu a dává znamení rukou, že odbočuje doleva. Kdo má v tuto chvíli přednost?
Díky za odpovědi.
Zákon praví :
(2) Přejíždí-li řidič vozidla, pro které je vyhrazen jízdní pruh, z vyhrazeného jízdního pruhu do přilehlého jízdního pruhu, řidič vozidla jedoucí v tomto pruhu mu to musí umožnit snížením rychlosti jízdy, popřípadě i zastavením vozidla. Řidič vozidla ve vyhrazeném jízdním pruhu je povinen dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit řidiče ostatních vozidel.
Z toho plyne, že pokud je ten cyklista již vedle vás a není tedy dostatečně vzadu, abyste mohl bezpečně odbočit doprava, tak musíte toho cyklistu pustit před sebe do vašeho jízdního pruhu a umožnit mu odbočit doleva. Má tedy před vámi přednost v jízdě.
bery:
Pokud skončí vyhrazený pruh, tak jedete v jednom společném pruhu s tím cyklistou, nemůžete kohokoli, tedy ani cyklistu, předjíždět, pokud on odbočuje doleva, to byste snad mohl vědět, když máte řidičák (který jste nejspíš získal nějakým pokoutným způsobem).
takže od tý chvíle/toho místa nemá vpravo od auta co dělat
Vy máte vážně svérázné představy o dopravě
Pokud před sebou mám cyklistu, kterému končí pruh, tak on se nikam zařazovat nemusí, to já v autě se buď zařadím za něj, nebo ho předjedu. Pokud vidím, že ukazuje odbočování doleva, tak ho musím nechat odbočit a je úplně jedno, jestli ještě jede v cyklopruhu nebo už z něj vyjel.
Pokud cyklista začne ukazovat až když ho míjím, tak samozřejmě nedupnu na brzdu, ale snažím se ho bezpečně předjet dříve, než zahájí odbočování. On samozřejmě vidí, že ho míjí auto a nevjede mu do cesty. Ale auto jedoucí za mnou by ho už mělo nechat odbočit.
Já už nevím, jak to napsat
Popisujete to zcela správně, jen pro případ situace, že cyklista už jede před autem, nebo, abych byl v tomhle případě přesnější, evidentně dříve projíždí bodem, kde mu končí jeho pruh a nejede pomaleji než auto.
Tazatel ale přece popisoval případ, kdy cyklista už překáží na kostkách vedle něj, ne že jede před ním, což je úplně jiná situace.
Jsou oba v křižovatce, každej jede na jinou stranu, cyklistův pruh už před pár metry skončil a s ním jeho práva.
Doplním výcucem z cistoustopou.cz/... , že "Zákon o provozu na pozemních komunikacích říká, že cyklista může předjet vozidla stojící nebo pomalu jedoucí stejným směrem, a to z pravé strany" (v jiných případech tedy ne), dále to pokračuje například "Předjíždění je zakázáno pouze v situaci, kdy některé z vozidel odbočuje vpravo." (takže když auto odbočuje doprava, kolo se tam nemá co motat a má se pokorně zařadit za auto, kde už mělo být od ukončení jeho pruhu).
A teď si ještě nemůžu odpustit to okořenit rýpnutím - pokud auto namísto odbočování doprava pojede rovně, taky bude muset dát přednost tomu kolu, co se mu bude zprava tlačit na dveře s úmyslem odbočit doleva, protože kolo tam přijíždí z (beztak před pár metry ukončeného) vyhrazeného jízdního pruhu?
Ne a ne, zaprve tam kolo po skončení jeho pruhu už nemá co dělat a když už, nemá přednost. Všechno naruby obrátila absence pokračování čáry na dlažbě (pokud teda někde není psáno, že ten pruh končí výhradně jeho vyznačeným upozorněním, ale to už fakt hledat nebudu )
Jsou oba v křižovatce, každej jede na jinou stranu, cyklistův pruh už před pár metry skončil a s ním jeho práva.
Cyklista je účastník provozu se stejnými právy, že mu končí pruh na tom nic nemění.
když auto odbočuje doprava, kolo se tam nemá co motat a má se pokorně zařadit za auto, kde už mělo být od ukončení jeho pruhu
Do této pozice se cyklista nedostal proto, že by se snažil předjet automobil zprava, sám snad chápete, jaký je to nesmysl, nýbrž že řidič se snaží předjet cyklistu, navíc zcela v rozporu se zákonem, protože cyklista signalizuje odbočování vlevo.
pokud auto namísto odbočování doprava pojede rovně, taky bude muset dát přednost tomu kolu, co se mu bude zprava tlačit na dveře s úmyslem odbočit doleva, protože kolo tam přijíždí z (beztak před pár metry ukončeného) vyhrazeného jízdního pruhu
Musíte nechat cyklistu odbočit, a to podle situace i za cenu, že zcela zastavíte. Předpokládám, že ten cyklista začal ukazovat včas a v takovém případě je vaše hrubá a nebezpečná chyba, že jste vjel vedle něj a snažíte se ho předjet.
