Nejste přihlášen/a.
Ještě pamatuji normal, special a super - kdy jsem normal tankoval do panelky.
Najednou normal nebyl, prý že ho nikdo nekupoval, ale já jsem si v té době myslel něco jiného.
Pak kvůli katalyzátorům byl natural začalo to snad 91 a 95 potom 98 a nakonec 100
Nyní ale od nového roku je místo E5 E10.
Ale už několikrát jsem se u pumpy setkal, že měli N95 E10 a i N98 E5.
Jaký je mezi nimi rozdíl v tom smyslu že N95 E10 má méně oktanů a více ethanolu a N98 E5 má více oktanů a méně ethanolu to vím.
Ale jaký je mezi nimi ještě jiný rozdíl?
Ale který je lepší pro provoz?
Který je výhodnější pro provoz tankovat N95 E10 a nebo N98 E5
Že se jim ho nechtělo vyrábět.
Jaký byl vlastně mezi normal, special a super rozdíl , že ve specialu bylo něčeho více a tím byl dražší.
A tak to je u N91 a N95 - je něčeho více na úkor něčeho jiného.
Je to poměr izooktanu a heptanu. z viki.
Rozdíl mezi N95 E10 a N98/100 E5 je ve složení biosložky, zatímco obyčejné palivo N95 obsahuje klasický biolíh který na sebe váže vodu, N98/100 obsahuje ETBE které vodu neváže a naopak by měla být pro benzín lepší. Verva 100 měla označení E10 již někdy od roku 2022 možná i dřív.
V praxi je ETBE lepší pro vozidla u kterých víte, že je budete mít dýl odstavené, třeba nějaké víkendovky, youngtimery. Nebo u zahradní techniky která se využívá občas. Tím, že klasický biolíh na sebe váže vodu, která je pak v palivové cestě, tak můžete mít pri delším stání problém nastartovat. Pro starší vozidla která jsou i denně v provozu může E10 škodit různým gumovým těsněním a hadičkám, otázkou je, jak rychle je dokáže poškodit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.