Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení povinného ručení nezaplacením

Od: panvidlak odpovědí: 18 změna:
Dobrý den, ke konci minulého roku jsem změnil poskytovatele povinného ručení na mém vozidle. Výpověď k předešlé pojišťovně jsem zaslal písemně v řádném termínu, ovšem ne doporučené. Dnes cca 14 dní od výročí mi od staré pojišťovny přišla SMS s výzvou k úhradě, zavolal jsem na infolinku že smlouvu jsem zrušil a mám jinou. Tam mě odkázali na email a že mám připsat podací číslo, které já vůl samozřejmě nemám (příště budu takové písemnosti zasílat doporučené, ano jsem blb).
Proto se ptám, co se stane pokud výzvu neuhradím? Hádám, že doplatím za uplynulé dny, ale jak dlouho může trvat než mi tu pojistku zruší... a navíc asi můžu počítat i s nějakou pokutou za nedodržení smlouvy?
Druhá varianta, a do té se mi moc nechce, je zajít se značkami na úřad a hodit to do odepozitu-to auto nutně nepotřebuji a pár dní bez něj vydržím, jen je to nějaké vyřizování navíc, zrušení dvou povinných ručení a potom opět sjednání nového... Řešil jste někdo obdobnou situaci? Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Musíte jednat s pojišťovnou, že jste udělal chybu atd. ...posypat si hlavi popelem a domluvit se s nimi, na ukončení smlouvy. Jiná cesta, nežli domluva není. Nebo po marnám upozorněním, že nemáte uhrazeno smlouvu, zanikne Vám. Zhruba po 3 měsících.

Ale dlužnou částku musíte stejně uhradit, klidně i s penálem,, dle smlouvy.

Uložení značek do depozitu, taky není zdarma, takže zvažte levnější variantu.

Dvě stovky za uložení do depozitu a dvě stovky za zachování SPZ po třech letech.

Taky je možno sleva 20%-

panvidlak

Hned po hovoru jsem jim napsal s prosíkem žádost a posypal jsem si hlavu popelem, dobře vím, že je to jen moje hloupost. Rovnou jsem dodal že počítám i s nějakou pokutou, no taky jsem ale napsal, že to případně poženu přes depozit, zkrátka aby bylo vidět, že o této možností vím, byť je to zase vyřizování navíc. Uvidím, co mi k tomu řeknou, pokud mi vyhoví tak jedině dobře, ale než abych čtvrt roku čekal, doplácel za něj a případně nějaké penále, tak to radši zajdu na úřad se značkami. Moc Vám děkuji za rady.

Osobně jsem jednal s mnoha pojišťovnami, vždy s úspěchem. Raději na pobočku, pokud vůbec mají. Ale vždy ihned, nebo do třech dnů vyřešeno.

panvidlak

Rozumím, já jsem právě taky nikdy nemíval problém, ale tohle jsem tedy nikdy neřešil. Holt jsem trubka, že jsem výpověď neodeslal doporučeně, podával jsem ji mezi svátky a nejbližší pobočka neměla otevřeno, jinak bych i to řešil osobně. Bohušel tuto žádost o výpověď dohodou osobně budu moci řešit případně až za několik dní, tak mi přišlo lepší to zkusit hned emailem. Uvidím, třeba mi nakonec vyhoví, já doplatím dva tři týdny pojištění a nějaký správní poplatek a bude hotovo. V nejhorším holt vyrazím na odbor dopravy se značkama v batůžku a za pár dní zas pro ně..

vito*

Chybu jsi udělal v tom, že sis ten dopis nevyfotil, a neposlal jsi jim ho e-mailem paralelně. Zasílat ho papírem bylo úplně zbytečný.

O jakou pojišťovnu mělo jít? Uvedl jsi řádně číslo tvé pojistné smlouvy a blastnoruční podpis?

panvidlak

Nechci tu jméno pojištovny zveřejňovat, uvidím jak se k tomu postaví, uznávám, že je to v první řadě moje chyba. Email jsem vůbec nezasílal, od nové pojištovny mi přišlo předvyplněné lejstro které jsem podepsal a zaslal poštou na adresu staré pojišťovny, nic víc jsem neřešil.