Musíte nechat cyklistu odbočit, a to podle situace i za cenu, že zcela zastavíte. Předpokládám, že ten cyklista začal ukazovat včas a v takovém případě je vaše hrubá a nebezpečná chyba, že jste vjel vedle něj a snažíte se ho předjet.
Upřesním, že je tím míněno předjíždění zleva, doleva odbočujícího cyklistu můžu objet zprava, pokud ho neohrozím.
Aha, tak tady je drobný a asi vševysvětlující rozdíl ve vnímání zadání.
Teď jsem si dotaz zpětně přečetl znova a musím uznat, že zapojovat se do takovéhle diskuze ve večerních hodinách a po konzumaci s velkou rezervou vylučující řízení čehokoli není dobrý
Viděl jsem na telefonu ten maličkej obrázek, přečetl první větu a vycházel tak z domněnky, že auto i cyklista už jsou vedle sebe v křižovatce a "křížem" se snaží oba zároveň odbočit a na takovou situaci jsem reagoval - v té chvíli žádný cyklopruh, který by auto muselo při odbočování "překonat", tam trvám na tom, že cyklista je tam navíc, vůbec neměl vjet do křižovatky a řidič přece nemůže počítat s tím, že ho bude cyklista vpravo "podjíždět" (je už jedno, jestli ten bude chtít rovně nebo doleva, i kdyby ho řidič viděl ukazovat směr, nemůže vědět, jestli chce odbočit doleva, nebo se jen zařadit do "autopruhu").
Pokud ale jde celou dobu o situaci, kdy cyklista signalizuje už včas před koncem svého pruhu, beru to jako "pravidlo zipu", tedy samozřejmě pustit před sebe a nechat ho udělat jeho úkon, tedy při odbočování doleva za ním třeba zastavit.
Každopádně, teď když jsem si na počítači i zvětšil ten obrázek, tak ono to zadání je možná celý špatně a naše dohady zbytečný - je tam chyták, těsně před křižovatkou je svislá značka, na který vidím ze všeho nejvíc přikázaný směr rovně pro oba pruhy, pokud to tak je, žádná z diskutovaných situací by nemohla nastat a předpokládal bych, že ta značka je tam právě proto, že jakožto svislá, tedy nadřazená "opravuje" chybu špatně namalovanýho vodorovnýho značení, než to přemalujou.
Nakonec doplním, že při řízení auta se maximálně snažím ostatní pouštět a to včetně těch zranitelnějších i v místech, kde přednost nemají, či naopak autobusů při nájezdu na kruháč nebo výjezdu z vedlejší... takže i v případě situace, kdy by cyklista skutečně zasloužil "vyškolit", ho radši pustím. (už proto, že nemá povinný ručení, ale to prosím brát s nadsázkou )
Tu vtipnost moc nechápu, psát o cyklozmrdech jakože vtip.. Dost blbej.
Pokud je v pruhu, tak mu musíš umožnit z pruhu vyjet i doleva, podobně jako když autobus vyjíždí ze zastávky. Pokud už neni v pruhu a ukazuje doleva, tak ho nesmíš předjíždět resp. pouze zprava. A pokud odbočuješ doprava, tak bez ohledu na to jestli je v pruhu nebo už za nim ho nesmíš ohrozit resp. sejmout, prostě budeš buď dostatečně daleko před nim aby nemusel brzdit aby ti nevjel do dveří, nebo odbočíš až za nim. Nic složitýho na tom neni.
Mmch. např. v Německu pokud je souběžná cyklostezka a odbočuješ doprava přes tu stezku, tak kolo na tý stezce má přednost a musíš ho nechat projet. Když ho přehlídneš a vjede ti do dveří tak máš problém.
Tyhle cyklopruhy jsou nesmysl a paskvil, jen to autům dělá pakárnu a kolařům nepomůže, vymýšlí to nějaký ýkvoň reesp. spíš aby se vlk nažral a sosaly se dotace, (který by šly využít mnohem líp).. A to píšu jako cyklista..
Vezmu to od konce.
S posledním odstavcem 100% souhlas.
To Nemecko je jasný a předpokládám, že v obddobný situaci totéž platí i tady, tu cyklostezku beru jako průběžnej pruh, kterej já musím přejet, tedy nesmím tam bezhlavě vletět, stejně jako při odbočování vpravo na světlech, kde mají současně zelenou pěší.
Zbytek jsem vlastně zmínil v před chvílí v odpovědi pro "orion"- záleží na přesným zadání situace a jeho pochopení.
Tak humor nemáme všichni stejnej
Každopádně cyklista a cyklozmrd není tottéž, ale něco úplně jinýho,, aspoň u mě.
