Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny. Hledám náhradu za doslouženou felicii. Která už je natolik zhnilá a motoru na hranici 400 tis fouklo těsnění pod hlavou a už se mi to nechce opravovat,začíná z toho být kasička na peníze.
Rozpočet není velký,musím se vejít do 60 tis max. Jde vůbec v téhle cenové relaci sehnat nějakou adekvátní náhradu? Myšleno auto s potenciálem udělat aspoň 3-4 stk?.
Mám nabídku na peugeot 308 1,4 vti. Ale když si o tom motoru čtu zkušenosti celkem se toho bojím. Nechci mít doma další kasičku na peníze.
Nějaké doporučení? Moc děkuji.
Na jaké cesty, jak staré? Jako velké-asi velikosti feldy?
Všeobecně do 2010 jsou lépe pozinkované kastle=méně hnijí než novější, Benzíny pak asi 1,6-16V 80kW (typ NFU) nebo nafta - pak HDi. Pokd jen Xsara pak zachovalou 1,9d nebo td-malá spotřeba, jeden z nejlepších předkomůrkových motorů. Pokud XP (xsaru picasso) pak dp spíše zase starší 2,0HDi90 rovněž při minimální údržbě téměř nesmrtelný motor bez "kurvítek" jako FAP atd, C4 z prvních let výroby ve verzi 90 (zn 66kW-přijde mi daleko lepší než 2,0 benzín v C5!, živější a pružnější) také bez FAP (DPF) eolys či močoviny... nebo jejích příbuzní=P307...
Ještě dolním , nwn jak tříhrnky od VW, ale od PSA tedy 1,2purtech (všeobecně) má rozvodový řemen v oleji a musí při každé garančce či servisní prohlídce kontrolovat řemen. U těchto v nejhorších případech je smrt motoru kolem 60 tisíc, (krátké městské jízdy se studeným motorem), u dlouhých jízd se kontrolovat musí ale není tam takové riziko, rv od cca 2010. U nové řady motorů 1,6 je už sice rozvod řetězem nicméně zase problém že je původní (7mm) je poddimenzován a zase hrozí destrukce motoru-výměna rozvodů za novější (řetěz 8mm-havní rozdíl mezi nimi) pak dle servisu cca 20 000kč.
Proto doporučuji spíše do 2010 nejen skrze motory ale taky skrze kvalitnější pozinkování, větší lepší ochranu proti korozi!
Ať již vyberete cokoliv- přeji dobrý výběr!
Dobrý večer.
Upřesníme to "nové ojeté auto"- zmíněná motorizace je sice ok, ale raději bych starší bez toho véčka.
Pokud se nebojíte francouzů, pak auta C4 1,4i 16V 65kW jsou jednoduchá a spolehlivá. Jen to není trhač asfaltu...
Xsara Picasso, 1,6 i 16V 80kW je dostatečně silný pro rodinu nebo náklad, variabilita sedaček a místo ... no já jsem velmi spokojen. Jen na výhled se musí trochu zvyknout.
Velmi dlouho jsem byl spokojen s xsarou v kombíku - stejný motor jako picasso, kastle pozinkovaná (pokud někdo neopravoval po nehodě, přežije nás všechny.
VW koncern za ty peníze bude jen šrot a pokladnička, u francouzů dostanete slušnou výbavu a dobrou užitnou hodnotu. Jen u některých smolných kousků zlobila elektrika - ale na to byly spíše fordy experti...
S tím Picassem souhlasím, měl jsem to pár let než se rozsypala spojka a převodovka. Samozřejmě v plynu (CNG). Projel jsem s tím velkej kus Evropy a vzpomínám jak to bylo geniálně vymyšlené pohodlné auto.
Každé i úplně nové vyjeté z brány fabriky je staré a ojeté.Vy chcete nové a do pajsky ( dle napsání nadpisu dotazu ).Takové autí není.
Toho pažouta bych se nebál.Pokakat se dá cokoliv i na novotině a motor to nezachrání.U jednoho je lepší tohle a u druhého tamto.Jenom ty mršky ,,broučci,, korozežrouti.