asd1
hodnocení

2x

To nový můžeš ve výpovědní lhůtě zrušit, vrátí ti prachy

Výpověď původního nebyla prokazatelně = pokud to zapřeli tak běží dál. Nezaplacení = dluh, dokud pojištění neukončí pro nezaplacení tak to jede furt. Můžeš zkusit ukončit dohodou, pokud neprojde tak některý ze zákonných důlvodů (např. depozit), nebo udělat novou smlouvu u nich a tu pak v zákonné lhůtě vypovědět (např. chceš připojistit okna, sedačky apod. = nová smlouva za víc peněz = starou bez ofuků ukončí a běží lhůta kdy novou můžeš ukončit bez důvodu)

panvidlak
hodnocení

Praveze od uzavření té nové pojistky už uběhlo více než 2 měsíce, uzavřel jsem ji koncem minulého roku. Ta jakoby úprava stávající nadbytečné pojistky a následné zrušení ve lhůtě mě nenapadla, no uvidím co řeknou na dohodu a kdyžtak to holt jistí depozit. Díky

...více než 2 měsíce,...

a o řešíte až teď?

asd1

Nevěděl o tom.. Pojišťovna úmyslně čeká a ozve se až po co nejdelší době...

Ale věděl, udělal novou pojistku a tu starou nezrušil.

Kdo by si to nepohlídal, že to zanikne?

asd1

Zrušil. Ale obyčejným dopisem a bral to jako ukončení. Neověřil si že to pojišťovna převzala. Na 99% jim to přišlo v pořádku, ale hodili to do koše a šmejdsky počkali dva měsíce a až pak se ozvali s dlužným pojistným Nějaké dohody se čekat nedají, nejjednodušší je depozit. Škoda že to neřešil před týdnem, mají nárok na pojistné do konce měsíce tj. když to stopne dnes tak až do konce března...

jasně, vždyť je to tak jednoduché, vědět jak to bylo. Já znám zase případ, kdy soused to zkoušel, že jim poslal dopis, (nestihl 6 týdnů předem) a stále volal, proč jim nedošel a ukecal to, že mu to ukončili.

Už jste zažil, že pošta nedoručila psaní? To neva, stačí obvinit úřednici jinou.

Hezký den.

asd1

To je to zbývající 1%

Ten soused zkoušel ukecat dohodu, použil k tomu lež a otravoval tak dlouho až chtěli mít klid, tak mu to ukončili...

panvidlak

Přesně tak, stihl jsem to úplně v klidu, výročí mám 16. února, navýšili mi částku, dopis jsem zaslal někdy 22. prosince, tzn. že to těch 6 týdnů mělo stihnout. Že ke zrušení pojistky nedošlo jsem vůbec netušil, povinné ručení jsem rušil jen jednou a to na pobočce, tam to bylo hned jasné a vyřízené. Takhle jsem to považoval za uzavřené taky, no žádost o zaplacení mi přišla včera, tj. více jak 14 dní od výročí smlouvy a více jak dva měsíce od mého domělého zrušení. Fakt by mě nenapadlo, že se nepřipomenou dřív. Nepřipomenuli a za svoji blbost holt zaplatím. Uvidím jestli se ozvou do konce týdne, pokud ne tak příští týden hodím značky do depozitu a bude.

vito*
hodnocení

0x

Výpověď ukončíš e-mailem, stačí doplnit klikyhák. Všechny pojišťovny co znám tak posílají confirmaci o doručení e-mailu, takže je vždy existuje potvrzení o doručení.

Napsal bych jim tím e-mailem s podpisem, že s odkazem na dopis XY jim zaslaný dne toho a toho, odeslání prokazují zaplacením kartou na poště dne XY...

No ale když budou chtít, tak by ti to nemuseli uznáte můžou ti celý rok účtovat a dluh vymáhat, Jim můžeš pohrozit s veřejně ním jejich nekalých praktik a navrhnout DOHODU ukončení...

asd1

Účtenkou za obyčejný dopis chceš něco prokazovat? Asi nééé ;)

paveldvorak
hodnocení

0x

1.) smlouva zanikla nezaplacením, je to v podmínkách i v zákoně

2.) pokud na jednu mlouvu plynula nahrdila jinou a auto bylo po celou dobu pojištěné, není důvod k panice

3.) pokudu za nedodržení smlovy máte ve smlouve tak se tam podívejte

4.) vzhledem k tomu že je březen, nevím co chcete ještě řešit, původní pojistka zanuila a byla uzavřena nvá, tím to vše končí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]