Cyklista je takovej, co jede na výlet po polních cestách a cyklostezkách, kouká po přírodě a památkách, na kole má odrazky, světla, blatníky, nosič, na sobě ošoupaný kraťasy, tričko a tenisky, na zádech bágl, za sebou rodinu. Vlastně takovej já jsem ve svých očích ideální cyklista A pokud potřebuje třeba přejet hlavní, nikam se netlačí a čeká, až nic nepojede, nebo ho někdo pustí.
A cyklozmrd je takovej ten upocenej nechutně napasovanej v legínách se zadkem nad hlavou, všechno černý, žádný světlo (ani potmě), co je pro něj (i souběžná) cyklostezka sprostý slovo, jede prostředkem, prostě musí dneska ušlapat svoji denní porci a chová se, jak kdyby silnice patřily jenom jemu. A nejčastěji takovýhle hovada jezdí v houfu a i vedle sebe. A kdo se někdy snažil něco podobnýho předjet třeba o dovolený s obytným přívěsem za slabým autem, ten takovýhle tvory dlouho nemůže mít rád ...
Tak snad už si rozumíme
U nás cyklostezka před silnicí končí, někdy je přejezd pro cyklisty (ani na něm kolo nemá přednost, mmch. taky paskvil který jen dělá chaos..), takže přednost má auto. V D to je naopak.
Cyklista je každej kdo jede kole. Dělil bych to na turista a závoďák. Znám a jezdim oboje. Cyklozmrd je urážka stejně jako autozmrd - ono procento zmrdů je ve všech oborech podobný, nejde říct že všichni jsou/ nikdo z nich neni...
Bez světel v šeru/ noci - tyhle sebevrahy házet do příkopu a sebrat ventilky. Mmch. drtivá většina závoďáků vozí blikačku i ve dne, kdo ani v šeru tak neni závoďák ale debil.
Závoďák na cyklostezce - to se fakt nedá, je to o hubu jak pro závodníka tak pro bruslaře, maminky s děckama, pejskaře a podobnou havěť která se pohybuje chaoticky, i pro ty cyklisty turisty který často vykecávaj a nesledujou provoz zezadu.. Bezpečně je minout = zabrzdit a znova se rozjíždět. Kromě toho kvalita povrchu často děs. V poslední řadě jet po silnici vedle cyklostezky je legální, takže řidič může pyskovat ale musí to respektovat a ne "dávat sežrat" ostřikovačema, troubením za zadkem a podobnýma akcema.
Balík závoďáků na silnici - je to jak traktor. Dojedeš balík, počkáš na volno a předjedeš všechny naráz. Když by jeli jednotlivě za sebou a dělali 50m dlouhej štrůdl, tak bys na bezpečný předjetí potřeboval kilometr nebo je lízal zrcátkem... Z psychologickýho hlediska musí jet asertivně, když se krčíš u kraje tak na tebe každej sere a nacpe se i když proti jede kamion a lízne tě zrcátkem, když jedeš prostředkem tak na volno v protisměru počkat musí (tenhle problém na západ od nás neřešíš, tam auto v klidu jede za kolařem, nikam se agresivně necpa ale čeká až je opravdu volno - až je mi to blbý a jak je možnost tak mu uhnu aby mohl jet..
asd1: Souhlas.
Před týdnem jsem si k narozeninám nadělil Garmin Varia radar a ač netvrdím že to bez radaru na silnici nejde, tak s ním je to o poznání lepší. Mimo to, že já vím co se děje za mnou, tak mi i subjektivně připadalo, že se mi auta vyhýbají s větším bočním odstupem (ono to zrychlené intenzivní blikání když se auto přiblíží je docela síla).
Ani já nepotkávám moc cyklistů, kteří by jezdili bez zadního světla a troufnu si tvrdit, že "většina" těch "závodních" cyklistů má dnes radar.
Cykloturisté a "občasní" cyklisté jdou často člověku na nervy a to dokonce i když je předjíždím na kole...
Ale mezi každou skupinou lidí se najdou různí jedinci. Ale je pravda, že procentuálně bych řekl, že bláznů je mezi cyklisty (já jim říkám v této kategorii "jezdci na kole") daleko větší procento, než mezi motoristy.
ondra27: kde je tato fotka z přiloženého obrázku?
Neřeším zákon,ale chtěl bych vědět kde přesně v ČR je to tak pomalováno.Dejte raději i fotky značek co jsou ještě předtímhle na začátku.
Jen můžu hádat jestli tam není někde značka ,,Cyklisto veď kolo,, nebo ,,sesedni z kola přímo dopr.značka nebo dodatková tabulka,ale jsou i cyklisté co nedodržují zákon(po staru vyhlášku) a pak se bourá.Ale to platí i pro chodce - abych jim nekřivdil.Ti jsou taky schopni vstoupit na přechodu pro chodce rovnou před rozjeté auto.
A nezachrání to ani ,,mrtvý úhel,, zpětného zrcátka.No možná nějaká ta moderní s plnou palbou blbé elektroniky a čidlama i na vykakkání.Zlatá Š110L a Dacia.Ještě starej Wartburg 311.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.