Dobrý den.Připojím se s dotazem.Scháním pro dceru ve stejné částce jako tazatel jednoduché auto na udržbu na jízdu "kolem komína".Vlastně 8 km do práce 8km z práce plus něco občas po městě.Kolega z práce má peugota 207 r.v 2010 obyčejnou 1.4 8v benzin.Auto měl nové najeto 117 000km vím kdy ho tenkrát kupoval serviska u toho.Oni auto nepotřebují už. Mám ho pujčené jezdím s ním mám si vše vše vyzkoušet a v klidu se rozhodnout.Takže vše super žádný "zajíc v pytli".Co mi ale zklamalo je spotřeba na ty couračky 9.5l.Je to normální?Palubní PC při tom ukazuje 7,5l ale po klasickém dotankování do plné nádrže atd...je to 9,5 l.Může tam být rozdíl 2l v tomto měření? nebo co je přesnější?Nevím co může být špatně a to jedu opravdu jízdu lehká noha.Ještě je mi divné že když vyřadím nebo jedu jen se zařazenou rychlostí bez plynu tak počítač stále ukazuje spotřebu 2-3 l.Měla by být spotřeba nula myslím.
Vždy jsem měl a mám jen dieslová auta možná jezdím špatně a s benzínem se musí jezdit jinak.Fakt nevím co je za problém.Nebo je ta spotřeba normální?Ale je strašná.Ted nevím zda mu to vrátit že děkuju za vyzkoušení...
Jinač se mi líbí zde zminovaná Xsara picasso,C4 grand picasso.Ale to už je klasická inzerce že nevíte co na vás kdo nastraží za pastičku.
Vám děkuju za názory.
Co se koukám tak v techničáku spotřeba město 8,5 takže bych 9,5litrům i věřil.. samozřejmě záleží jak člověk jezdí. Odchylka palubního PC je dost velká.. max litr ale i to je moc..
Díky.A co to je teda za motor ten pažoutovskej 1,4 8v to je taky ještě obyčejne jednoduchej ne? bez blbostí kolem,Moc se v tom zase nevyznám.Rád bych to auto vzal protože je tam jasnej puvod a historie i km ale ta spotřeba je děsivá.
Ještě mi napadla nějkáj starší toyota Yaris tam je všude spotřeba super ale ceny jinde trochu a jak se něco "vysype" tak cenovej průser.
Jinač díky
Při vyřazení spotřeba cca 1-3l je OK při brzdění motorem by měla spotřeba jít na nulu. Jinak ten motor je ještě kus poctivého železa, řady TU jednoduchý na údržbu nenáročný motor-co 10-15 tisíckm měnit olej a ftr , nejlépe dp výrobcem motoru,cca30-60tisíc vzduchový a pkd má palivový a cca 60tisíc pak svíce.
Ve 106 s menším-1,1 -motorem a s tím slabším se 40kW syn za cca 6l, ale trasy 25km jedna cesta do práce.když si pořídil jiné jezdil jsem s tímto jen po městě a spotřeba šla o 2l výš. Jinak v jeho současném dle PP spotřeba o 1litr nižší než skutečná.Dle pp 5,2 a skutečně 6,5l nafty ,v C4..Prostě PP neudává přesná data.
No ok díky.Ted se zaměřím na ty Punta.V inzercích jich je hodně 1,2 48kw ,pak i dost 1,2 kw 44 kw a dost 1,4 .Všechny motory ok? Nebo je i tady koukat na rozdíly a rozlišovat
díky
Punto 1,2 16V 59kW je super, ale chce to dávat bacha na pravidelný servis, zejména rozvody, 44kW je spolehlivější motor, ale není tak silný... nekomu může vadit.
Panda 1,2 51kW je žihadlo - pro lidi do 180cm/100kg. Většinou je to městské vozítko nebo "okolo komína", takže spojka může odejít i v 60tis km - což se mi stalo... ale měla 16 let, tak možná spíš to stáří.
