Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poškození laku wapkou

Od: peter14 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

včera jsem myl auto wapkou na samoobslužné myčce a až po umytí jsem si všiml, že se doporučuje wapku používat ze vzdálenosti zhruba 30 cm. Auto bylo hodně špinavé a myl jsem to tak, aby špína povolila, takže si myslím, že místy jsem se určitě přiblížil i o něco více. Auto jsem hned poté obešel a na první pohled žádné poškození nevidím, ale chtěl bych se zeptat, zda nemohlo dojít třeba k nějakému poškození laku z dlouhodobého hlediska, které není hned na první pohled patrné? Auto mám relativně krátce, tak bych chtěl, kdyby ještě nějakou chvíli vydrželo a toto byla asi blbost, měl jsem si instrukce přečíst dříve...

Díky!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud je lak "zdravý", tak ho proud tlakové vody v běžné samoobslužné myčce určitě nijak nepoškodil. Pokud by k poškození došlo, bylo by hned viditelné.

hodnocení

0x
Budou vám asi tvrdit, že kvalitnímu a zdravému laku to neublíží. Já už bych to ale neopakoval a auto bych zblízka wapkou neoklepával.

halamus
hodnocení

0x

Mám za to, že to nebude kvůli laku, ale stěračům, autoanténám, těsněním... Nějakou vzdálenost tam dát musí, aby byli kryti, kdyby někdo wapkoval natěsno a jezdí tam auta desítek značek...

lmgify
hodnocení

0x

Jaký tak mívají ty čističe tlak? Umím si představit, že to zblízka může protlačit paprsek i shnilými prahy nebo lemy, o narušeném nebo odchlíplém laku ani nemluvě.

hodnocení

0x

Těch 30 cm a trochu zešikma se doporučuje pro největší účinnost mytí. Jinak ale lokální retuše odfouknout dokáže, vlastní zkušenost.

hodnocení

0x

Já všechna auta myju v samoobslužné myčce, protože vidím, jak ce podepisují kartáče průjezdných myček na laku a třeba světlometech. Přitom myju auta různého stáří, od 18 letého až po nový služebák, běžně projíždím celý cyklus na Ehrle, tedy mytí s pískem, oplach, ochrana laku a leštící oplach. Přičemž často tam zajedu jako třeba dnes jen opláchnout okna, světla a zrcátka - nechci to matlat špinavou vodou z kýblu na pumpě.

Nikdy jsem u žádného auta nepozoroval sebemenší poškození - a to se nějakým centimetrem fakt nezabývám.

hodnocení

0x

Já si vzpomínám, jak jsme před 20 lety WAPkou cíleně "sundavali" lak z nárazníku, který už se po krajích loupal. WAPkou z blízka to šlo celkem snadno, i ty místa, které se neloupaly. Ale bylo to z plastového nárazníku.

hodnocení

0x
Wapka v myčce má silu jak prase.
Došlo k poškození vrchního beznarvyho laku, i když to není teď vidět. Zanedlouho se na těch místech bude mezi bázi a vrchní lak dostávat voda, hlavně v zimě to bude pak protrhavat.
Holt za blbost se platí

peter14
hodnocení

Díky všem za odpovědi, které jsou tedy různorodé, ale budu doufat, že po ojedinělém "přešlapu" snad k žádnému extra velkému poškození nedošlo a příště si dám samozřejmě větší pozor.

Ještě jednou díky :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]