Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Benzín - vývoj - rozdíl

Od: slavo® odpovědí: 6 změna:

Ještě pamatuji normal, special a super - kdy jsem normal tankoval do panelky.

Najednou normal nebyl, prý že ho nikdo nekupoval, ale já jsem si v té době myslel něco jiného.

Pak kvůli katalyzátorům byl natural začalo to snad 91 a 95 potom 98 a nakonec 100

Nyní ale od nového roku je místo E5 E10.

Ale už několikrát jsem se u pumpy setkal, že měli N95 E10 a i N98 E5.

Jaký je mezi nimi rozdíl v tom smyslu že N95 E10 má méně oktanů a více ethanolu a N98 E5 má více oktanů a méně ethanolu to vím.

Ale jaký je mezi nimi ještě jiný rozdíl?

Ale který je lepší pro provoz?

doplněno 07.03.24 19:16:

Který je výhodnější pro provoz tankovat N95 E10 a nebo N98 E5

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

ale já jsem si v té době myslel něco jiného****co jste si myslel?

Děkuji

hodnocení

Že se jim ho nechtělo vyrábět.

Jaký byl vlastně mezi normal, special a super rozdíl , že ve specialu bylo něčeho více a tím byl dražší.

A tak to je u N91 a N95 - je něčeho více na úkor něčeho jiného.

Je to poměr izooktanu a heptanu. z viki.

re4zon
"nechtelo vyrabet". No nechtelo, prave protoze ho skoro nikdo nekupoval..
vernon
Normal měl pouhých 80 oktanů. Co s takovým benzínem?
Stejný osud potkal i 91 oktanové benzíny. Nevyplatilo se je vyrábět.

slavo, ano, myslet si o můžete, ale pravda je jinde.

Proč nevyrábět, když to lidé chtějí.

Proč vyrábět, když to lidé nechtějí.

Vidíte ten rozdíl ve dvou písmenech

hodnocení

0x

Rozdíl mezi N95 E10 a N98/100 E5 je ve složení biosložky, zatímco obyčejné palivo N95 obsahuje klasický biolíh který na sebe váže vodu, N98/100 obsahuje ETBE které vodu neváže a naopak by měla být pro benzín lepší. Verva 100 měla označení E10 již někdy od roku 2022 možná i dřív.

V praxi je ETBE lepší pro vozidla u kterých víte, že je budete mít dýl odstavené, třeba nějaké víkendovky, youngtimery. Nebo u zahradní techniky která se využívá občas. Tím, že klasický biolíh na sebe váže vodu, která je pak v palivové cestě, tak můžete mít pri delším stání problém nastartovat. Pro starší vozidla která jsou i denně v provozu může E10 škodit různým gumovým těsněním a hadičkám, otázkou je, jak rychle je dokáže poškodit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]