Díky všem za odpovědi.Jinač pro Diesla(i ostaní..).Takže když mám zařazenou rychlost a dám nohu z plynu by měla spotřeba na PP spadnout okamžitě na nulu? Pokud ano něco je špatně a může to mít třeba vliv i na spotřebu.Já jedu třeba 60km/h dám nohu z plynu a PP pořád ukazuje 2-3l sem tam i když se snižuje rychlost.
Jinač jak jsem psal jezdím celý život na naftákách až ted ten benzín a třeba jsem kopyto.Pažouta mi pujčoval před asi měsícem když na PP byl průměr 6.1l já už se vyšplhal po městě na 7.6l a realita u benzínky 9,5l...
Jezdím tím stylem že to opravdu jen lechtám.Polechtám dám nohu z plynu když zpomaluje zase polechtám atd.Na křižovatce lehký rozjezd.Podle mě to je na usporu správně.Jak přidám podle PP to letí nahoru(ale to jasný)Ale jak říkám nikdy jsem benzín nekočíroval.Nebo je lepší lehce stále šimrat plyn bez ubírání nevím.
Auto bych rád pro dceru díky jasnýmu původu,km,jednoduchosti vzal ale jediné co mě odrazuje je ta spotřeba.Je teda fakt že ráno start-10km práce-po 12h start a zase zpět.
No zkusím ještě změnit styl jízdy ale už nevím jak...
Jinač díky
když mám zařazenou rychlost a dám nohu z plynu by měla spotřeba na PP spadnout okamžitě na nulu?
-Každé auto má nastavené svůj palubní počítač jinak. U VW třeba byla "okamžitá spotřeba" opravdu téměř přesná podle plynu a tahu vozu. Ale třeba u fiata pandy se pod 2 litry nedostanete, ani když se brzdí motorem. U xsara picasso 1,6 80kW je to ještě blbější - okamžitá spotřeba se počítá za posledních x metrů - takže při cestě do kopce mi to ukáže třeba 20 litrů na sto, přejedu horizont a cestou dolů jen brzdím motorem bez plynu - ukazuje to postupné snížení spotřeby - 8, 6 , 5, 4, 3 ..a třeba 0,7...
Motor 1.4 8V je možná ten nejlepší benzín co PSA do aut dávalo. Zrovna v posledním Světě motorů o něm píší jako o jednom z nejlepsích motorů co kdy byl. Má pouze jedinou konstrukční vadu a to slabé tesnění hlavy u hlavního olejového kanálu v levém předním rohu takže tam pak jde olej ven a většinou i do vody. Potká to každý motor mezi 100-150tis km. Není to fatální vada a motor s tím normálně jezdí. Ale když se dělají rozvody chce to vzít najednou i s těsněním hlavy když už se to stejně rozebírá. Celkem to výjde tak na 10-15tis a je na dalších 120tis km pokoj. Je to naprosto běžná a typická závada téhle konstrukční řady motorů a každý servis to zná.
Spotřeba těhle motorů hodně záleží na stylu jízdy a typu auta ve kterém je. Protože se lišily převodovky v různých autech a ovlivňuje to i váha auta. Takže třeba v P106 který měl dlouhý kvalty pro tenhle motor jezdil mimo město do 6L ale v P206 kde byly krátké kvalty a o nějakých 200kg více už to je o litr víc. P207 na tom bude podobně těch 7-7,5L mimo město.
Tak na XP ale v 2,0HDi to padalo pomalu a nejmíň snad jsem vypozoroval, pkd pamatuji dobře snad 0,2 l.
Taala to je snad s výjímkou nejvetšího (tedy 1,6) u všech motorů řady TU (0,9l ; 1,1l ; 1,4l ) Jde o místo u rozvodů vepředu motorumazazí a vodní kanálky velmi blízko a dřív či později to tam odejde. Jinak u 8V motorů je to jednoduchá záležitost a dáse i před panelákem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.